Megússzák vagy nem ússzák?

2010-10-10 16:24:59

"Megúszhatják-e a Mal Zrt. milliárdos tulajdonosai a kártérítést és a büntetőjogi felelősségre vonást? – ez foglalkoztat sokakat az iszaptragédia kapcsán. A kár ugyanis döbbenetes: négyen meghaltak, a kolontáriak fedél nélkül maradtak, a maró iszappal elöntött település kiürült, az emberek nem tudják, mit hoz a holnap." (További részletek itt!) Október 8-án pénteken hozta címlapján mindezt a milliárdosok arcképeit és vagyonát is közölve a Blikk. 

(A bulvárlap ismereteim szerint megjelenik legalább 1 millió példányban.) Most hallom, hogy a TV2 Napló című műsorában is ez lesz a szavazásra feltett kérdés. Ön szerint példás büntetést kapnak a tragédia felelősei, vagy sem? Orbán Viktor már a katasztrófa másnapján biztos volt benne, emberi mulasztás történt és köze sincs ennek a természet "bosszújához". A szakértők meg óvatosan fogalmaznak, miközben a rémhírgerjesztés és terjesztés tombol gőzerővel. Hallani azért a hanyag kezelés gyanuja mellett olyan véleményeket is, hogy a rendkívül sok csapadék is oka a tragédiának. Annak idején ezek a zagytározó gátak olyan talajra épültek, ahol a talaj alatti rétegvizek mára instabillá tették a gátszerkezetet és azok most azért is repedeznek egyre erőteljesebben. Most olvastam a Hírszerzőn, hogy Veszélyben a hazai timföldgyártás. (Szorítja az idő a MAL Zrt-t: a timföldgyártási technológia sajátosságai miatt ugyanis ha sürgősen nem indul el újra a termelés a gyárban, később már az is lehetséges lesz, hogy a továbbiakban egyáltalán nem tud majd újraindulni.) Az Ajkán bekövetkezett "sajnálatos események" miatt október 4-én a MAL Zrt. megállította a hidrátgyártást. A hírekben azt írták, Illés államtitkár úr intézkedéseinek hatására. A timföldgyár újraindítása előtt az erőműnek 48 órára van szüksége a gőzadáshoz. A MAL Zrt. Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Ma Magyarországon csak Ajkán folyik timföldgyártás. A MAL Zrt. 100 százalékban hazai magántulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1.100 embernek ad munkát Ajkán és környékén, ami közel 5.000 ember életére van hatással. Timföldtermékeinek 80 százalékát exportálja, aminek 97 százaléka az EU országaiba jut el. Európai piaci részesedése 12 százalék, világpiaci részesedése 4 százalék.

A "lecke" fel van adva és meglehetősen nehéznek tűnik.

 Megjegyzés: Őszintén be kell vallanom, a TV2 Napló című műsorának riportfilmje megrázó erejű volt a számomra is. Nem tudom kinek mit sugall az adat. Történetesen, hogy a kb. 2300 véleményküldő közül ( a minta nyilvánvalóan nem reprezentatív)  77.3% jelezte, nem számít arra, hogy példás büntetésben részesülnek a mulasztást elkövetők. Én úgy értelmezem, a vélemény-nyilvánítók ennek a kormánynak sem bíznak a mindenhatóságában. S azt gondolják, gazdag ember a pénzével még a felelősségrevonást is elkerülheti. Hát? (Zavarban vagyok.)

Nem változott az a véleményem sem, hogy a média elképesztően hatásvadász. Végiggondolták már, hogy a nemzetközi sajtó ekkora érdeklődése mellett mi lesz velünk a következő szezonban? A kutya sem fog jönni a környékünkre, hisz ekkora környezeti katasztrófát közelről nem akarnak az emberek "élvezni". Szerintem kevesebb Somlói bor fog fogyni és jelentősen megcsappan a környék idegenforgalma is. A konkurenseink röhögnek a markukba, s persze közben részvétüket nyilvánítják.

Nem értem, pontosabban nem akarom még mindig megérteni, a kormány miért "totojázik" már 6 napja. Egyértelműnek tűnik, hogy Kolontárt és Devecser egy részét a következő pár évtizedben lakni nem lehet. Az eddig itt élők számára minden bizonnyal új életet kell teremteni azzal, hogy segítünk elindítani őket. Új építési telkekkel, házakkal, ingóságok és némi készpénz átadásával. Ők egészen biztosan nem tehetnek arról, ami tragédiaként hétfőn érte őket.  

Ezt a cikket ide kattintva feltétlenül olvassa el! Az indexen megjelent írás egyik érdekes részlete:

"Miután kitiltották a médiát az iszaptól elöntött településekről, vasárnap Illés Zoltán államtitkár körbevezette a magyar és a külföldi újságírókat a katasztrófa összes látványos helyszínén. Kiderült, hogy a MAL Zrt. tulajdonosai is teljes vagyonukkal felelnek a katasztrófáért, és persze az, hogy a média még a katasztrófák közepén is tud piknikezni."

Szerintem Illés Zoltán államtitkár úr enyhén szólva is túlmozgásos.

Szafarit szervezett az iszapban? 

Egy részlet a tudósításból: "Ezután kis uzsonna várja a sajtót a zagytározó tetején: mint egy állófogadás és egy iskolai kirándulás furcsa keveréke a pokol szélén, ásványvizet, felvágottat, zsemlét és kalácsot falatozik a média a vörösiszap mellett."

Tegnap még azért történt meg pillanatok leforgása alatt a miniszterelnök személyes irányításával az evakuálás, mert a gát bármikor ledőlhet. Most meg uzsonnáznak rajta a nemzetközi és magyar sajtó munkatársai. Tragikomikus! Meg észbontó! Na és ámokfutás, államtitkár módra!  

Vissza...