Egy „álom”, ami 24 óra leforgása alatt foszlott szerteszét

2012-12-03 21:01:08

Az ATV honlapján büszkén számol be arról, hogy egy történelmi összefogás eredményeként a tegnap délutánra a Kossuth térre meghirdetett neonáci-ellenes tömegtüntetés híre bejárta a nemzetközi sajtót..”A tüntetésről beszámolt a többi között az amerikai Washington Post, a Fox News, a Chicago Tribune, a Krónika erdélyi magyar napilap, az izraeli Haaretz, Jerusalem Post, a német a Die Welt.

A német közszolgálati ARD szerint ritka összefogásra került sor vasárnap, az orosz Russia Today hírcsatorna kiemelte: a tömeg a Jobbik feloszlatását követelte, az AP hírügynökség pedig megjegyezte: az MSZP elnöke a parlamentben vár reakciót Orbán Viktor miniszterelnöktől.”

Számomra némileg meglepően hatott az, hogy jól érzékelhetően elfogult módon kezelte ezt a rendezvényt az ATV. Legalább annyira elfogultan, mint amennyire a közszolgálati média. Amíg a közszolgálati média-amit a Kormány mára teljes mértékben az irányítása alá vont- szinte szót sem ejtett erről az eseményről, addig az ATV ezúttal addig is elment, hogy a tényszerűséget megmásítva adott hírt a Kossuth téren történtekről. Miért írom ezt? Mert személyes élményem van az ott történtekről. Délután három előtt nem sokkal érkeztem barátaimmal a Kossuth térre, akikkel együtt azt érzékeltük, hogy a tüntetés vivőerejét egyértelműen a HIT Gyülekezete adja. Nem hiszem, hogy sokat tévedek, ha azt mondom, a több tízezres tömeg legalább 70%-a a HIT gyülekezet tagjaként volt jelen. Jól szervezett módon a színpad elé dobosokat is beállítva töltötték fel a rendelkezésre álló tér nagyobb részét. A kezekben tartott piros-fehér-zöld zászlócskák sűrűje és a markáns üzeneteket tartalmazó transzparensek halmaza jól mutatta, hogy a kamerák számára elsősorban belátható térrészben leginkább csak ők voltak jelen. Az ügy fontossága miatt odasereglők, de előre nem beavatottak jó része a színpadtól távolabbra szorult. Ennek-mint utólag rájöttem- volt jelentősége. Bombera Krisztina igyekezett már a felkonferálásában világossá tenni, hogy itt és most mindenki tartsa távol magát a hangos és ugyanakkor barátságtalan vélemény-nyilvánításról, de a színpad előtti tér feltöltése is egyértelműen azt acélt szolgálta, hogy ha lesz Rogán felszólalásakor "hátraarc" és némi pfujolás, ezt sikerüljön ilyen módon „elrejteni” a kamerák objektívjei elől.

Ahol mi álltunk, bizony sokan fordítottak hátat és vagy kiabáltak és tiltakoztak amiatt, hogy Rogán frakcióvezető egyáltalán a színpadra mehetett. Ami meglepett, hogy mindezt az ATV a rendezvényről adott tudósításaiban kínosan elhallgatta. A Népszabadság tudósítósában ezt is megemlíti a pártatlan hozzáállást kedvelők szerencséjére. („A Kossuth téren a politikusok közül elsőként Rogán Antal lépett színpadra. A tömeg egyik része tapssal, másik része azonban füttyel és pfujolással fogadta.”)

Engem zavart, hogy a rendezvény meghirdetésének kezdete óta történelmi összefogásként emlegetett megmozdulás a történelmi egyházak részéről egyértelműen nem volt történelmi. Hiányoltam a támogatók sorából a katolikus, a református és sorolhatnám tovább, hogy még mely egyházakat.

Meg kell jegyezzem, a HIT Gyülekezete kiváló szervező! Erről volt alkalmam személyesen meggyőződni pl. szeptember 8-án Veszprémben a Jobbik „Magyar élet menetével kapcsolatos” rendezvényével szembeni fellépéskor. Óriási és rendkívüli módon tisztelhető szervező erő van mögöttük, az bizonyos. November 9-én, Szentkirályszabadján Radnótira emlékezve is láttam, mennyire elszántan és megbízhatóan küzdenek a neonácik ellenében.

Tisztelem és nagyra értékelem őket, megismerve jó néhányukat. Remek emberek. Ugyanakkor őszintén kell elmondanom, ezt a Kossuth téri rendezvényt, tudom jó szándékkal, de nagyon elrontották!

Sokkal többen lettünk volna ott, ha Rogánt nem hívják oda. Nem tudom pontosan, kinek köszönhető ez az „ötlet” (sejtésem szerint leginkább Ungvári Tamásnak), de szerintem egészen biztosan rosszul mérték fel ennek a döntésüknek a lehetséges következményeit. A Fidesz már nincs abban az állapotában, hogy össze lehet vele fogni bármiben is. Már nem demokratikus párt a Fidesz, de ezzel a jó-szándékú megmozdulásukkal sajnos pont azt erősítették meg, hogy tovább halasztódjék a Fidesz természetének nagy nyilvánosság előtti lelepleződése. Aki most úgy gondolja, hogy figyelmen kívül hagyom, mennyi egyéb szervezet volt jelen, annak szeretném még egyszer leszögezni: papírforma szerint ott volt a Jobbikot kivéve szinte mindenki, aki számít. Ha az általuk oda vitt, szervezett támogatókat nézzük, akkor tömegeiben leginkább csak a HIT gyülekezet tagjai.

S hogy miért mondom, hogy a Fidesz nincs már az összefogás állapotában? Tessék akár csak Rogán Antalra gondolni, aki maga is hangsúlyozta, elsősorban magánemberként volt jelen, s nem úgy, mint a Fidesz frakcióvezetője. Kiderült persze az is, Orbán Viktortól engedélyt kért előzetesen a „szereplésre”, aki ma meg is dicsérte ügyes feladatellátásáért. S az a követelés, amit a lelkes tömeg egybehangzóan skandált, követelt, hogy a Jobbikot neonáci magatartása miatt oszlassák végre fel, arról ma a Parlamentben a miniszterelnök ellentmondást nem tűrően mondta: erről szó sem lehet. Pedig ez nem az Ő dolga lenne, hanem az ügyészségé, a főügyészé. No, de mindenki tudja mára, amit Orbán mond, azt mondja majd a főügyész is, s azt mondják az alkotmánybírók is mind, s a valamikor demokratikusnak tartott intézményrendszer vezetői, képviselői is egy emberként. Mikor tetszenek már kedves ábrándozó állampolgárok észrevenni, hogy a demokratikus intézményrendszer valójában már nincs? A mai napon mondta a Parlamentben a miniszterelnök, hogy nem úgy van az, hogy a hajléktalanokkal kapcsolatosan az Alkotmánybíróság csak úgy hoz egy az Ő (pardon a 2/3) döntését elutasító döntést. (Elég nagy csoda, hogy mert még ilyet tenni az egyébként már Fideszes képviselőkkel feltöltött Alkotmánybíróság.) Normális az Önök szerint, hogy olyasmit mond erre a döntésre reagálva az ország első embere, hogy akkor majd megkonzultáljuk a megyei jogú városok lakosaival ezt a kérdést és eldönti majd a „többség” (azaz valójában ezt a problémát is Ő, a miniszterelnök)? Demokrácia ez még Önök szerint? (Tessék már észrevenni, nem számít a többmilliós lakosú „vidék”! S mi is egyáltalán ez a drága pénzen szervezett konzultáció? Orbán akarata, játékos formában semmi más!)

Nem látják még mindig, amit példák százai bizonyítanak? Nem veszik észre azt, hogy miként fonódik össze egy számukra kedves szimbiózisban 2006 óta minden önkormányzatban a Jobbik és a Fidesz? (S hogy valójában mindez szintén a „központi”, pontosabban az Orbáni akarat része csupán?)

Sajnálom, hogy a HIT Gyülekezete nagy igyekezetében azt hitte, ezzel a rendezvénnyel, a rendezvény mozgató rugójaként jót cselekszik. Sajnálom, hogy közben nem vette észre, hogy a nagy tömeg sajnos nem volt igazán nagy (még akkora sem volt mint a Milla tüntetései, vagy az Operaház előtt januárban megszervezett ellenzéki tüntetés) és sajnos a történelmi összefogás sem valósult meg. Sajnálom, hogy a szervezők, a közöttük ülő „erős” emberek (nem tudom, csak sejtem pontosan ki és kik), bölcsnek gondolva döntésüket, demokratikus erőket -azok vezetőit negligálva- valójában kizártak sok embert a tüntetésből. (Nem merték, akarták odahívni szónoknak Gyurcsány Ferencet, s nem hívták a Parlamentben szintén demokratikus erőként ott ülő LMP elnökét, frakcióvezetőjét. Ki tudja miért, de nem hangzott, hangozhatott el Kardos Péter főrabbi: „Fáj, nagyon fáj!” című beszéde. Hívták viszont azt a Fideszt, aki íme: még 24 órára sem hagyta élni az illúziót! Azt, hogy segít elérni a Jobbik feloszlatását!)

Sajnálom, hogy ezzel a lólábkilógós „koreográfiával” valójában Bajnai Gordon további „építkezésének” sem igazán használtak.

Attól tartok, hogy a Fidesz tegnapi újrapozicionálása és további Janus arcúságához a muníció önként és készséggel biztosítása miatt kialakuló helyzetet, majd hamarosan nem csak én fogom nagyon sajnálni.

Vissza...