A gubernator

2012-12-16 10:39:34

Úgy hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki akár csak az ezen a héten történtek elemzése alapján is okkal gondolja azt, hogy Orbán Viktor már nem Magyarország kormányfőjeként, nem annak felelős (demokrata) vezetőjeként, hanem egy 2010 tavaszán trükkös módon elkövetett államcsíny eredményeként az ország tejhatalmú kormányzójaként cselekszik.

Trükkös volt annyiban, hogy választók tömegeit tévesztette meg a választási küzdelemben, illetve ellenzéki vezetőként pl. a 2008-as szociális népszavazáskor tanúsított magatartásával. Államcsíny abban az értelemben, hogy az Alkotmányt, amire felesküdve kezdte meg kormánya és mamelukjai a törvénykezési munkát, öncélúan-a hatalom megtartása érdekében- szétzúzta, helyette egy a többi párt által nem támogatott és folyamatosan felülírt alaptörvény alapján gyakorlatilag teljesen felszámolta mára az ország demokratikus intézményrendszerét.

A nép a 2/3-osnak mondott és Cipolla-i verbalitással ránk erőszakolt fülkeforradalom következményeit a mai napig bénultan tűri. Talán a héten történt valami, ami ebből a bénultságból kigyógyulást vetíti előre.

A kormány a felsőoktatási keretszámok (államilag teljes mértékben finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának) drasztikus mértékű csökkentéséről döntött. Valamivel több mint egy hete szivárogtatták ki tudatosan, vagy a belső törésvonalak megjelenése miatt. Kellett is egyébként mondani már hivatalosan valamit, mert a felvételi tájékoztatók még nem voltak sehol és mindössze két hónap volt már csak hátra a jelentkezési határidőig. (A héten bejelentették így azt is, hogy késve jelennek meg a tájékoztatók és emiatt a jelentkezési határidő február 15-e helyett március 1-jére módosul.)

2010-ben a kormányváltáskor az államilag teljes mértékben finanszírozott férőhelyek száma még 56 ezer körül mozgott. Ez csökken 2010 őszére 53 ezerre, majd 2011-ben lefelezve 27 ezer körülire, amit júniusban, látva, hogy az egyetemeken ez mekkora érvágást jelent, emelték meg ötezer fővel 32 ezer körülire. Most az szivárgott ki, mert hivatalosan valóban nem jelentették be, hogy mindössze10480 férőhely marad csak teljesen ingyenes.

A továbbtanulni vágyó középiskolásokat ez szabályosan kiütötte. Tanárként a tanítványaim között is volt alkalmam tapasztalni a teljes kétségbeesést. Az egyetemisták ébredtek előbb és a hallgatói hálózatokon keresztül pillanatok alatt szerveződtek példátlan egységbe. Pesti és vidéki gimnáziumok önszerveződő diákjai megérezve az egyetemisták nagyfokú empátiáját kezdték maguk köré szervezni a talpraesettebb tizenéveseket.

Hétfőn, szerdán és csütörtökön jelentős mértékű diákmegmozdulások voltak a fővárosban és több vidéki nagyvárosban is. A lakájmédia ezek jó részét marginalizálta, nem számolt be sem a diákok, sem a rektori konferencia által megfogalmazott követelésekről. Annál többet segédkezett a kormányzati hazugságok terjesztésében. Segített hazudni, igyekezett lejáratni a spontán és jogos megmozdulásokat.

Nem tudták azért a jelképes hídfoglalásokat és a Parlament előtt szerdán történteket teljesen eltitkolni. Köszönet érte a sok internetes és még korrekt módon működő portálon megtalálható videofelvételek elkészítőinek, az önkéntes tudósítók tömegeinek. Szerdán este olyasmi történt, ami még ma is szinte felfoghatatlan. Az ott összegyűlt több ezer fiatal kis híján elfoglalta a Parlamentet. Meggyőződésem, hogy ez csak azért nem történt meg, mert a diákvezetők mérlegelve a kialakult helyzetet, féken tudták tartani az általuk odahívott diáksereget. Észlelték ugyanis, hogy sok provokátor furakodott közéjük, akik, ha bementek volna az épületbe, ott gyújtogatni, rombolni kezdenek. Pedig ha csak bementek volna a tömegek és a 2006 őszén a TV székházban történtekkel ellentétben kárt nem okozva jelképesen elfoglalják az épületet, az nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó szenzációs eseményként vonult volna be a történelembe és egészen biztosan a kormány, pontosabban Orbán Viktor gyors bukását is jelentette volna egyúttal.

A rendőrök hiába voltak ott jelentős erőkkel, nem tudták volna megakadályozni a benyomulást és erőszakhoz vélhetően nem folyamodtak volna (szerintem az erőszak kerülésére parancsuk volt), mert ha akárcsak egy diák is megsérül, másnap az egész ország lobban lángra.

Példátlan, hogy miközben ezek az események zajlottak, fontos beosztású (Fideszes kötődésű) vezetők (no és a kormányszóvivő Gíró-Szász András) is a stúdiókat járva erősítgették a kormányzati szándék érvényre jutását. Vélhetően teljesen törvénytelenül hozzájuk jutó személyes adatokat szivárogtattak ki a hallgatók vezetőiről, így próbálva őket gyorsan elhitelteleníteni. Ha lenne működőképes demokrácia az országban, az adatok kiszivárogtatóival szemben már vizsgálatoknak kellett volna elkezdődnie. Még példátlanabb, hogy a Magyar Nemzet a címoldalán hozott le személyes adatokat pénteken. A Hír TV pedig a középiskolásokat próbálta meg lejáratni helyszíni riportokkal.

A hétfőn történt demonstráció után a hallgatók szerdára egy fórumra hívták Orbán Viktort a BME épületébe. A miniszterelnök erre nem ment el, de írt egy levelet a hallgatók vezetőinek, amiben azt közölte, a döntéseket a velük történt konzultációk alapján már régóta ismerniük kellene és nincs miért változtatni azon. Példátlan mértékű gyávaságra vall egyébként, hogy miközben ráér egy Videoton meccs kedvéért alig egy héttel a diáklázadás előtt plusz egy napot Portugáliában tölteni, ilyen fontos ügyre nem tud időt szakítani. A szerdán a Parlament előtt történtek és a csütörtökön a gimnazisták minisztérium előtti tüntetésére már mégis másként reagált. Belátva, hogy ez a fajta „mocskos” politika kezd csődöt vallani, Brüsszelben- a tárgyalásokra menet- hazaüzent. Már egészen mást állított, mint amit Ő és az oktatási tárca illetékesei mondtak mindaddig. „A felsőoktatási keretszámokkal kapcsolatban Orbán Viktor pénteken Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozót követően nyilatkozott. Azt mondta: a probléma meg van oldva, csupán idő kell, amíg a tények mindenki számára világossá válnak. A reformokkal véleménye szerint mindenki jól fog járni, „csak még idő kell, hogy ezt felismerjék”. A miniszterelnök szerint az ehhez kapcsolódó kormányrendelet a jövő héten készülhet el. „A rendelet tartalmát illetően nincs lényeges különbség a kormány és a diákok szándékai között” – mondta, megjegyezve: „egy nagy átalakításnál mindenki türelmetlen és fél, hogy rosszul jár”.

Balog miniszter úr és Hoffmann Rózsa, akit vidéki útjain, sajtótájékoztatóin egyre több kellemetlen meglepetés ért, jelezték- a Brüsszelből hazaérkező kormányfő szombaton nagy bejelentésre készül.

Nem sokan gondolhatták még ekkor azt, hogy villámgyorsan sor kerül egy a TEK által biztosított és a média munkatársai elől gondosan elzárt helyszínen- Fidelitas-os Orbán-hívők körében- egy olyan ál-egyeztetésre, ami alapján videoüzenetben hazudhatja a szemünkbe azt a döntéseket mindig egymaga hozó gubernator (kormányzó), hogy belátta mi kell az ifjúságnak. S meghirdette- hogy 3 nap alatt lezajlik a felsőoktatás újabb nagy reformja, aminek eredményeként eltörlik a keretszámokat és aki eléri a 240 pontot, az ingyenes felsőoktatásban vehet részt. A kormányzó utasításai az este folyamán a feladat végrehajtására, de önálló gondolkodásra kevésbé kész miniszterének már másként szól. Mire szerdára kiformálódik, hogy pontosan miről, félő, hogy szó sem lesz a szombaton ígértekről. Az egyetemek a keretszámok eltörlésének eredményeként vélhetően minden eddiginél nagyobb forráselvonással kell majd szembesüljenek. Egy szerencsénk csupán az lehet, hogy a hallgatók ezúttal is résen vannak.

Vissza...