Orbán Viktor sem érti a tiltakozó diákok érveit

2012-12-15 18:35:11

A Hallgatói Hálózat örül, hogy Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnáljuk, hogy Hoffmann Rózsához hasonlóan nem érti, miről beszélnek a diákok. A miniszterelnök ahelyett, hogy szerdán több ezer egyetemista hívásának eleget téve előadta volna ötleteit, ma Terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a facebook-on.

A Hallgatói Hálózat üzeni a miniszterelnöknek, hogy az érintettek bevonásán alapuló konzultációt nem válthatja fel semmilyen pr akció, csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadunk el!

Elfogadhatatlan, hogy a kormány a felvételi jelentkezési határidő előtt két hónappal, tízezrek több éves munkáját és álmait a kukába dobva dobálózik az ország jövőjével. A Hallgatói Hálózat nem azért tiltakozott a keretszámok drasztikus csökkentése ellen, hogy pár héttel a jelentkezési határidő előtt Orbán azt egy még kiszámíthatatlanabb rendszerrel cserélje fel. A kormány legújabb titkos terve széleskörű konzultáció és nyilvánosságra hozott tanulmányok híján nem jelenthet megoldást a felsőoktatás, a fiatalok problémáira.

Csak tippelni tudunk, hogy milyen csomaggal áll elő szerdán a kormány, de mivel eddig sem hihettünk a saját ígéreteivel szembeforduló vezetésnek, folytatjuk küzdelmünket a diákok hétfőn elfogadott 6 pontjáért. Ez a hat pont egyértelmű üzenet a kizárólag káoszt felmutatni képes kormánynak, Orbán kiszámíthatatlan következményekkel járó bejelentése viszont nem ad garanciát ezek teljesülésére.

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

A Hallgatói Hálózat továbbra is támogat minden akciót, amely kiáll a diákok érdekeiért, és külön üdvözli, hogy az ország sorsáért aggódó egyetemisták mellett gimnazisták is felemelték a szavukat. Hétfőn mi is ott leszünk a Humán Platform Szalay utcai tüntetésén, a Pécsett és Győrben szervezett megmozdulásokon, szerdán pedig a gimnazistákkal együtt fogunk reagálni a miniszter bejelentésére.

Forrás: Facebook (Hallgatói Hálózat)

Vissza...