A kocka el van vetve

2010-10-11 17:38:32

Pár nappal ezelőtt már fejtegettem, vélhetően állami irányítás alá fogja vonni a kormány a MAl Zrt.-t. Ma ez meg is történt. Az indoklás szerint nem maradhat egy olyan cég magánkézben, amelyik ilyen méretű katasztrófát, egy ehhez talán Európában még nem is fogható méretű ökokatasztrófát idézett elő. További vizsgálatokra úgy tűnik nincs szükség (a politikusok már eldöntötték kié a felelősség), s a Tisztelt Házban ma rendkívüli gyorsasággal módosítják úgy a jogszabályokat, hogy a cég élére kormánybiztost tudjanak kinevezni.

Az továbbra is kérdés persze, hogy a cég túléli-e ezt a katasztrófát. S az is, mi lesz hosszú távon a cég dolgozóival. Akárcsak az, hogy végül is miként segíti a károsultakat tragikus helyzetükben ki a bajból a kormány. Bár már egy hete világos, (hogy ahol a vörös iszap tombolt,) ott nem lehet ezek után élni, azt még mindig nem tudjuk, a kormány pontosan mit tervez a károsultak megsegítésére. A Máltai Szeretetszolgálat számomra szimpatikus módon fél évre lakást bérel a hozzá segítségért fordulók számára. Valami ilyesmit vártam volna a Kormánytól is. Értem én, hogy nagy most az igény arra, hogy a felelősség kérdése is mielőbb tisztázódjék, de talán legalább olyan fontos lenne végre megoldani a napról-napra egyre kétségbeesettebb emberek elhelyezését is. Őket az most érthető módon jobban érdekli, hogy hol vészelik át a telet és honnan indulva kaphatnak egy új esélyt az életük rendezésére. S az, hogy ki fedezi a kárukat, majd a jogszabályok adta keretek között idővel biztosan tisztázódik. Nekem úgy tűnik, a felelős megtalálása fontosabb volt, mint az emberek sorsának rendezése. Szerencse, hogy karitatív szervezetek egész sora tudja, mivel tudja enyhíteni a károsultak fájdalmát.

Délután hallottam a hírt, hogy Gyurcsány Ferenc egyetért Orbán Viktor Parlamentben megfogalmazott javaslataival. Most meg azt olvasom, miután megismerték az előterjesztést is az ellenzéki képviselők, rájöttek mi is a valós szándék. Úgy tűnik, a tragédia mögé bújva más magántulajdonokra is kivetni készül hálóját az új hatalom. Ha kíváncsi arra, mit írtak a Hírszerzőn az egyetértő gondolatokról, ide klikkelve tudják elolvasni. Ha a valós szándékra történő ráeszmélés utáni véleményre is kíváncsi, ide kattintva arról is olvashat.

Közírókat is foglalkoztat ez a téma. Tóta W. Árpád Iszappapolás című írása ide kattintva olvasható. Föld S. Péter legújabb blogbejegyzése pedig Búbos Bankák címmel ide klikkelve olvasható el.

Kíváncsi vagyok, miként értékeli a nemzetközi sajtó és miként fogják értékelni az Európai országok és más földrészek országai a Kormányunk által ma megtett (és visszafordíthatatlan) lépéseket. Sejtésem szerint jövőnket nem kis mértékben fogja befolyásolni, miként ítélik ezt a lépést meg azok, akik a közeljövőben befektetéseket terveztek országunkban megvalósítani.

ÍME A LEX MAL.: KATTINTSON IDE!   

Andrassew Iván: A katasztrófa harmadik hulláma című írását is érdemes "átfutni". Ide kattintva olvasható.

Vissza...