A „fülkeforradalom” is felfalja gyermekeit?

2012-12-05 20:40:39

Vannak ismerőseim, akik a sorsszerűnek látják annak a szándéknak a hírek közötti felbukkanását, amit alig 24 órája „kapott fel” a média. A kiszivárgó információk szerint az oktatási kabinet -nyilván nem önszorgalomból- hanem a kormányzati szándékot visszatükröző módon azt fontolgatja, hogy az államilag finanszírozott helyek számát 10 ezer körülire csökkenti.

Bár sokan reménykednek abban, hogy a hír kamu, a magam részéről szinte biztosra veszem, hogy ez a gondolat már egy jó ideje forog Közép-Európa legnagyobb "fülkeforradalmárának" agyában. Nem is olyan régen -a Kossuth rádióban elhangzó bölcseletek egyikeként- került az szóba, a miniszterelnök nem híve a tandíj bevezetésének a felsőoktatásban. Ugyanakkor közölte azt a „remek” gondolatot is, hogy a felsőoktatásnak hosszú távon önfenntartóvá kell válnia. Ez bizony őrült beszéd, mondanánk és még rendszer sincs benne! Éppen ezért gyanítom azt, a most megjelent hírek ezen előzmények egyenes következményei.

Már közhely, hogy a fülkeforradalom bekövetkezése óta olyan első embere van az országnak, aki sohasem hazudik. Nyilván ezúttal sem tette. S nem tehették párttársai sem ezt a Fidesz nevében, amikor 2008-ban a népszavazáskor azt nyilatkozták „Bármi is fog történni, a következő polgári kormány el fogja törölni a tandíjat, bárhogyan is fogják nevezni azt - szögezte le Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke magyarázatképpen hozzátette: a népszavazáson a választók elsöprő többsége elutasította a kormány oktatáspolitikáját. Mint fogalmazott, a kormány hívhatja bárhogyan, FER-nek vagy éppen tandíjnak, a lényege ugyanaz. A választók azonban -tette hozzá -, a felsőoktatás szélesítését, nem pedig szűkítését várja el a kormánytól.”

S tessék! Itt ez a „szélesítési” ügy. Amit 2008-ban, a szociális népszavazáskor Pokorni úr győzelmi mámorában nyilatkozott, most a miniszterelnök be is tartja. Alig pár napja, hogy a Hankook vezetőivel tárgyalva Orbán Viktor a stratégiai megállapodás részeként megígérte, hogy állami és magántőkéből létrehoznak egy új üzleti főiskolát. Igaz, hogy ezt tudná éppenséggel- ha kapna rá forrásokat- a Corvinus Egyetem is, de a Corvinus Egyetem már a múlt intézménye. Az állandó forráselvonások, az államilag finanszírozott helyek számának drasztikus mértékű csökkentése megteszi a kormányfő és az általa kézzel vezérelt oktatáspolitikusok igényei szerinti romboló hatást, s előbb-utóbb a nívós felsőoktatási intézmény teljes leépülését eredményezi. (S sok más intézmény jut majd szép lassan ugyanilyen sorsra.)

Ebben a bábeli zűrzavarban-amit meggyőződésem szerint mesterségesen keltettek- a felsőoktatás irányításában, emlékszik még valaki, mi történt egy évvel ezelőtt ilyenkor?

A 2010-ben meglévő és teljes mértékben finanszírozott 56 ezer férőhellyel szemben már 30 ezret sem ígértek (27 150). Azzal kábították a kábíthatóakat, hogy csak áttranszformálják a férőhelyszámot és kiemelnek bizonyos területeket. Így pl. a műszaki pályákra képző intézmények pozitív diszkriminációban részesülnek. A közgazdasági és jogi pályákon viszont drasztikus mértékben vágtak. Aztán júniusban-mert kiderült, hogy a részösztöndíjas képzésekre kevés volt jelentkező- kb. ötezerrel megemelték a „röghöz kötést” is jelentő államilag 100 %-ban finanszírozott képzőhelyek számát. Ami ebben igazán meglepő volt, hogy a szociális népszavazáskor igen hiperaktívan cselekvő hallgatói önkormányzatok szinte szótlanok maradtak. A vezetőiket megvették kilóra? Gondolhatták sokan, talán nem is sokat tévedve.

S mi zajlik most? Eltelt 24 óra és sehol egy cáfolat. Pedig reménykedhettünk még tegnap ilyenkor- a hír megjelenését követően abban, hogy ma bizony cáfolni fognak. Aztán holnap majd megint mondanak mást. S majd júniusban, akárcsak tavaly korrigálnak. Nagyon úgy néz ki, komoly a szándék. S alig tízezer szerencsés marad, aki aláírva a képzési idő kétszeresének megfelelő röghöz kötöttséget, kezdheti majd csak el a tanulmányait 2013 őszén felsőfokon.

Eközben persze egyfajta kemény igazmondási kényszerrel egyre gyakrabban hangzik majd el, minden idők legtöbb támogatottja kezdheti meg 2013 szeptemberétől Magyarországon a felsőfokú tanulmányait. Hiába, sokan elég naivak és tájékozatlanok ahhoz, hogy megértsék az állításban rejlő ellentmondást. Miközben a tervek szerint már a felsőoktatásba jelentkezők 83%-a fog valójában tandíjat fizetni, lehet a szemünkbe hazudva mégis kijelenteni, ennyi támogatott még sohasem volt.

2008-ban a népszavazáskor arról szólt a történet, hogy aki képtelen a megadott képzési idő keretén belül eredményesen befejezni felsőfokú tanulmányait, vagy gyatra a tanulmányi munkája, az igenis fizessen hozzájárulást! S arról, a szociálisan hátrányos helyzetű diáknak is legyen lehetősége diplomához jutni! Ezt a logikusan hangzó és a 90-es évek elején még a Fidesz által is megfogalmazott elképzelést, tervet megfúrták éppen a Fidesz hamis érvelésének bedőlő szavazók milliói. Most a fülkeforradalom lezajlása után viszont sokkal többet fizetnek majd sokkal többen, miközben a hivatalos kommunikáció szerint nincs is bevezetve a tandíj. S a hátrányos helyzetűeknek persze már esélye sem lesz felsőoktatási intézménybe ingyenes képzésre bejutni. (A diákhitel számukra egyértelműen elérhetetlenebb.)

A hallgatói önkormányzatok meg hallgatnak. Szerintem nem kellene hallgatniuk. Épp ideje lenne bejelenteni, teljes alkalmatlanságukat. Ha nem így lesz, akkor mi meg csak annyit mondhatunk, a fülkeforradalom valóban felfalta gyermekeit.

Vagy mégsem?

Egy friss bejegyzés a Facebookon. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájáról származik:

„Döbbenet! Elfogadták!
Éppen döntünk a szükséges lépésekről.
Itt már nincs jobb- és baloldal, felső 10 000 van és a többiek. Gratulálunk, holnapra sok embernek várjuk a lemondó nyilatkozatát!
Oszd meg, ha te is felháborítónak tartod!”

Vissza...