Kiegyezni a Fidesszel?

2012-11-15 17:54:50

Itt-olvasom, hogy nem lesz más választás 2014-ben, mint a győztes demokratáknak kiegyezni a Fidesszel. Az érv is készen áll: ez a nemzet érdeke, csak így lehet majd békében kormányozni az országot. Mai tudásom szerint ez a kialkudott nyugalom lehetetlennek látszik, ráadásul politikai és morális problémák tömkelegét zúdítana az új kormányra.

A kiegyezés, a paktum attól függetlenül szükségszerű - gondolják-mondják többen -, hogy van-e kétharmada az új hatalomnak.

Tételezzük fel, hogy a demokraták nyernek, Orbán és Fidesze veszít. Ez azt jelenti, hogy nem tudtak annyit csalni a választás előkészítése és a szavazás során, hogy az elegendő lenne, a Jobbik sem állt melléjük koalícióba, és a határom túli magyaroknak is mintegy fele Orbán bukására, a teljesen egységes (Együtt 2014, MSZP, DK, LMP) ellenzékre voksolt. Ezért szorítok, legyen így!

Ekkor jöhetne a kiegyezés, csak éppen kivel, kikkel és miről? El tudjuk képzelni a Fideszt Orbán Viktor nélkül, vagyis Rolling Stones-koncertet Mick Jagger nélkül? Orbán nélkül nincs Fidesz és akkor Simicska Lajos nélkül sincs. Orbán Viktor leül a reményeink szerint győztes Bajnai Gordonnal, hogy békésen megbeszéljék a hatalomátadás körülményeit? Pár nappal azután, hogy minden korábbinál brutálisabb karaktergyilkossági kísérletek zajlottak? És mi lehet az alku tárgya? Az egypárti alaptörvény, a haveroknak kiosztott földek megtartása, a szabad elvonulás? Vagy maradhat Polt Péter, akinek ügyészsége - több perben elhangzott vallomások szerint - nyomást gyakorol a gyanúsítottakra? Netán a sajtószabadságot lábbal tipró Szalai Annamária maradása lesz a feltétel, vagy a közszolgálatinak hazudott hírműsorok "objektivitásán" nem szabad változtatni? Ha így lenne, miféle morális alapon indulna el az ország újjáépítése? Mi lehet az ára Orbán menesztése után a pesti utca békéjének? A 2002-es vereség után még csak újraszámoltattak és hidat zártak le, a 2006-os bukás után megrohamozták a tévészékházat, a csőcseléket pedig rázúdították az 1956-ot ünneplő fővárosiakra. Mi lehet itt 2014-ben, mondjuk, egy "békemenet" jegyében? És ha lesz is megállapodás, Orbán-Simicska betartaná azt? Kötött már szövetséget az SZDSZ-szel, az MDNP-vel, Torgyán Józseffel, Dávid Ibolyával is, és mi lett a vége?

Vagy induljunk ki abból, hogy a Fidesz veszít, és csapata fut szanaszét, a vezért megpuccsolják. Kivel ülnek le a győztesek tárgyalni? Lázár Akiszegénnyannyitisér Jánossal? A demokrácia lepusztítását jogi alapon levezénylő Navracsics Tiborral? Esetleg Kövér László fedezi fel magában huszonöt év után ismét a baloldali gyökereket? A csendesen mindent megszavazó Pokorni Zoltánnal? A baltás gyilkos kiadatásában bűnrészes Martonyi Jánossal?

Persze, az érvet én is hallottam: Churchill is leült Sztálinnal a közös érdek érvényesítésre érdekében. Csak éppen nem egymás ellen háborúztak, hanem közös ellenséget akartak legyőzni.

A kétharmados győzelem az egyetlen igazi esély arra, hogy az Orbán-rendszer felszámolható legyen. A már most agyontorzított választási rendszer ebben akár segíthet is, bár a fiúknak még lesznek ötletei... Én optimista vagyok: a demokraták nyernek. A neheze azonban utána következik majd: Schiffer szerint ki kell egyezni, Majtényi szerint a Fidesz oda sem ülhet az asztalhoz... 

Forrás: Gréczyblog.hu

Vissza...