Regisztráció Amerikában

2012-11-27 19:48:11

Sok kritika éri a választási eljárásról a hét elején megszavazott törvényt, s a kormánypártok mindig azzal vágnak vissza, hogy Amerikában is így van, hisz ott is regisztrálni kell a választások előtt. (Lásd Deutsch „WTF” Tamás elhíresült Twitter üzenetét: Holnap elnökválasztás az USA-ban”, így Deutsch. „Ott regisztráció van. Gyalázat! Várom a Milla tüntetését a nagykövetség előtt a jogfosztott amerikaiakért.”)

Akkor nézzük, hogy mi a különbség a most megszavazott magyar törvény és az amerikai gyakorlat között, ha már Amerika az etalon a Fidesz körében (másban persze nem mutogatnak az óceánon túlra)!

Amerikában azért van szükség erre a szükséges rosszra, mert az országban nincs hivatalos lakcímnyilvántartás, tehát ha lakóhelye alapján szeretne szavazni, akkor a választás előtt a Tb-kártyád alapján regisztrál az amerikai polgár (nincs személyi, nincs lakcímkártya sem).

Az Egyesült Államokban nem korlátozzák a választópolgárt abban, hogy csak a jegyzőjénél és szigorúan munkaidőben regisztrálhat, s az elmúlt két évtizedben számos könnyítést is bevezettek, hogy minél többen regisztrálhassanak. Ennek egyik példája a National Voter Registration Act, azaz az Országos Választási Regisztrációs Törvény, amely lazított az addig szigorúbb szabályozáson, s elérhetővé tette, hogy egy formanyomtatványon regisztrálhassanak a szavazók, több helyszínen, vagy akár postai úton is (nem tettek tehát különbséget, mint a 2/3 képviselői, akik csak a határon túli magyaroknak engedélyezni a postai regisztrációt). Mivel maga regisztráció nem szövetségi, hanem állami szervezésben történik, számos államban megpróbáltál még hatékonyabbá tenni a procedúrát. Sok helyen még a választás napján is lehet regisztrálni (nincs 15 napos szabály!), sőt, az is előfordul az államok egy részében, hogy az interneten regisztrálhatnak a választók, s nem csak az ügyfélkapusok, hisz például Washington államban még Facebook alkalmazást is írtak a regisztrálóknak, akik a közösségi weboldalon is regisztrálhattak az idei választásokon először.

Kész Zoltán

Szabad Piac Alapítvány (www.kapitalizmus.hvg.hu

Vissza...