Kiszámíthatatlanok

2012-11-18 17:14:13

"Az Együtt 2014 információink szerint délután közleményben reagál az LMP kongresszusra. Bár egy forrásunk úgy kommentálta a döntést, hogy „ami történt, az nem nekünk rossz hír, hanem az LMP-nek”, egy befolyásos szocialista politikus némileg másképp értékelte a helyzetet. „Bajnai Gordon pont azt szerette volna csinálni, mint amit Gyurcsány Ferenc is, amikor kivált az MSZP-ből, és ami már neki sem sikerült: leválasztani az LMP-frakció egy részét, és így képviseletet szerezni a parlamentben."

Ehhez persze az is kellett volna, hogy néhány szocialista képviselő is csatlakozzon hozzájuk, úgy talán összejöhetett volna egy deklaráltan Együtt 2014-et támogató frakció” - mondta a politikus.

 

Miközben ezeket a sorokat olvasom a hvg.hu legfrissebb elemzésében a tegnap éjszaka az LMP kongresszusán történtekről, jut eszembe, hogy még annak idején, országgyűlési képviselőként mennyire bosszantott, amikor arról olvastam, hogy egy neve elhallgatását kérő MSZP-s „befolyásos” politikus milyen aktuális információkat fecsegett éppen ki a média némelyik vele vélhetően „érdekes” kapcsolatban lévő képviselőjének. Viszonylag gyakran tette, tették ezt akkoriban, persze mindig névtelenül, ki tudja milyen megfontolásból egyesek. Nem kizárt persze, hogy mindössze merő számításból,saját érdekeik mentén fecsegtek közülünk néhányan, ezzel rettentő sokat ártva az elvileg velük egy közösségben lévőkkel. Ártva magukon kívül mindazoknak, akik sokszor egymással vívott keserves belső és a tapasztalatom szerint legtöbbször azért tanulságos, érdemi vitákban, a választók érdekeit szem előtt tartva, korrekt módon hozták meg döntéseiket.

Úgy látszik a névtelenül fecsegés területén nem változott sokat a helyzet az MSZP-ben. Akkoriban jellemző volt a kibeszélőkre az is, hogy ferdítettek a valóságon rendesen. A hírt olvasva ez sincs ma másként. Azon csodálkozom csupán, hogy az újságíró ezt miért nem teszi időben a helyére.

Bárki által pontosan tudható, hogy Gyurcsány Ferencnek és 9 társának azért nem sikerült képviseletet szerezni és frakciót alapítani, mert a Fidesz a házszabályok inkorrekt megváltoztatásával akadályozta ezt meg. Sajnos az igaz, hogy az MSZP elnöke is adott ehhez kellő muníciót, hivatkozási alapot. Nem helytálló következtetés a tegnap este történtekkel kapcsolatosan, amit nyilatkozatával sugall ez a "titkos és befolyásos szocialista". Bajnaiék egészen biztosan nem az LMP szétszakítása árán akarnak parlamenti képviseletet. A feltételezés abszurd, s csupán arra jó, hogy balról segítsen az Együtt 2014 lejáratásában. Bajnaiék azt remélhették joggal, hogy az LMP többsége felfogja, mi a tét a következő, egyáltalán nem biztos, hogy szabad választásokon. S ehhez nekik, akárcsak a DK számára, már régóta nem a Parlament a cselekvés elsődleges színtere.

Ugyancsak valótlan a cikkben leírt azon állítás is mely szerint „aki eddig felajánlkozott Bajnai Gordonéknak (Gyurcsány Ferenc DK-ja, illetve Kuncze Gábor megmondhatatlan támogatással rendelkező liberális mozgalma), visszautasításra talált". Nem ajánlkozott fel a DK. Csupán a nyilvánosság előtt jelezte, akárcsak Kunczéék a cél érdekében az együttműködési szándékukat.

Nem hiszem, hogy ennyire tájékozatlan lenne az a bizonyos „szocialista belső forrás”. Sokkal inkább azt, hogy ezzel is manipulálni segít, tényt hamisítani próbál. Elsősorban a közhangulaton akar szűklátókörűen formálni. S ebben a HVG publicistája, tudósítója is partner. Azt azért talán még okkal remélhetem, nem önmaga találta ki ezt az egész informátoros történetet.(Itt még talán nem tart ma az újságírás.)

Nagy baj ugyanakkor, hogy ennek a „befolyásos” szocialistának csak ennyire futja. Most még gondolhatja azt, hogy számukra legyőzendő ellenféllé vált nemcsak a belőlük egy éve okkal kivált Gyurcsány vezette DK, hanem nemrég még általuk is alkalmas vezetőnek látott Bajnai, s rajta keresztül a Haza és Haladás és a vele együttműködő Milla és Szolidaritás.

Szocialista barátaink ezek szerint még mindig nem látják „a fától az erdőt”. Azt hiszik, van még idő a jobb pozíciókért való tusakodásra.

Pedig minden jel arra mutat, hogy a pozícióharcokat gyorsan fel kellene függeszteni. Némi megelégedettségemre, már Gál. J. Zoltán is helyesen írja azt a mai Vasárnapi Hírek számban, hogy „most már nem röhögni, hanem üvölteni kell itt. Menjen minden ellenzéki politikus az élőláncba a parlament köré, és ha már ott együtt vannak, hát így induljanak Brüsszelbe, Washingtonba, az EU-ba, az ENSZ-be, az EBESZ-be, és még tudom is én, hová, csak kiabáljanak közösen, ordítsák, hogy mi készül itt.”

Napról-napra egyre többen veszik észre, teljesen kiszámíthatatlanná vált mára az Orbán - kormány.

Ahogy azt Gál. J. is írja a miniszterelnök „szavatossági ideje rövidebb már, mint a napra kitett madártejé: reggel 8-kor azt mondja, nem kell újabb csomag, 11-kor bejelent egy 60 milliárdosat, amiről tőzsdezárás után kiderül, hogy 90.” A nemzetgazdasági miniszter a rajta elhatalmasodó kor biztos jeleként a költségvetés helyzetének elemzése helyett Hódmezővásárhelyen manapság már inkább arról értekezik, mi is a biztos jele a magyar és japán rokonságnak. Még jó, hogy a jelen lévők gatyáját le nem tolatva próbálta meg a legnagyobb mókamester miniszterünk ennek egyértelműbb bizonyítékát a nyilvánosság elé tárni.

Bizonyára nekem vannak csak afféle furcsa gondolataim, hogy nemhogy csak az IMF nem köt egy év huzavona, hazazavarás és nem leszünk gyarmat, meg nem csökkentjük a nyugdíjakat szövegezésű reklám után velünk megállapodást. Attól tartok, nem készül el az ország költségvetése sem 2013-ra. Olyan legalábbis, ami a külföldi pénzügyi szakemberek számára biztosnak és hitelesnek látszana, semmiképpen sem. S amikor a nemzetgazdasági miniszterből első számú popólógussá vált szakemberből (a nép nyelvén Túró Gyuriból) majd a Nemzeti Bank vezetője lesz március idusán, már a regisztráció is javában zajlik majd. Persze csak azok számára, akik követni tudják a szinte hetente újra tárgyalt választási törvény változásait. S ha „minden jól megy”, nyáron már az előrehozott választáson is túl lehetünk. Úgy, hogy sokan akkoriban még mindig azt értelmezik, miként lehetséges, hogy a keményre szabott próbatételek után sikeresen megtett regisztrációjuk ellenére érvénytelennek minősítették a pl. nem éppen bal felső sarokba nyomott pecsét miatt a csak a Fidesz által a szavazatszedő bizottságokba delegált tagok az urnába dobott szavazószelvényüket.

Azt a szavazószelvényt, ahol a Fidesz jelöltjével szemben bőven volt persze választék az (időben ki nem alakított és 2013-ban teljességgel értelmezhetetlen 2014 Együtt Szövetség hiányában készületlenül ért) Orbán ellenes erők által indított jelöltekből. S csodák csodája, sem egyéniben, sem listán jószerével egy sem jutott be mégsem „a belépés csak Fidesz tagok számára fenntartott” felirattal időközben kidíszített, de a legtöbbek által már legkevésbé sem „Tisztelt” (és a 40-es évek hangulatát visszaidéző Kossuth vagy már inkább Horthy téren található, valamikor még Parlamentnek nevezett, s szebb időket megélt Steindl Imre által tervezett) „Házba”.

Vissza...