Utcára vonultak a gimnazisták is

2012-12-13 20:11:46

A Széll Kálmán téren gyülekeztek, több százan vonultak az EMMI Szalay utcai épületéhez. Esélyt követeltek a tanuláshoz, de senki nem vette át a petíciójukat. A Széll Kálmán téren már gyülekeznek a kormány felsőoktatási tervei és a radikális keretszámcsökkentés ellen tiltakozó középiskolások. Délelőtt az ország sok gimnáziumában tiltakoztak ülősztrájkkal, most utcára is vonulnak. 

A Széll Kálmán téren fél három körül már több tucatnyian, négy körül több százan gyűltek össze a főváros több középiskolájából, de még rengeteg résztvevőt várnak. A gyülekezőknél transzparensek is vannak, olyan feliratokkal, hogy "túl rózsás a helyzet", "unokám fizeti ki a diákhitelemet" vagy "volt 1 álmunk: diploma" olvasható. 

Bognár Miklós Bence, a Közgazdasági Politechnikum tanulója, a megmozdulás egyik szervezője elmondta, a Facebookon látták, hogy egyre több középiskola tiltakozik a tandíj kiterjesztése ellen, és úgy érezték, nekik is részt kell vállalniuk a tiltakozásból. Ezért iskolájukban néhány óra alatt megszervezték, hogy a Széll Kálmán téren fognak tüntetni, csatlakozva a több középiskola által is meghirdetett demonstrációhoz. A gyülekezők közül többen elmondták: miután szerda este az egyetemisták nagyszabású demonstáción utasították vissza a tandíjat, úgy érezték, most rajtuk a sor, hiszen valójában az ő jövőjük került veszélybe azzal, hogy a kormány lényegében a gazdagok kiváltságává tette a diplomaszerzést.

A rendezvény szervezői nem tudták pontosan megmondani azt, hogy mit terveznek, de nem tartották kizártnak, hogy miként szerdán az egyetemisták, csütörtökön a középiskolások vonulnak a Kossuth térre, a Parlament elé. A megjelent tüntetők úgy tudják, hogy demonstrációjukhoz csatlakozni fog a Hallgatói Hálózat és a HÖOK is.

Az egyetemisták üdvözlik a középiskolások megmozdulását. A Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán közzétett nyilatkozata szerint a hétfői és szerdai budapesti és több város tüntetése után örömmel látja, hogy csütörtökön a gimnazisták is felemelték hangjukat a megszorítások ellen.

"A kormány cinikus beszólásait eddig is visszautasítottuk, de ma már egyértelmű, hogy minden érintett réteg a keretszámcsökkentés, a tandíj és a röghöz kötés ellen tiltakozik, aminek mi nagyon örülünk! Támogatjuk a gimnazisták akcióit és mi is ott leszünk a csütörtöki délután 4 órára a Széll Kálmán térre meghirdetett tüntetésükön" – írta a HaHa.

A középiskolások demonstrációján megjelent Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki tudósítónknak elmondta: üdvözli a fiatalok megmozdulását, azt, hogy tanulják a demokráciát és élnek jogaikkal. Hozzátette: meggyőződése szerint a pedagógusok többsége támogatja őket. (A HÖOK szerdai fórumán felszólalt Mendrey László, a PDSZ elnöke.) Arra a kédésünkre, hogy célt érhet-e a diákok demonstrációja, azt felelte: meggyőződése szerint már akkora erő mozdult meg ebben az ügyben, hogy az legalábbis gondolkodásra készteti a kormányzatot. A Széll Kálmán téren gyülekező fiatalokat egyébként sokan – középkorúak és idősek is – kitartásra biztatták. Volt, aki azt kiáltotta a demonstrálóknak: hajrá, srácok, ne hagyjátok magatokat!

A téren több rendőr van, de egyelőre nem intézkednek.

A tüntetés egyik szervezője rövid beszédet mondott a már több száz demonstráló előtt. A tandíj eltörlését követelte, és külön kitért arra: elfogadhatatlan, hogy két hónappal a jelentkezési lapok leadása előtt alakítják át teljesen, forgatják fel fenekestül a rendszert, kihúzva ezzel a talajt a diákok lába alól. Bejelentette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonulnak, és felkérte a résztvevőket, hogy a hideg ellenére se takarja el senki sállal az arcát.

A demonstráción felolvasták a HaHa hatpontos követeléslistáját is. A lista:
Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
Töröljék el a hallgatói szerződést!
Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
Az átfogó reformnak tartalmaznia kell, hogy az alsóbb osztálybeli családoknak is legyen esélye bejutni a felsőoktatásba!

Valamivel fél öt után a tömeg elindult a Széll Kálmán térről az EMMI Szalay utcai épületéhez. A rendőrség az elmúlt napok demonstrációihoz hasonlóan most is a forgalom leállításával segíti a menetet. Emiatt hatalmas a dugó a környéken, de a várakozók többsége egyetértéséről és támogatásáról biztosítja a fiatalokat. Negyed hat után ért át a menet Pestre a Margit hídon. Fél hat körül értek a minisztérium elé, amelynek bejáratát négy rendőr őrzi. A fiatalok felváltva skandálják, hogy Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra, illetve Hoffmann Rózsa mondjon le.

Az épület előtt beszédet mondott Jártó Félix, a Szilágyi Erzsébet Gimnázum tanulója. Beszédében követelte a tandíj eltörlését, és újból felolvasta a HaHa hat pontját. Megpróbálták átadni petíciójukat is, de a minisztériumól senki nem volt hajlandó átvenni.

A tüntetés ezt leszámítva minden atrocitás nélkül valamivel hat óra előtt véget ért. 

Sztrájk helyett ima

Az ima erejében hisznek a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában. Az iskola vezetése a honlapjukon adott útmutatást a diákoknak:

"Kedves diákok!

A megváltozott felsőoktatási keretszámok miatt, holnapra szervezett országos diák demonstráció ügyében az iskolavezetés a következő döntést hozta. A bizonytalan helyzetben az Isteni bölcsességbe vetett hit és bizalom adhat segítséget, ezért a holnapi első órában a 11-12. évfolyam diákjai szentmisén vesznek részt az 1. órát tartó tanáraikkal és itt ajánlhatják sorsukat, jövőjüket Isten irgalmába. Tegyék ezt annak biztos tudatában, hogy ezzel a lehető legtöbbet tehetik ebben a helyzetben. Az alsóbb évfolyam diákjait ez még nem érinti, ezért számukra az 1. órával kezdődik a holnapi nap, a 11-12. évfolyamnak a mise után órarend szerinti tanítás lesz."

Forrás: Nol.hu

Vissza...