Éles hangú vita a mai rendkívüli közgyűlésen

2012-12-12 17:29:07

Vehír: A Köznevelési törvény értelmében 2013. január 1-jétől „az állam gondoskodik – az óvodai nevelés, a nemzetiséghez tartozók óvodai nevelése, a többi gyermekkel, tanulóval együtt nevelhető, oktatható sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése kivételével – a köznevelési alapfeladatok ellátásáról.” A 19 köznevelési intézményből 15 intézmény működtetése továbbra is a Veszprém MJV Önkormányzatának feladata lesz, míg 4 intézmény működtetése a Központ feladata lesz.

Az állami fenntartásba kerülő intézmények vagyona továbbra is az Önkormányzat tulajdonába marad. Azon intézmények esetében, ahol az önkormányzat marad a működtető, ott a Központnak ingyenes vagyonhasználati joga lesz, ahol a Központ lesz a működtető, ott a Központnak ingyenes vagyonkezelői joga lesz.

Hartmann Ferenc képviselő kritizálta a magyarországi oktatási rendszer átalakítását, azt a rendszer tudatos szétverésének tartja. Az állam elfoglalja a helyi autonómia legfontosabb bástyáját, és még sarcot is szed hozzá. Csökkent a tankötelezettség korhatára, államosítják a közoktatást, drasztikusan csökkentették a felsőoktatási keretszámokat. A felvilágosult világban ennek az ellenkezője zajlik: bővítik a fiatalok lehetőségeit. Mivel nálunk ez nem történik meg, kezd a társadalomnak is elege lenni az egészből.

Gerstmár Ferenc képviselő szerint minden átalakításnál érdemes feltenni azt a kérdést, hogy ki jár jól az átalakítással? A diákok, a pedagógusok, az eddigi fenntartó önkormányzatok? Az itt ülő fideszes képviselők személyesen egyetértenek a folyamattal, vagy csak szavazatukkal biztosítják az ügyet?

Katanics Sándor képviselő szomorúnak tartja, hogy a fideszes képviselők nem mondják el véleményüket, csak gombnyomásukkal asszisztálnak az oktatási rendszer átalakításához. Ezzel a döntéssel elveszítjük minden önrendelkezési jogunkat, ezért őszintén meglepi, hogy milyen csendben vannak a képviselők. A képviselői eskü utolsó mondata szerint minden igyekezetükkel Veszprém javát szolgálják, azonban ez a döntés nem szolgálja a város javát. A képviselő felvázolta, hogy a központi kormányzat erővel kényszeríti rá a döntés meghozatalát az önkormányzatokra.

Halmay György képviselő, az oktatási-, ifjúsági- és sportbizottság elnöke szerint az 1948-as államosítást elkövető párt jogutódjának képviselői ma is ott ülnek a parlamentben és az önkormányzatokban. A közoktatás állami feladat volt eddig is. Hallatlanul nagy lemaradásunk volt az oktatás terén, mert sok önkormányzat a finanszírozás miatt képtelen volt biztosítani a megfelelő színvonalat. Ezért van szükség állami felelősségvállalás. A törvényben nincs benne az, hogy az önkormányzat ne adhatna plusz forrást, ne biztosíthatna plusz szolgáltatásokat (például szakköröket) az iskoláknak. Nem államosítás zajlik, hanem állami felelősségvállalás.

Nagy Piroska képviselő szerint nem volt olyan modell előttünk, amire alapozva döntéseket hozhattak volna. Az eddigi állapot azonban tarthatatlan volt. A változás mennyiségével és sebességével kapcsolatban vannak fenntartásai, de be kell látni, hogy lépnünk kellett. A képviselő szerint nem hoznak rossz döntést, ezzel együtt még vannak lehetőségek az álláspontok közelebb hozására. Nem hibáztatja az államot, az átalakulást végre kell hajtani.

Porga Gyula polgármester Szájer Józsefet idézve azt felelte Katanics Sándornak: "Önök megtanulták a demokrácia nyelvét, de a nyelvtanát nem értik!" Azt lehet vizsgálni, hogy miért került hatalomra kétharmados többésggel a Fidesz-KDNP, ebben jelentős része volt az előző, szocialista kormánynak. A demokratikus módon megválasztott többség döntésének legitimitását megkérdőjelezni azonban nem lehet. Az oktatásban a gyerek a legfontosabb. Ők január elsejétől ugyanabban az épületben, ugyanazokkal a tanárokkal találkoznak majd, az átalakulásnak úgy kell végbemennie, hogy a gyerekek ebből ne vegyenek észre semmit.

Katanics Sándor hozzátette: nem vonja kétségbe a megválasztott parlament legitimitását, és elismeri azt is, hogy az előző kormány is követett el hibákat. Kiderült azonban, hogy miniszterelnök úrba vetett biztalom alaptalan, elég összehasonlítani a miniszterelnök 2008-as szavait a mai tetteivel. Az a baj, hogy mire a választók megtanulhatnák a demokrácia nyelvtanát, addigra elveszik tőlük a demokráciát."

Némedi Lajos alpolgármester azt javasolta Katanics Sándornak, hogy kezdeményezzen politikai vitanapot Orbán Viktor 1989-es megszólalásairól, mert a téma nem a közgyűlésre tartozik.

Forrás: Vehir.hu

Vissza...