A DK és a két új polgármester

2012-11-26 17:54:41

A Demokratikus Koalíció alig egy éves történetében kiemelten fontos nap lesz a tegnapi. Annak évfordulóján, amikor az Aranycsapat 6:3-ra legyőzte az angolokat, két DK-tag is megnyerte az időközi polgármesteri választást. Azt nem állítom, hogy Orbán Viktor máris úgy érezheti magát, mint az angol szövetségi kapitány, és hamarosan jön a 7-1 is, de hogy most is fáj neki a választói koki, abban biztos vagyok. Nem elég, hogy vereség, ráadásul éppen Gyurcsánytól...

A pácini és vámosszabadi győzelem azért is értékes, mert mindkét helyszínen magas volt a részvételi arány (59% illetve 50%). A DK izmosodását jelzi, hogy Pácin egy borsod-abaúj-zempléni, Vámosszabadi pedig győr-moson-sopron megyei település. Tehát az ország két végében sikerült olyan jelöltet állítani, aki képes volt elnyerni a polgármesteri posztot. Pácinban Majoros László 52,7 százalékot kapott, 16 százalékkal többet, mint a legerősebb vetélytársa. Ráadásul Pácinban az elmúlt húsz évben MIÉP-es, tehát szélsőjobboldali polgármester irányította a települést, Vámosszabadiban Réti Csaba, a korábban lemondott polgármester újbóli sikere azért is különösen értékes, mert elnyert 45 százaléka 6 százalékkal több, mint ellenfeléé, aki a Fidesz tagjaként a megyei közgyűlésben képviselő. Támogatottsága még az utolsó napok brutális negatív kampányát is kibírta. Majoros László és Réti Csaba  a DK alapító tagjai, mert a kisebb településeken ez a szokás - a fideszes is függetlenként indult, a korábban Tolna megyében győztes MSZP-s is.

Lehet, hogy e két településen nincsenek gyurcsánybajnais óriásplakátok, lehet, hogy mégsem hiszik el a rágalmakat az ország tönkretételéről? Bár ez ügyben nincsenek különösebb illúzióim, remélem, hogy a közvéleménykutatók és az úgynevezett elemzők is átértékelik kicsit a nézeteiket. Az állítólag megosztó, állítólag elutasított, állítólag senkinek nem kellő Gyurcsány Ferenc és pártja hozta ezt a két ellenzéki győzelmet.

Persze, nem kell ezt a sikert túlértékelni sem, de azért az ember ebben a nagy rohanásban megállhat egy pillanatra, és örülhet az üzenetnek: a még érvényben levő szabályok szerint a Fidesz újra legyőzhető volt. Más kérdés, hogy az új szabályokkal is az lesz-e, és ha igen, akkor hogyan. Illetve, mi a teendő, ha minden demokratikus játékszabályt átírtak már.

Forrás: Gréczy blog

Vissza...