Szétveri a felsőoktatást a kormány

2012-12-12 05:58:28

Az államilag finanszírozott keretszámok csökkentésével az átlagcsaládok számára megfizethetetlenné válik a továbbtanulás - mondta veszprémi sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Niedermüller Péter hétfőn kifejtette, a legtöbb kárt az Orbán-kormány az oktatás területén okozta, ugyanis egyik első "feladata" az volt, hogy egy jól működő közoktatási, felsőoktatási rendszert szétverjen intézkedéseivel.

Hozzátette, az államilag finanszírozott férőhelyek 70 százalékos csökkentése mellett jövőre 7,5 milliárd forintot vonna ki a kormány a felsőoktatásból - a Pannon Egyetem például 200 millió forinttal kevesebb forráshoz jutna. Ráadásul mindezt pár héttel az év vége előtt derült ki, így különösen brutális a döntés - mondta az alelnök.

Kitért arra is, 2013-től mindössze 10 480-an tanulhatnak ingyen, a többieknek mind kell valamennyit fizetniük. Felhívta arra is a figyelmet, hogy főleg problémás az, hogy az úgynevezett részösztöndíjasoknak is alá kell írniuk a röghöz kötést tartalmazó hallgatói szerződést. Átlagosan havi 15-18 ezer forint pluszkiadást jelent majd ez a családoknak tanulónként, vagyis az átlagemberek döntő többségének megfizethetetlenné válik a továbbtanulás.

Katanics Sándor önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón emlékeztetett, a rektori konferencia is tiltakozott a tervezett intézkedések ellen, szerintük például még a közeljövő is kiszámíthatatlanná vált ezáltal és társadalmi szegregációhoz vezetnek ezek a lépések. A képviselő hozzátette, a diákok megmozdulásai a jogos önvédelem kategóriájába tartoznak.

Forrás: Veszport.hu

Vissza...