"KISZ-titkárságom" furcsa története

2012-11-29 20:18:10

A hónap utolsó csütörtökén (ma) Veszprémben közgyűlés volt. Reggel 8 órától kb. délután fél kettőig tartott. A 18 fős testületben 13-an a Fidesz támogatásával jutottak be a testületbe. A polgármester és két alpolgármester is Fideszes. Az ellenzéket 5 fő alkotja.

A pénzügyi bizottság elnöke lokálpatrióta és véleményem szerint inkább olyan álellenzéki, hisz gyakorlatilag mindig a Fidesszel együtt szavaz. Rajta kívül az ellenzék soraiban ül egy LMP-s, egy MSZP-s, egy DK-s és egy Jobbikos.

A mai közgyűlésen több mint 20 napirendi pontot tárgyaltunk meg. A Fidesz képviselő közül 9 fő úgy ülte végig a testületi ülést, hogy egyetlen napirendi ponthoz nem szólt hozzá egyetlen szót sem. Csak szavazott! Valójában a polgármester, a két alpolgármester, a tulajdonosi bizottság Fideszes elnöke és a 4 valódi ellenzéki vitatkozott végig az ülés teljes időtartama alatt.

Amikor az egyik napirendi pont tárgyalása során elmondtam, véleményem szerint milyen súlyosan sérül a kormányzati döntések és a parlamenti kétharmad (persze elsősorban a kormányfői akarat) következményeként Veszprémben is az önkormányzatiság és miként zajlik napjainkban a demokratikus intézményrendszer felszámolása, az alábbi kis epizód játszódott le.

A Vehír erről így tudósított:

Katanics Sándor szerint a kormány felelőtlensége, hogy előbb elvette a megyéktől az intézményeit, majd visszadobta azokat a városoknak. Ha a közgyűlés nem fogadta volna be a Petőfi Színházat, hónapokra bizonytalanná válhatott volna a működése. A képviselő a demokrácia megcsúfolásának tartja, hogy az önkormányzatok feje fölött születnek ilyen döntések.

Czaun János örömét fejezte ki amiatt, hogy Gyulafirátót és Kádárta városrészek tekintetében egyezik az önkormányzat és a városrészek érdekei és véleménye. Hozzátette: „Engem mindig mulattat az, ha egy volt KISZ-titkár védi tőlünk a demokráciát”

Bár név szerint megemlíteni nem mert, akart a képviselő, nyilvánvalóan nekem címezte kissé együgyű mondatait.

A Fidesz képviselőinek már a tények sem fontosak. Ha úri kedvük úgy tartja, kitalálnak helyben valami valótlanságot. Erős fantáziája egyszer már meggondolatlan cselekedetre sarkallta az előző ciklusban alpolgármesterként igen csak nagyot bukó képviselőt. Akkoriban olyasmit vélt hallani a számból a közgyűlésen, amit bizonyítani nem tudott. S amikor megfenyegettem, beperelem rágalmazásért, ha nem kér nyilvánosan bocsánatot, a határidő lejárta előtti utolsó pillanatban a sajtó munkatársai előtt fülét-farkát behúzva, (no és azért még egy nagyot füllentve) kért nyilvánosan elnézést valótlan vádaskodásáért. Azt állította a sajtó munkatársainak, meghívott egy ebédre, hogy békésen rendezzük a közöttünk kialakult vitát. A „jellem bajnoka” csak azt felejtette el közölni, velem mindezt az elnézéskérés bejelentésig nem sikerült megbeszélnie.

Sajnos ezúttal is hülyeséget beszélt a jegyzőkönyvbe is mondva mindazt, ez a "szegény" ember. Nem tudom honnan vette, hogy KISZ-titkár voltam valaha. Voltam én már sok minden, de ilyen „remek” pozíciót sohasem töltöttem be eddigi életemben. S nem valószínű, hogy ezután már ilyen stallumot valaha is be fogok tölteni. (Nem mintha lenne érte szégyellnivalóm, ha úgy lenne, de ha egyszer nem igaz, akkor minek állítja a nyilvánosság előtt mindezt a közgyűlési vita hevében a feladatai elvégzésében rendszerint kudarcot valló képviselő?) Odamentem hozzá a szünetben és megkérdeztem szépen, János, honnan veszed ezt a dolgot és miért állítasz megint valótlanságot? Nem félsz attól, hogy ismét hazugságon foglak? A választ meg sem várva, pirosra gyúlt arccal, s láthatóan igencsak zavartan válaszolta, tegyem csak szóvá bátran, vagy perlejem be, az neki csak jó lesz. Mert ha én őt bármivel is támadom, akkor az az ő népszerűségének mindig csak jót tesz.

Hát, erre nem volt mit mondanom. Egy szempillantás alatt beláttam, nem éri meg egy ilyen élénk fantáziával megáldott emberrel többet foglalkozni.

Azt azért bánom, hogy nem tettem világosabbá, ha annyira izgatja, milyen is volt KISZ-titkárnak lenni, s mennyire torzíthatott egy ilyen funkció valakinek pl. a demokráciához való viszonyán, akkor forduljon egyenesen a miniszterelnökéhez. Orbán Viktorról ugyanis még a wikipédián is olvasható: „politikai pályafutását gimnáziumi alapszervezeti KISZ-titkárként kezdte”.

Előzmények

Vissza...