Vidéken lehet kirekesztő a Jobbik?

2012-12-01 18:11:53

„Forgóné Kelemen Judit (Jobbikos) képviselő csütörtökön a veszprémi közgyűlésen napirend előtt elhangzó kérdésének szövege: "Napjaink egyik fontos kérdése a város vagyongazdálkodási stratégiájának megalkotása, a helyes irány megtalálása. 2012-ben több városi ingatlan került értékesítésre, ami fontos bevételként szolgált a város részére. Vannak még nagy értékű ingatlanok- Vár utca, VMKK, melyek eladásra vannak kijelölve.

Az elmúlt napokban felröppent hírek szerint a két említett épület egyikére, nevezetesen a VMKK – ra - Dózsa Gy.u.2. - bejelentkezett a városnál a Hit gyülekezete. Ahol ez a formáció megjelent a megyében pl. Ajkán heves tiltakozás kísérte térnyerési szándékukat. Veszprém lakossága, nyugalma érdekében a hasonló helyzetet jó lenne elkerülni városunkban. Képviselő társaim egyikével beszélgetve a kérdésről megtudhattam: „nincs az a pénz, amiért megszerezhetnék”. Kérdezem polgármester úrtól van-e az a pénz, ami megéri vállalni egy ilyen döntés következményeit? Előfordulhat-e, hogy az említett szervezet középületet-akár a VMKK – t, akár mást megszerezzen városunkban? Tisztelettel várom megnyugtató válaszát.”

Nos, csütörtökön a közgyűlésen a Fideszes Porga Gyula válasza a Jobbikos képviselő számára úgy tűnik, megnyugtató volt.

Így ír erről a sajtó (Vehír): A „polgármester válaszában jelezte, hogy a VMK Dózsa György úti épülete nincs kijelölve értékesítésre, ő maga pedig soha nem tárgyalt a Hit Gyülekezetének képviselőivel ingatlankérdésekről.”

Engem kevésbé nyugtatott meg ez a válasz. Vártam volna, hogy a polgármester határozottan visszautasítja a Jobbik provokatív kérdését. Visszautasítja, hisz egy vallási közösség számára ez a kérdés és a hozzá fűzött gondolatok egyértelműen kirekesztőek voltak. Némi hezitálás és a történtek átgondolása után a mellettem ülő MSZP-s képviselőtársamhoz fordultam, s javasoltam a szünetben hívjuk össze a jelenlévő média képviselőit és rendkívüli sajtótájékoztató keretében kérjük számon a Jobbikos képviselőn ezt a magatartását. Képviselőtársam váltott néhány szót a mellette ülő LMP-s képviselővel is, majd az éppen aktuális napirend tárgyalása során gombot nyomott és szót kért. Ekkor tette szóvá a napirend előtt történteket. Erről így írt később a Veszport. Az „MSZP-s képviselő felhívta a figyelmet Forgóné kérdése kapcsán, hogy az ENSZ alapokmánya is tiltja például a vallási hovatartozás alapján történő megkülönböztetést és egyúttal kiemelte, örülne, ha ilyen kijelentések nem hangzanának el többször a közgyűlésben.” (Én is gombot nyomtam, tudomásul véve, hogy az MSZP-s képviselőtársam nem sajtótájékoztató keretében és nem velem együtt kívánta a Jobbikos képviselőnő kirekesztő véleményére felhívni a figyelmet.) A sajtó az általam mondottakat így közvetítette: „Ezzel egyetértett Katanics Sándor DK-s képviselő is, aki szerint a Jobbik megfogalmazásait vissza kell utasítani.”

Elég határozottan szólítottam fel a polgármestert, nem az lett volna a helyes magatartás a részéről, hogy válaszol és jelzi, nem tárgyaltak a VMK eladásáról a HIT gyülekezetével, merthogy nincs is az napirenden, hanem határozottan vissza kellett volna utasítani ezt a magatartást. Így utólag is sajnálom, hogy nem a közös sajtótájékoztató mellett döntöttek a velem együtt az ellenzéki oldalon politizáló képviselőtársaim. (Akkor talán a megyei napilap tudósítója is felfigyelt volna arra, aminek ő is fültanúja volt. Mégsem írt róla egy sort sem.)  A média közgyűléseken jelen lévő képviselőinek is sokkal több figyelmet kellene fordítani az ilyen aggasztó jelenségek olvasóikkal történő megismertetésére. Óriási a felelősségük nekik is abban, hogy segítsenek megfékezni ezt a napról-napra egyre jobban lábra kapó durva agressziót. 

Még egy hét sem telt el azóta, hogy hétfőn a Tisztelt Házban egy Jobbikos képviselő kérdésében valójában javaslatot tett arra, hogy a parlamenti képviselők és a Kormány tagjai között tartsák nyilván, kik a zsidó származásúak. Hisz véleménye szerint annak, hogy a döntéshozók között zsidó származásúak vannak, az  nemzetbiztonsági kockázattal jár. Nem kisebb ügy szerintem ez a veszprémi eset sem. Ezúttal sunyi módon egy bejegyzett egyházat ért gyűlölködő támadás. A Fideszes polgármestert egyáltalán nem érdekelte a képviselőnő azon megjegyzése sem, hogy a képviselő-testületből valakivel mindezt az alantas támadást előre egyeztette és ahogyan azt le is írta, szóbeli támogatást is kapott tőle. Az mondta ugyanis a számára, "nincs az a pénz, amiért megszerezhetnék" a Hit gyülekezete tagjai a város egyik eladó ingatlanát. Remélem nem igaz a sejtésem, s történetesen nem arról van szó, hogy a Fidesz valamelyik képviselője ezzel a kirekesztő gondolattal azonosulni képes.

Holnap elmegyek Budapestre a Kossuth térre. Fontosnak tartom, hogy én is ott legyek és tiltakozzak a kirekesztés, a listázás szándékának, s az antiszemitizmusnak a Parlament falai közötti megjelenése ellen. Azt szeretném, ha a többi demokratikus párt addig is eljutna, ameddig a Demokratikus Koalíció már eljutott. Azt gondolom, ma nincs más útja a ragályos kór terjedése megakadályozásának, mint hogy a Jobbikot feloszlassák. S addig, míg ez nem történik meg, addig a Jobbikról nézetei miatt nem szabad tudomást venni, velük semminemű együttműködésben nem szabad részt venni.

Bevallom, amikor meghallottam, hogy Rogán Antal is a szónokok között lesz, úgy gondoltam, nem megyek el a demonstrációra. Elképesztő gondolatnak tartottam, hogy ott olyan is megszólaljon, aki frakcióvezetőként eddig egy lépést sem tett ennek az egyre dagadó gyűlölethullámnak a megfékezése érdekében. Most mégis azért döntöttem úgy, hogy ott leszek, mert így adok egy utolsó esélyt a Fidesznek arra, hogy bizonyítsa, nem csak a nevében demokratikus érzelmű már. Remélem képes lesz arra Rogán Antal, hogy holnapi beszédében megígéri a kétharmad birtokában a cselekvést, a Jobbik feloszlatását és egyúttal elnézést kér és beismeri, hogy a Fidesz sokat tett ezért a mára kialakult és elfogadhatatlan helyzetért. Ha nem így lesz, akkor nemcsak a Jobbik feloszlatását kell mielőbb elérni, hanem a Fidesz képviselőit is meg kell fosztani (ez élet vagy halál kérdése) 2014-ben döntéshozói pozícióiktól. S biztos, ami biztos, s lássák, nem őt hallgatni jöttem, Rogán beszédekor a hátam a színpadnak fordítom.

Mi józan demokraták, csak nem akarhatunk Európa szégyenfoltjává válni.

Vissza...