IMF-tárgyalások: itt a vége?

2012-11-23 17:08:34

Idén már valószínűleg nem lesz megállapodás az IMF-fel és az EU-val, és az is egyre kevésbé valószínű, hogy jövőre lehet-e. A 2013-as költségvetést a korábbi nyilatkozatok ellenére mégis elfogadja a parlament a tárgyalások lezárása nélkül, érdemi egyeztetés pedig már nincs a kormány és a nemzetközi szervezetek között. Kormánypárti információink szerint a jövőbeli viszony is attól függ, az IMF és az Európai Bizottság változtat-e a stratégiáján.

A jelek szerint a kormány már a látszatát is egyre kevésbé igyekszik fenntartani annak, hogy megállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal egy új hitelkeretről. Csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte, hogy a kormánynak szándékában áll nemzetközi piacokon devizakötvényt kibocsátani. Korábban a hivatalos kommunikáció többnyire egyértelmű volt abban, hogy a devizakötvény kibocsátással a kormány mindenképpen megvárja a megállapodás megkötését. Tartott ugyanis attól, hogy a piac negatívan reagálna egy ilyen lépésre, hiszen azt az üzenetet adná le, hogy nem lesz megállapodás a nemzetközi szervezetekkel, így magyar gazdaságpolitika sem vesz olyan fordulatot, amely megfelelne az IMF és az EU elvárásainak.

Igaz, az NGM nyilatkozó helyettes államtitkára még azt a magyarázatot fűzte a bejelentéshez, hogy „az év hátralevő részében a devizakibocsátás az EU/IMF tárgyalások alakulásának a függvénye”. Csakhogy az év hátralévő részében már biztosan nem lesz megállapodás.

Már nincs érdemi egyeztetés

A kormány és az IMF-EU - valójában el sem kezdődött - tárgyalásai hónapok óta holtponton vannak, és az már az egy éves parttalan üzengetésből is teljesen egyértelmű, hogy a kormány nem igyekszik megkötni a megállapodást, a nemzetközi szervezetek pedig gyakorlatilag szakítottak a magyar féllel. Kormánypárti értesüléseink alapján is az a kép rajzolódik ki, hogy idén már biztosan nem lesz IMF-megállapodás. Érdemi egyeztetés nincs is a nemzetközi szervezetekkel, elsősorban nyilvános közleményekben kommunikálnak, illetve Varga Mihály telefonon tartja a kapcsolatot az IMF és az EU illetékeseivel – mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő kormánypárti forrás.

A kormány álláspontja ugyanis továbbra is az, hogy a nemzetközi szervezeteknél pattog a labda. Az októberben kihirdetett Matolcsy-csomagokról a  kormány tájékoztatta a nemzetközi szervezeteket, és világossá tette számukra, hogy a bankadót, a tranzakciós adót és a telefonadó az adórendszer állandó elemét fogja képezni. A kabinet legfeljebb az adók mértékéről tartja elképzelhetőnek a vitát a nemzetközi szervezetekkel, de úgy látja nem érdemes erről sem vitatkozni, hiszen az adóterhek csökkentése veszélyeztetné a hiánycél teljesítését.

Költségvetés IMF nélkül

A költségvetés elfogadásának kormánypárti terve is arra utal, hogy idén már biztosan nem lesz megállapodás. Mint megtudtuk, december 3-án nyitják újra a 2013-as költségvetésről szóló vitát. A december 5-i kormányülésen döntenek a kormány módosító javaslatairól. A költségvetés zárószavazása pedig december 10-11-én lesz a tervek szerint. A parlament utolsó ülésén, december 17-én már nem foglalkoznak a büdzsével. Varga Mihály szeptemberben még arra kérte a Fidesz képviselőcsoportját, hogy ne zárja le a költségvetési vitát a parlamentben, amíg zajlanak a nemzetközi szervezetekkel a tárgyalások.

Így viszont december közepére lezárul a költséggvetés, és egy olyan büdzsénk lesz jövő évre, ami a nemzetközi szervezetek elvárásainak legfeljebb annyiban felel meg, hogy tartja a 3 százalék alatti Brüsszel által elvárt hiányt (jelentős növekedési és inflációs áldozatokkal). Így az év hátralevő részében már nehezen lenne elképzelhető egy gyors kiegyezés az EU-val és az IMF-fel, sőt a kormány elmúlt egy évben bemutatott IMF-játszmája alapján 2013-ban sem nagyon lehet számítani megállapodásra.

A kormánypártból származó értesülésünk a kormány és a nemzetközi szervezetek jövőbeli viszonya attól is függ, hogy az IMF és az Európai Bizottság változtat-e a stratégiáján. A kabinet abban bízik, hogy a spanyol, valamint a portugál IMF-program miatt, amely véleménye szerint sikertelenül alakul, a nemzetközi szervezetek enyhíthetik elvárásaikat. 

Veszélyes játék

Így azonban Magyarország már csak a piac jóindulatában és a forinteszközöket vásárló befektetők törékeny optimizmusában bízhat. Ebben az a kockázatos, hogy a befektetők az IMF-nél és az EU-nál sokkal kíméletlenebbül büntetnek, ha egyszer „elromlik a piaci hangulat”.

A kormány tovább folytatja a tárgyalásokat halogató politikáját, miközben kijelenti, hogy továbbra is szeretné tető alá hozni a megállapodást, és azt is hangsúlyozza, hogy Magyarország az IMF segítsége nélkül is megvan. Emiatt minimális esélyt látunk az IMF-finanszírozásra jövőre - mondta Maarten-Jan Bakkum, az ING Invest Management senior befektetési stratégája egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. A befektetési szakértő szerint emiatt sérülékenyekké válhat az ország. Az IMF elleni plakáthadjárat szintén nem segített a tárgyalások elősegítéséhez, és a hónap közepén bejelentette sokadik 2013-as fiskális egyensúlyt célzó intézkedéscsomag összetétele szintén nem töltheti el megelégedéssel az IMF-et, például a bankadó megfelezésének elhalasztása és a pénzügyi tranzakciós adó miatt – vélekedett, és összességében úgy látta, a három csomag romboló hatással lesz a növekedésre.

Az ING elemzői a politikai kockázatok mellett kiemelik a monetáris kockázatot is. A szeptemberi magas infláció fényében különösen aggasztónak tartják a folyamatos kamatcsökkentést, ami tovább gerjesztheti a pénzromlást. Az ING várakozása szerint idén még mindenképpen lesz kamatcsökkentés, és ha nem lesz probléma a világban jövőre, 5-5,5 százalékra is lemehet az alapkamat, és az ország finanszírozása vagy a forint sem rendül meg. Azonban jöhet olyan külső sokk, amivel a finanszírozásunk veszélybe kerülhet – figyelmeztetnek.

Forrás: HVG.hu

Vissza...