"Romokban hever a demokratikus rendszer"

2012-11-21 18:20:52

A Fideszes többség a választási törvény átírásával az ellenzék kezébe adta a változás kulcsát - mondta veszprémi előadásában Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke kedden. A szervezet és a Szolidaritás rendezvényén elsőként Dióssy László, Veszprém volt polgármestere köszöntötte a mintegy 150 résztvevőt.

A Völgyikút házban megtartott eseményen kiemelte, céljuk, hogy kapaszkodót ajánljanak azoknak, akik nincsenek megelégedve a mai politikai állapotokkal, azoknak, akik szeretnének összefogni a változás érdekében.

Előadásában Kuncze Gábor előbb felidézte a Fidesz-kormány két és fél éves tevékenységének főbb, legtöbbet kritizált elemeit, majd úgy fogalmazott, a '90-ben kialakított, fékek-ellensúlyok rendszerén kialakított demokratikus rendszer mára romokban hever és ami helyette épül most, az nem demokrácia. Ezt látják Európában is, nem véletlenül néznek ránk furcsán. Szólt arról is, szakpolitikai téren pedig egészen borzalmas, amit művelnek, nincs egy épkézláb javaslat, amely az adott területen megvalósítható lenne és javulást eredményezne.

Kuncze Gábor kitért arra is, a Fidesz-kormány három-négy évre eljátszotta a gazdasági növekedés esélyét. Mint fogalmazott, nem lehet minden problémát ráfogni az elmúlt 2,5 évre, de mindenre rátettek egy lapáttal, rosszabb lett a helyzet, mint 2010-ben és rossz irányba tartunk.

Kiemelte, le kell váltani a kormányt 2014-ben, nem érünk rá 2018-ig várni. Úgy vélte, a választási rendszer átalakításával a Fidesz az ellenzék kezébe adta a változás kulcsát, csak az ellenzék bolyong a kulccsal a kezében és nem találja az ajtót. Kuncze Gábor felhívta a figyelmet, a következő választás egyfordulós lesz, se érvényességi, se eredményességi küszöb nem lesz. Így nem az nyer, aki többséget szerez, hanem aki többet tud szerezni, mint a többiek. Szerinte ha mindenki hősiesen elindul majd, hogy leváltsa a kormányt, akkor maradni fog a Fidesz. Azoknak van esélye, akik összefognak - tette hozzá.

Kuncze Gábor kitért arra is, az összefogáshoz meg kell keresni a törésvonalat, mely szerinte ma nem az egyes pártok, hanem a demokráciát akarók és a demokráciát lebontók között található. Akik ezt felismerik majd, azok a politikusok valódi államférfiak - mondta.

Az Együtt 2014 mozgalmat fontosnak nevezte, de - mint fogalmazott - nem csak a választásra kell összefogni, hanem utána is együtt kell működni. Ha sikerül valahogy visszarángatni a demokratikus rendszert, akkor utána kompromisszum kell a pártok között, hogy az egyes területeken mit akarnak csinálni - mondta, majd hozzátette, húsz év alatt oda jutottunk, hogy sok területen ugyanott vagyunk, mint a rendszerváltáskori rajtvonalnál.

A rendezvényen Mészáros Mary, a Szolidaritás nyugat-magyarországi koordinátora beszélt a szervezet létrejöttéről, az Együtt 2014-ről. Kiemelte, a sokféle, demokráciát akaró embernek össze kell fogni és közösen fellépni.

A résztvevők kérdéseire válaszolva Kuncza Gábor a választási regisztráció kapcsán kifejtette, nem híve semmiféle bojkottnak, abban az esetben ugyanis a Fidesz 85-90 százalékot is kaphatna. Szerinte az elmúlt hónapok időszaki, helyi önkormányzati választásai is azt mutatják, az összefogásban van lehetőség. Kitért arra is, az emberek várják, hogy valami jó történjen, hogy jobban éljenek és akkor a politikusok jönnek azzal, hogy demokrácia meg jogállam. Nehéz megértetni, hogy anélkül nem megy. Nem szabad tovább hazudnia a politikának, ha őszinte beszéddel nem lehet nyerni, akkor maradjon a mostani kormány - mondta.

Ennek kapcsán kitért arra is, nem mindenki hazudott az elmúlt húsz évben, sőt, az se biztos, hogy az igen, akire ráfogták. Mint mondta, jelenleg Gyurcsány Ferencet tartják a főhazudozónak és ezt akkor sütötték rá, amikor kegyetlenül őszinte volt az őszödi beszédben.

Kuncze Gábor beszélt arról is, kellenek az új arcok a politikában, de ha valaki már bizonyított, mint például Bajnai Gordon, akkor nem szabad kidobni csak azért, mert itt élt az elmúlt húsz évben és lecserélni valakire, akiről semmit nem tudunk. Őt sem érdekli semmilyen pozíció, csak az, hogy mi lesz Magyarországgal és ha kell, "politikai múmiaként letekeri a gyolcsait" és segít.

Amikor az emberek hite megrendül a demokráciában, akkor jönnek elő azok, akik diktatúrát akarnak. A történelemben azonban minden diktatúra és autokrácia megbukott, csak előtte sok bajt és fájdalmat okozott - mondta Kuncza Gábor.

Forrás: Veszport.hu

Vissza...