A vég és kezdete Magyarorszågon (1)

2012-12-04 19:30:49

FasizĂĄlĂłdĂĄsunk tĂŒneteinek sokasodĂĄsa, a neofasizmus ĂșjraĂ©ledĂ©se MagyarorszĂĄgon nem a JOBBIK (ismert neonĂĄci pĂĄrt) parlamenti – Ă©s felfegyverzett gĂĄrdĂĄi orszĂĄgos – grasszĂĄlĂĄsĂĄnak tulajdonĂ­thatĂł; az csak egy következmĂ©ny.

Az ok – amelyet eltaposni kell – a magĂĄt FIDESz Magyar PolgĂĄri PĂĄrtnak nevezƑ politikai csoportosulĂĄs magja ĂĄltal gerjesztett (a jogĂĄllam lebontĂĄsĂĄhoz, diktatĂșrĂĄhoz vezetƑ) ĂĄldemokratikus Ă©s vĂ©rmesen nacionalista szellemisĂ©g, amely a fĂ©lfasiszta Horthy-rendszerrel valĂł Ășn. „jogfolytonossĂĄgot” törekszik megteremteni. IdeolĂłgiai, kulturĂĄlis, politikai sĂ­kon egyarĂĄnt.

A sanda – magĂĄt demokratĂĄnak hazudĂł – kormĂĄnyzat a törvĂ©nyhozĂĄson keresztĂŒlerƑszakolt „alaptörvĂ©nyĂ©be” iktatta Ă©s – a Horthy-Ă©ra kultĂșrĂĄjĂĄval, kĂŒlsƑsĂ©geivel, szimbĂłlum- rendszerĂ©vel egyĂŒtt – mindenĂĄron meghonosĂ­tani akarja e tĂĄrsadalmi-politikai anakronizmust, hogy kisember-ellenes politikĂĄjĂĄt Ă©s az orszĂĄg intĂ©zmĂ©ny-rendszerĂ©t a kizĂĄrĂłlagos OrbĂĄn-hatalom ilyetĂ©n szellemisĂ©gĂ©re Ă©pĂ­thesse. Mindezt szĂĄmos intĂ©zkedĂ©se, törvĂ©nyei, tettei bizonyĂ­tjĂĄk. (Magyarul: e rĂĄnk telepĂŒlt rezsim pĂĄr patkĂĄny ĂĄltal kitett ember-csapda sajtfejƱeknek.)

Ehhez Ășjabb adalĂ©k: mialatt Budapesten (2012. december 2-ĂĄn dĂ©lutĂĄn) az orszĂĄghĂĄz elƑtt a NeonĂĄci Ellenes Mozgalom (a N.E.M.) nagygyƱlĂ©se – harmincnĂĄl több szervezet: pĂĄrt Ă©s civil-mozgalom, sok tĂ­zezernyi tĂŒntetƑ – tiltakozott Ă©s Ă­tĂ©lte el a holokauszt-tagadĂł JOBBIK parlamenti kĂ©pviselƑje, Gyöngyösi MĂĄrton pĂĄr nappal elƑbb a parlamentben elhangzott ordas felhĂ­vĂĄsĂĄt (miszerint: itt az ideje, hogy felmĂ©rjĂŒk az itt Ă©lƑ! Ă©s kĂŒlönösen a parlamentben Ă©s a kormĂĄnyban helyet foglalĂł zsidĂłkat, mert nemzetbiztonsĂĄgi kockĂĄzatot jelentenek, stb.), addig a JOBBIK vidĂ©ken hĂĄborĂ­tatlanul – ĂĄllami Ă©s egyhĂĄzi segĂ©dlettel – folytatja, mert folytathatja kereszt-ĂĄllĂ­tĂł „adventi” akciĂłit. VeszprĂ©mi helyi lapban megjelent beharangozĂłjuk szövege pĂ©ldĂĄul: „KERESZTSZENTELÉS A Jobbik MagyarorszĂĄgĂ©rt Mozgalom veszprĂ©mi alapszervezete december 2-ĂĄn 14 Ăłrakor adventi keresztet ĂĄllĂ­t VeszprĂ©mben, a Kossuth utcĂĄn, az 1. szĂĄmĂș posta elƑtt. A keresztet felszenteli LĂĄszlĂł DezsƑ, a veszprĂ©mi Regina Mundi plĂ©bĂĄnosa, ĂĄldĂĄst kĂ©r Niederhoffer ZoltĂĄn reformĂĄtus lelkipĂĄsztor.”

A neonĂĄci pĂĄrt adventi keresztĂĄllĂ­tĂł rendezvĂ©nyeit szerte az orszĂĄgban pĂĄr Ă©ve tartja. Ennek sorĂĄn kĂŒlönösen a hĂ­vƑk Ă©s a fiatalsĂĄg körĂ©ben szerzett jelentƑs politikai tĂĄmogatottsĂĄgot. A vidĂ©k szĂĄmottevƑbb telepĂŒlĂ©sein Ă©s a fƑvĂĄros több kerĂŒletĂ©ben fƑkĂ©nt közlekedĂ©si csomĂłpontokban, bevĂĄsĂĄrlĂł központokhoz közel ĂĄllĂ­tgatja kettƑskeresztjeit. Magam is tanĂșja voltam ennek BudĂĄn egy könyvesstandnĂĄl, forgalmas metro-kijĂĄrattal szemben. A keresztszentelĂ©sek sorĂĄn egymĂĄs mellett tiprĂłdnak a meggyilkolandĂł zsidĂłk gettĂłba hurcolĂĄsĂĄt, bevagonĂ­rozĂĄsĂĄt leengedett redƑnyeik mögĂŒl rĂ©szvĂ©tlenĂŒl (vagy rĂ©szvĂ©ttel?) lesegĂ©lƑ hajdani lakossĂĄg hitbĂ©li leszĂĄrmazottai, az egykori gyilkosok szellemi-politikai ivadĂ©kai, valamint a nĂĄci fegyvereket megĂĄldĂł papsĂĄg szemforgatĂł utĂłdai „Áldott KarĂĄcsonyt a keresztĂ©ny MagyarorszĂĄgnak”, „VelĂŒnk az Isten!” feliratĂș tĂĄblĂĄk alatt. Vajon melyikĂŒk szĂ­vĂ©ben nagyobb a kĂ©pmutatĂĄs?

KözbevetƑleg: a Kuruc.info, a Hunhir.info Ă©s a Szent Korona rĂĄdiĂł a Kossuth tĂ©rre meghirdetett ellentĂŒntetĂ©st (amit a szervezƑk „a magyarellenes, cionista” demonstrĂĄciĂł ellenĂ©ben hĂ­vtak össze) azzal fĂșjta le, hogy „noha teljes mellszĂ©lessĂ©ggel kiĂĄllnak Gyöngyösi MĂĄrton Ă©s parlamenti felszĂłlalĂĄsa mellett, mindenki sajĂĄt belĂĄtĂĄsĂĄra bĂ­zatik, elmegy-e tĂŒntetni a magyargyƱlölƑk ellen”.

A „magyargyƱlölƑk” nagygyƱlĂ©sĂ©n a kĂ©pmutatĂĄs valĂłszĂ­nƱleg az elsƑkĂ©nt fellĂ©pƑ szĂłnok, RogĂĄn Antal (a FIDESz frakciĂłvezetƑje) mellĂ©ben okozott leghevesebb szĂ­vritmuszavart. Merthogy ƑszintĂ©nek hatott ugyan nĂ©hĂĄny szemĂ©lyes Ă©lmĂ©nyĂ©re utalĂł mondatĂĄban a nĂĄcik embertelensĂ©gĂ©tƑl valĂł elhatĂĄrolĂłdĂĄsa, ugyanezt nem vonatkoztatta pĂĄrtja jövƑbeni magatartĂĄsĂĄra. Miközben sem az Ƒt hallgatĂł tömeg, sem Ƒ maga nem feledhettĂ©k a JOBBIK lĂ©trejöttĂ©nek, fenyegetƑ megerƑsödĂ©sĂ©nek baljĂłs törtĂ©netĂ©t: a FIDESz politikai rendezvĂ©nyein ĂĄrpĂĄdsĂĄvos zĂĄszlĂłk alatt felvonult szĂ©lsƑjobb megjelenĂ©sĂ©t MagyarorszĂĄgon. Ugyancsak nem feledhettĂ©k Ă©s felejtjĂŒk a szĂ©lsƑjobb rendezvĂ©nyein tĂĄmogatĂłlag rĂ©szt vett Ă©s felszĂłlalĂł fideszes politikusok nĂĄci-beszĂ©deit, akik a neonĂĄcikkal egyetĂ©rtve „idegenszĂ­vƱeknek”, „hazaĂĄrulĂłknak”, „orszĂĄgvesztƑ komcsiknak” neveztĂ©k a szocikat Ă©s mĂĄs demokratĂĄkat, meghonosĂ­tva ezzel a gyƱlöletbeszĂ©det a politikai köznyelvben. MagyarorszĂĄgon a tĂĄrsadalmi kapcsolatok korrĂłziĂłja, a közĂ©let szennyezĂ©se ezzel Ă©s nem mĂĄskĂ©nt kezdƑdött. Azazhogy maga a „polgĂĄri köröket” szervezƑ FIDESz-vezĂ©r hirdette meg ellenzĂ©ki korĂĄban: „a haza nem lehet ellenzĂ©kben!”. EnnĂ©l kirekesztƑbbet mĂ©g a nĂĄcik se mondtak.

És folytatĂłdott azzal, hogy a FIDESz-propaganda a szĂ©lsƑjobb csƑcselĂ©ket nevezte „az utca hangjĂĄnak”, az utcai zavargĂĄsok (gĂ©pkocsi-gyĂșjtogatĂĄsok, stb.) elkövetƑit „bĂ©kĂ©s tĂŒntetƑknek”, akiket „rendƑrterror” fosztott meg jogaiktĂłl. TĂ©ny: a FIDESz 2006 ƑszĂ©n Ƒket tolta elƑre kormĂĄnyellenes puccskĂ­sĂ©rletĂ©hez. Csak emlĂ©kezet-kiesĂ©sben szenvedƑk vagy ĂĄlnok kettƑsbeszĂ©dekhez szokottak feledhetik, hogy Áder JĂĄnos fideszes ĂĄllamelnök celebrĂĄlta a hĂĄborĂșs bƱnös (zsidĂłk meggyilkolĂĄsĂĄban rĂ©szes) Wass Albert szobrĂĄnak leleplezĂ©sĂ©t; hogy KövĂ©r LĂĄszlĂł fideszes hĂĄzelnök ĂĄllt az antiszemita-nyilas NyĂ­rƑ JĂłzsef rehabilitĂĄciĂłjĂĄnak Ă©lĂ©re, szemĂ©lyesen jĂĄrt el erdĂ©lyi ĂșjratemetĂ©se ĂŒgyĂ©ben; hogy e nĂĄci Ă­rĂłkat kötelezƑ tananyaggĂĄ az orbĂĄni oktatĂĄs-politika emelte; hogy viszont zsidĂł szĂĄrmazĂĄsĂș vagy baloldali nĂ©zet-vilĂĄgĂș Ă­rĂłkrĂłl (GellĂ©ri Andor Endre, TersĂĄnszky JĂłzsi JenƑ) elnevezett utcĂĄkat egyhĂĄzi szemĂ©lyisĂ©gek nevĂ©re keresztelgetnek ĂĄt; hogy potentĂĄtjaik kulturĂĄlis intĂ©zmĂ©nyek Ă©lĂ©re ismert neonĂĄci Ă©rzelmƱ kirekesztƑket helyeznek; hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal nevƱ fegyveres neonĂĄci szervezet kikĂ©pzƑtĂĄborai lĂ©tesĂ­tĂ©sĂ©hez lehetƑsĂ©get biztosĂ­tanak; hogy törvĂ©nyhozĂĄsuk felszĂĄmolta a jogĂĄllamot, stb. Vona GĂĄbor JOBBIK-vezĂ©r nem hiĂĄba mondta: „a FIDESz a mi programunkat valĂłsĂ­tja meg”.

AmĂ­g tehĂĄt egyfelƑl örĂŒlni kell a N.E.M. több-tĂ­zezres nagygyƱlĂ©se karakĂĄn kiĂĄllĂĄsĂĄnak a neonĂĄcik ellen, a vilĂĄglapokban is ĂŒdvözölt Ă©s mĂ©ltatott egysĂ©gfrontos összefogĂĄsnak (örĂŒlĂŒnk is), addig – mĂĄsfelƑl – higgadtan kell megĂĄllapĂ­tanunk: a kormĂĄnyoldal mindössze szalonkĂ©pessĂ©ge megfakult lĂĄtszatĂĄnak megƑrzĂ©se vĂ©gett hallatta hangjĂĄt.

MĂĄsnap ugyanis a miniszterelnök a parlamentben (ellenzĂ©ki felszĂłlalĂĄsra vĂĄlaszolva) Ă©rdemben csak annyit mondott: „mi magyarok megvĂ©djĂŒk a zsidĂłkat”; ami voltakĂ©ppen egyenlƑ a magyar zsidĂłsĂĄgnak a nemzet testĂ©bƑl valĂł kitaszĂ­tĂĄsĂĄval. TermĂ©szetesen nem ismerte el a szĂ©lsƑjobb megerƑsĂ­tĂ©sĂ©ben jĂĄtszott szemĂ©lyes szerepĂ©t Ă©s felelƑssĂ©gĂ©t, arra se tett Ă­gĂ©retet, hogy a Demokratikus KoalĂ­ciĂł ĂĄltal indĂ­tvĂĄnyozott, Ă©s a Magyar Szocialista PĂĄrt rĂ©szĂ©rƑl is szorgalmazott – a parlamenti szabĂĄlyok keretei között lehetsĂ©ges - politikai karantĂ©nban pĂĄrtja rĂ©szt vesz, vagy azon tĂșl intĂ©zkedĂ©st kezdemĂ©nyez a JOBBIK betiltĂĄsa Ă©rdekĂ©ben. És kĂŒlönösen nem Ă­gĂ©rte, hogy pĂĄrtja felhagy a fĂ©lmilliĂł magyar zsidĂłt elveszejtƑ Horthy-rezsim restaurĂĄciĂłjĂĄval, az e politikai kurzusra Ă©pĂ­tett „jogfolytonossĂĄg” tovĂĄbbi megalapozĂĄsĂĄval.

Holott BibĂł nyomĂĄn nem elƑször hangsĂșlyozzuk: a „jogfolytonossĂĄg ideolĂłgiĂĄja”, szellemisĂ©ge nem tartozik a nemzeti jogfejlƑdĂ©s tisztelhetƑ hagyomĂĄnyai, Ă©rtĂ©kei közĂ©; ellenkezƑleg: fasizmushoz vezet.

KövetkezĂ©skĂ©pp a vĂ©g kezdete lesz MagyarorszĂĄgon, ha a Horthy-Ă©ra szellemisĂ©gĂ©hez kapcsolĂłdĂł jogfolytonossĂĄg bƱzös televĂ©nyĂ©bƑl az ĂșjfasisztĂĄk Ă©s neonĂĄcik ƑsmagyarkodĂł zagyvasĂĄga, cigĂĄnyölƑ gonoszsĂĄga, zsidĂłgyƱlölete, mĂ©reg-illatot ĂĄrasztĂł kirekesztĂ©s-politikĂĄja Ășjra Ă©s Ășjra kisarjadhat. (Röviden: hiĂĄba tisztogatjuk ablakaink ĂŒvegĂ©t, ha a mocsok a mĂĄsik oldalon van.)

Vissza...