Seres László: Behívom az EBESZ-t!

2012-11-16 16:26:25

Bár elvileg az ellenzék még valóban győzhet, egyre kétségesebb, hogy a "választás" szó-e a legmegfelelőbb arra az akármire, aminek 2014-ben elébe nézünk. Kedves Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet! Még akkor is, ha most éppen Kazahsztán elnökli Önöket!

Alulírott magyar állampolgár ezúton kérem önöket, hogy legyenek szívesek delegáció keretében már most sürgősen ellátogatni Magyarországra, és elkezdeni megfigyelni a 2014-es választásokat.

Ha meg tudták oldani olyan, demokráciailag hazánkhoz mérhető államok választásai előtti, alatti és utáni monitorozását, mint Belarusz vagy Kirgizisztán, sőt ha legutóbb még Amerikába is elnéztek, akkor gondolom Ferihegyen is le tudnak szállni. (A repülőtér betonján felállított sátrak plusz mobilvécék nem a menekültáradatot kezelik, hanem a fapados utasokat, ezt nem kell majd belevenni a jelentésbe.)

Joggal merül fel önökben a kérdés, hogy mi a frászt keresnének már most Budapesten, hát hol van még az a 2014-es választás? Erre azt tudnám önöknek így spontán válaszolni, hogy hát éppen ez az, jóhiszemű, Bécsben székelő pupákok! Nem értitek, mi folyik itt, azt hiszitek, azzal, hogy hol itt, hol ott, ha pedig vasár- és ünnepnap van, akkor amott módosítgatnak a választási törvényen, az kicsit szokatlan meg egzotikus ugyan, de nem igazán izgalmas. Pedig de. A lényeg nem a változtatás tartalma, hanem ténye, tetszőlegessége.

Az még hagyján, hogy önök nem, de az Európai Unió, illetve az Európa Tanács sem figyelt fel igazán arra az apróságra, hogy míg a magyar választók 15 nappal a választás előtt valamiért már nem regisztráltathatják magukat, a kormányzó kétharmad nem tiltotta meg saját magának, hogy 15, vagy akár egy nappal a választás előtt is módosíthassa saját választási eljárási törvényét, ill. flexibilis alaptörvényét.

Ez a napi önkény, illetve annak folyamatossága lenne itten a probléma leglényege, drága későbbi választási megfigyelők. Emiatt kéne már ma Budapestre jönni, becsekkolni egy közel két éven át fenntartható hotelbe, és elkezdeni napi szinten a Fidesz-KDNP képviselői közé járni, ott lenni, amikor magányosan ötletelnek, tanácskoznak, munkaebédelnek, frakcióülnek. Ott lenni, amikor jogászaikkal, kezelőorvosaikkal, gyógyszerészeikkel konzultálnak, kibírja-e a magyarság és az EU-tagság az újabb napi diszkriminatív agymenést? Mostantól végigcsinálni Papcsák Ferenccel annak minden egyes munkanapját, azonnal jelenteni, ha ötletrohama van, nyugtató injekciót, szájpecket időben előkészíteni.

A transzparencia jegyében azonnal nyilvánosságra kell hozni, ha egyikük hirtelen az egyesületeket, másikuk az alapítványokat, harmadikuk a nem Fidesz nevű pártokat zárná ki az indulásból. Sürgősen jelentést kell írni, ha olyan történne, hogy nagy privát médiában és online lapban nem lehet kampányolni, csak kis hülye államiban és a zuhanó példányszámú print sajtóban. Miközben a többnyire Fidesz-közeli közterületi reklámcégek szabad kezet és pénztárcát kapnának. Vagy ha netán az merülne fel egyes képviselőkben, hogy csak a külhoni magyarok regisztrálhatnak levélben, mi nem. Oh, wait.

Amíg önök tök más dolgokkal voltak elfoglalva, a kétharmados többség ez utóbbiakat ténylegesen meg is szavazta. Magyarország népe vagy hosszú, tömött sorokban fog sorban állni az önkormányzatok előtt, hogy munkaidőben személyesen tegye tiszteletét az Idő Fecsérléséért Felelős Alosztályvezető irodája előtt, vagy megpróbálnak belépni az internetes ügyfélkapun, de ilyen regisztrációja egyelőre a választók 16 százalékának van csak. A kormányzó pártok eredeti humorát dicséri viszont az a kapcsolódó módosítás, mely szerint az a polgártársunk is ajánlhat képviselőjelöltet az aláírásával, aki annyira azért nem tartja fontosnak a választásokat, hogy maga is regisztráljon.

Az önök előmonitorozásán nagyon sok múlik, EBESZ drága. Miközben sokak számára apró, de bosszantó vegzálásnak tűnik mondjuk a regisztráció kérdése, amihez se kedve, se ideje, az ellenzék egy jó része meg úgy tesz, mintha az azonnali összeborulás, horribile "összekapaszkodás" lenne az ASAP korparancs, addig csak kevesen merik legalább felvetni azt, hogy aki a Fidesz játékszabályai szerint vesz részt a választáson, az egyúttal jóvá is hagyja ezeket a játékszabályokat. Mondjuk azt, hogy sok százezer last minute szavazó elvesztheti egyik alapjogát egy tudatos állami diszkrimináció miatt, és nem fog tudni reagálni az utolsó két hét politikai eseményeire.

Hozzám hasonlóan valószínűleg önök sem tudják, mit tartsanak egy választási bojkottról. Csak azt látom, de azt egyre határozottabban, hogy bár elvileg az ellenzék még valóban győzhet, egyre kétségesebb, hogy a "választás" szó-e a legmegfelelőbb arra az akármire, aminek 2014-ben elébe nézünk.

A szavazóik felét elvesztő kormánypártiak a körzethatárokat átmanipulálták, 200-ról felemelték 500-ra a jelölteket ajánló aláírások számát, amivel nagyjából ugyanott tartunk, mint az eddigi stupid ajánlócédulás rendszernél, a kampányt lerövidítették és becsatornázták az állami médiába, ill. államközeli vállalkozásokhoz, a lakosság jó részét buszoztatásokra, szervezett regisztrációs turizmusra kényszerítik. És - hogy még egyszer hangsúlyozzuk a manőver lényegét - mindez semmi, hiszen a választási eljárási törvény az elkövetkező időben, de még közvetlenül a választás előtt is, bármilyen módosításon áteshet.

Remélem, kedves EBESZ, sikerült kedvet csinálnom egy kissé elhúzódó közép-európai küldetéshez. A magyar országgyűlési választások már most elkezdődtek, helló. Lehet elkezdeni dolgozni.

Forrás: HVG.hu

Vissza...