Előzetes

2010-10-13 19:08:07

Holnap, azaz október 14-én megalakul Veszprém legújabb önkormányzata. 13 órakor a Polgármesteri Hivatal Kossuth termében ünnepélyes keretek között teszi le az esküt a polgármester és a 17 fős testület. Az alakuló ülésen a szervezeti és működési szabályzat is módosításra kerül, létrehozzuk (?) az új bizottsági struktúrát. A két alpolgármester személyére holnap megfogalmazásra kerülő javaslat már hetek óta nyílt titok. Brányi Mária és Némedi Lajos fogják ezután segíteni az új polgármester munkáját.

Úgy pestiesen, nem semmi azért, hogy az elmúlt négy év önmagát sikeresnek tartó jobboldali városvezetését a jobboldal váltja le. Debreczenyi Jánost egy (a takarékosság jegyében :-)) hamarosan létrejövő megyei kormányzati hivatal valamelyik íróasztala birtoklása ígéretével "vásárolták" meg. Így a leváltása miatti kezdeti csalódottsága a beletörődés utáni visszafogott kérkedésbe ment át, amikor nem is olyan régen a Napló hasábjain keresztül búcsút intett Veszprém városának. (Itt elolvashatja az interjút!)

Cazun János, aki a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestereként fungált az elmúlt 4 évben, egyéni választókerületi győzelme-(amit meggyőződésem, hogy nem a tehetségének, hanem a Fidesz logojának köszönhet csupán)-alapján a testület tagjává vált, de olyan látványosan rakták félre, hogy az már nekem is fájt. Nemhogy alpolgármester nem lesz belőle újra, de még bizottsági elnök sem. Vezetgetheti a rátóti és kádártai önkormányzatot és beülhet két bizottságba bioszavazógombot játszani. Ha még az eddigi Gazdasági Bizottság elnöke, Baumgartner Lajos is sikeresebbnek számított a helyi Fidesz vezérlő prominensei számára, hisz Baumgartner úr újra bizottsági elnöki szerepkört kap (úgy, mint a tulajdonosi bizottság elnöke), akkor az azért igencsak elgondolkodtató. Baumgartner Lajos bizottsági elnökként sokak véleménye szerint elképesztően alacsony színvonalúan teljesített. Gyakorlatilag soha semmi sem valósult meg az általa előkészített bevételi tervekből az elmúlt 4 évben. S nem véletlenül lett a város adósságállománya minden józan mértéket meghaladó mértékű. 

Azzal kívánom megörvendeztetni a kedves olvasót-ha már a honlapomat nézi-, hogy előzetesen megosztok egy-két holnap a nyilvánosság elé kerülő információt. Különösebb meglepetés persze lehet, hogy egyik általam most közölt hírben sem lesz. Minden valószínűség szerint hét bizottságot fog létrehozni október 14-én az alakuló közgyűlés. Bár a gazdaságosabb működést fogja a város polgármestere hangsúlyozni, javaslom számoljanak azért ennek is utána. A legnagyobb létszámú bizottság az Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság lesz. Némileg meglepetett, hogy a folytonosságot a bizottságban egyedül én fogom majd képviselni. A 7 fősről 9 fősre duzzadó grémium volt elnöke köztudottan feljebb lép, belőle lesz a város egyik alpolgármestere. A másik -ez is nyílt titok már hetek óta- Brányi Mária volt bizottsági elnök asszony lesz. Ők bizonyára olyan jól teljesítettek az elmúlt 4 évben, hogy megérdemlik ezt a kitüntető és fontos feladatkört. Az alpolgármesteri jövedelmek megemelése is minden bizonnyal megbecsülésük kihangsúlyozása érdekében fog megtörténni. A bizottság új elnöke egy nem önkormányzati tulajdonú intézmény (a város egyik egyházi fenntartásban működő oktatási intézményének) igazgatója lesz. Ez már önmagban is igencsak elgondolkodtató. Akárcsak az, hogy a bizottság eddigi volt és a többséghez tartozó tagjainak mindegyike vagy menesztve lett képviselői státuszából, vagy egészen más területre lett-valamilyen homályos felsőbb pártérdek alapján- átirányítva. Amikor hétfőn a város új polgármesterének évődve jegyeztem meg, ezúttal nem lesz ugye semmi baj az alpolgármesterek megválasztásával, elgondolkodtató választ kaptam. 4 évvel ezelőtt nem sikerült ugyanis csak többszöri nekirugaszkodás után megválasztani Porga Gyulát és Czaun Jánost a város alpolgármestereinek. Arról biztosított a város első embere, hogy nem véletlenül cserélték le az akkori győztes csapat egyik felét. Ez megmondom őszintén, engem nem igazán nyugtatott meg. Végiggondolva ugyanis a mostani "mezőnyjátékosokat", akik persze kivétel nélkül egyéni győztesek, elsősorban csak olyanok villantak be, akik számomra nem annyira sikeres szakemberekként, mint inkább az utcákon forgalmi sávokat nagy tehetséggel lezárni képes tüntetőként, vagy országgyűlési képviselők lelkes és odaadó lótifutijaiként váltak ismertté. S ha azt kellett a sommás megjegyzés alatt értenem, ők a titkos szavazásukban elődeiknél jóval megbízhatóbbak, s bizonyára nem élnek majd vissza a pozíciózsarolás ama trükkös (4 évvel ezelőtt bekövetkezett) módszerével, ez ki tudja miért, de engem a jövőt illetően egy hajszálnyit sem tett bizakodóbbá. Bár némi tapasztalatra tettem már szert az elmúlt 12 évben, mióta önkormányzati munkát végzek, azt bevallom nem gondoltam volna, hogy a teljes ismeretlenségből választják meg holnap (várhatóan) Ovádi Pétert a Közbeszerzési Bizottság elnökének, vagy Siklódi Leventét a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság elnökének.         

Vissza...