Alakuló ülés kissé botrányosan

2010-10-14 15:56:25

Vélhetően nem így szerette volna Porga Gyula polgármester úr a mai hivatalos eskütételét megélni. Bár meg kell hagyni, egész szimpatikus módon tűrte, a nem kis számú bakit az ülés ideje alatt. Dr. Tóth Béla a Helyi Választási Bizottság elnöke enyhén szólva is vidámra vette a figurát. Megunva a magázó hangnemet és a megfelelő titulusok sorolgatását, tegeződő formára váltott.

Ez még nem lett volna tragikusan nagy baj (bár eléggé illetlen volt a sok meghívott és jelen is lévő magas beosztású vendég és főleg a rendezvényen tiszteletét tévő számos hölgy miatt), de voltak az ünnepi eseményen szép számmal olyan epizódok is, ami mellett szó nélkül elmenni sajnos nem igazán lehet.

A teljesség igénye nélkül említek meg egy párat. Miután a választókerületekben nyertes képviselők neveit és eredményeit felsorolta, megfeledkezett arról, hogy a kompenzációs listáról is bejutottak 5-en. Majdnem elkezdte a 12 egyéni győztes felesketését, amikor sikerült figyelmeztetni erre a komoly hibájára. Az esketés szövegének előremondásakor a képviselőket szinte szavanként segítette a szöveg elmondásában. Bizonyára abból indult ki, hogy a korelnök képviselőasszony egyetlen szót el nem mert, illetve tudott úgy mondani az ünneplők előtt, hogy a papírjából közben felnézett volna. A polgármesterből viszont sokat nézhetett ki, hisz egy hosszú körmondattal indított az eskü kivételekor, amit Porga Gyula kedélyesen mosolyogva és némileg természetesen nem tudott utána mondani. Szerintem senkinek sem ment volna.J

Így hát újra nekirugaszkodtak. A Kisebbségi Önkormányzatok képviselői neveinek ismertetése is hasonlóan vidám körülmények között zajlott. A nevek kiejtésével igencsak hadilábon állt a HVB elnöke. S az örményeknél még vidámkodva azt is megjegyezte, nem könnyű számára ezeknek a görög (:-o) neveknek az elmondása.

Sokan voltak érzésem szerint ekkor már azok a teremben, akik nem tudták, sírjanak, vagy inkább nevessenek!

Aztán a jelenlévők némi megkönnyebbülésére átvette az elnöklést a frissen esküjét letevő polgármester. Igazán nem értem, ő miért olyan esküszöveg alapján vette ki a közben megválasztott külső bizottsági szakértőkből és a két titkosan megszavazott alpolgármesterből az esküjét, ahogyan azt megtette. A fület sértő, zavaró magyartalansággal mondta előre mindkétszer a szöveget a város új polgármestere. Megpróbálom felidézni, miként hangzott ez a borzalmas sor. Én, X.Y. esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz hű leszek; az Alkotmányt és a többi jogszabállyal együtt megtartom és megtartatom… . Nos, nem tudom ki keverte oda az előre nyomtatott szövegben azt az "és" szócskát, de másodszor azért illett volna már a polgármesternek észrevenni, hogy ez a mondat így teljesen értelmetlen. Remélem, hogy az előkészítő apparátus legközelebb az ilyen jellegű hibákat időben szűri ki. Búcsúzóul a címzetes főjegyzőasszony bakiját elevenítem fel. Még nem szokhatta meg, hogy az alpolgármesterből mára polgármester lett. Nem kis derültség közepette ugyanis alpolgármesternek szólította az akkor már esküjét is letevő Porga Gyulát. Összességében ez egy szép délután volt! Kinek-kinek megítélése szerint.

 

Ui.: Nem hiszem, hogy a manapság erősen idomuló sajtó bármelyik munkatársa mer erről a (vélhetően nem éppen ilyennek elképzelt) délutánról őszinte hangvételű beszámolót írni. Gondoltam ezért is jegyzem le most mindezt a magam és olvasóim számára.

Vissza...