Nem tetszik, nem tetszik...

2012-11-10 19:41:36

Nekem nagyon bejött, amikor azt Ă©nekeltĂ©k, hogy „nem tetszik, nem tetszik, nem tetszik a rendszer”. Nekem sem tetszik ugyanis. Sokkal jobban tetszett, amit köztĂĄrsasĂĄgnak hĂ­vtak. A mostanit mĂĄr csak papĂ­ron-bĂĄr azon is egyre ritkĂĄbban- hĂ­vjĂĄk annak. Az mĂĄr kevĂ©sbĂ© tetszett, amikor a Milla alternatĂ­v köztĂĄrsasĂĄgi elnököt vĂĄlasztott. Ahogyan azt tette Ă©s akit azzĂĄ tett, az inkĂĄbb volt nevetsĂ©ges, mint a tĂĄrsadalmat megszĂłlĂ­tĂł Ă©s felrĂĄzĂł.

Ennek ellenĂ©re szĂ©pe gyƱltek a „FĂ©szbukon a lĂĄjkok”. S ha nem is lettek egymilliĂłnyian, mindig sokan voltak, ha a nemzeti ĂŒnnepek valamelyikĂ©n meg kellett mutatni magukat az ErzsĂ©bet hĂ­d pesti hĂ­dfƑjĂ©nĂ©l. Többször ott voltam Ă©n is. S csalĂłdtam ugyan többször is, hogy a szĂ­npadra vonulĂłk Ășjra Ă©s Ășjra cĂ©lok megfogalmazĂĄsa nĂ©lkĂŒl kĂŒldtek haza, legutĂłbb nem az eddigi csalĂłdĂĄsaim miatt nem voltam ott. Zavart, hogy nem mutathattam meg a hozzĂĄm legközelebb ĂĄllĂłkkal egyĂŒtt, valĂłjĂĄban hovĂĄ is tartozom. A SzolidaritĂĄs, aki eredetileg az OperĂĄnĂĄl akarta erejĂ©t megmutatni, olyan trĂłjai falĂłfĂ©lĂ©nek tƱnt a szememben. Az Ă©rthetƑ Ă©s tĂĄmogathatĂł is volt, hogy a januĂĄri sikeres Opera elƑtti tĂŒntetĂ©st miĂ©rt nem akarta mĂĄr a Demokratikus KoalĂ­ciĂłval egyĂŒtt oktĂłber 23-ĂĄn megismĂ©telni. Nem akart ugyanis se a SzolidaritĂĄs, sem a DK olyan alternatĂ­v programot felkĂ­nĂĄlni, ami akadĂĄlyozta volna a Milla Ășjabb nagy demonstrĂĄciĂłjĂĄt. Azzal gondolom nemcsak engem leptek meg igazĂĄn, hogy bejelentettĂ©k, Ƒk a Clark ÁdĂĄm tĂ©rrƑl a transzparenseikkel egyĂŒtt vonulnak majd ĂĄt a Milla ĂĄltal szervezett tĂŒntetĂ©s helyszĂ­nĂ©re. EbbƑl gondoltam, hogy „TrĂłja bevĂ©telĂ©nek falovĂĄvá” vĂĄlnak ezen a rendezvĂ©nyen. Nemcsak KĂĄlmĂĄn Olga, hanem Ă©n is aggĂłdtam azon, konfliktus lesz ebbƑl, s nem is kicsi elsƑsorban KĂłnya Ă©s JuhĂĄsz között. AztĂĄn nem lett. Lett viszont közöttĂŒnk, mert a Demokratikus KoalĂ­ciĂł elnöksĂ©ge a tĂĄmogatĂĄsunkat is a hĂĄtuk mögött tudva olyan döntĂ©st hozott, hogy szervezetten nem megyĂŒnk. Az elsƑ pillanattĂłl vilĂĄgos volt, hogy miĂ©rt. Nem tetszett nekĂŒnk, hogy OrbĂĄnĂ©kkal egy lapon emleget minket JuhĂĄsz. S bĂĄr fĂ©lreĂ©rthetetlenĂŒl tettĂŒk vilĂĄgossĂĄ, egyĂŒttmƱködĂ©s pĂĄrtiak vagyunk, azt is jeleztĂŒk, mi elsƑsorban egyĂŒttmƱködni akarunk Ă©s egyeztetni a közös cĂ©lkitƱzĂ©sek Ă©rdekĂ©ben, nem csupĂĄn az arctalan tömeg egy rĂ©szĂ©t adni JuhĂĄsznak Ă©s tĂĄrsainak. A Milla rendezvĂ©nyĂ©t megelƑzve tartottuk meg az alternatĂ­v rendezvĂ©nyĂŒnket, lehetƑvĂ© tĂ©ve Ă­gy azt is, aki akar menjen csak nyugodtan meghallgatni a szövetkezni kĂ©szĂŒlƑket, Ă­gy JuhĂĄszt, KĂłnyĂĄt Ă©s Bajnait is.

ƐszintĂ©n lep meg, hogy JuhĂĄsz PĂ©ter nyilatkozataiban Ășgy szĂłl, mintha errƑl semmifĂ©le informĂĄciĂłja nem lenne. S most, amikor legutĂłbb arrĂłl kĂ©rdeztĂ©k, kikkel terveznek egyĂŒttmƱködĂ©st, "ezĂ©rt is a GyurcsĂĄny a hibĂĄs dumĂĄval” jelezte, a DK-ra egyĂŒttmƱködƑkĂ©nt egyĂĄltalĂĄn nem szĂĄmĂ­tanak. SzĂĄmĂ­tani persze szĂĄmĂ­tanak sok mindenkire. A jelenleg -Bajnait vonzĂł csalinak hasznĂĄlva- könnyen megtĂ©veszthetƑ DK szimpatizĂĄnsokra ugyanĂșgy, akĂĄr a szocialistĂĄkat Ă©s az LMP-t tĂĄmogatĂłk tömegeire.

A vezetƑik tapasztalataira viszont egyĂĄltalĂĄn nem tartanak igĂ©nyt. Ezt többször is vilĂĄgossĂĄ tettĂ©k. S nyilatkozataiban JuhĂĄsz mĂĄr magĂĄt Bajnait is ekĂ©zi Ășjra rendesen. Pedig mĂ©g alig hƱlt ki Bajnai kĂ©zszorĂ­tĂĄsĂĄnak az Ƒ kezĂ©rƑl a melege. Az egyĂŒttmƱködƑ Haza Ă©s HaladĂĄs AlapĂ­tvĂĄny mögött ĂĄllĂł volt ĂĄllami vezetƑk hadĂĄt gyakorlatilag ugyanĂșgy a kukĂĄba szeretnĂ© kĂŒldeni, mint a DK-ba ĂĄtlĂ©pƑ, vagy az MSZP-ben maradt egykor volt ĂĄllamtitkĂĄrokat, minisztereket.

A SzolidaritĂĄs meg nyilvĂĄnvalĂłan arra kell, hogy a Milla szĂĄmĂĄra- akĂĄrcsak a Haza Ă©s HaladĂĄs szĂĄmĂĄra eddig egyĂĄltalĂĄn nem lĂ©tezƑ szervezetet vidĂ©ken rajtuk keresztĂŒl minĂ©l gyorsabban lĂ©trehozhassĂĄk. MeggyƑzƑdĂ©sem, hogy ez persze csak akkor fog gördĂŒlĂ©kenyen menni, ha a vidĂ©ken mĂĄr sok egyĂ©b szervezet ĂĄltal hĂłnapok, vagy Ă©vek Ăłta meglĂ©vƑ összefogĂĄs mĂ©g erƑsebbĂ© vĂĄlik.

Az, hogy mindez megtörtĂ©nik-e, elsƑsorban azon mĂșlik, mikĂ©nt beszĂ©lnek egymĂĄssal odafenn a „nagyok”. A "nagyok" Ă©s elsƑsorban JuhĂĄsz pedig egyre kevĂ©sbĂ© beszĂ©l Ășgy, hogy azt lehessen rĂĄ mondani, tetszik az ĂĄltaluk felvĂĄzolt egyĂŒttmƱködĂ©si forma. Persze, mƱködik ez a "majd mi mondjuk meg ezutĂĄn mi a jó a  demokratĂĄknak" is mĂ©g egy ideig. EgĂ©szen addig, amĂ­g a valĂłs szĂĄndĂ©kok nem tƱnnek ki jobban. Most mĂ©g a tömegek az eufĂłria pillanatait Ă©lik. SikerĂŒlt elhitetni velĂŒk, van OrbĂĄn levĂĄltĂĄsĂĄra remĂ©ny. No, de amikor majd azt kell elmesĂ©lni, mi lesz a vĂĄltĂĄs utĂĄn, visszaĂĄllĂ­tĂĄsra kerĂŒl-e a 89-es alkotmĂĄny, vagy marad helyette tovĂĄbbra is a tĂĄkolmĂĄny, s amikor ƑszintĂ©n kell elmondani, nem lesz a bajok enyhĂ­tĂ©sĂ©re gyorsan hatĂł orvossĂĄg, marad-e elĂ©g az eufĂłriĂĄbĂłl?

Én -mĂ©g ha meg is köveznek Ă©rte- bizony Ășgy lĂĄtom, Bajnai is arra kellett a MillĂĄnak csupĂĄn, hogy nĂ©pszerƱsĂ©gĂ©n keresztĂŒl minĂ©l többeket tudjanak megszĂłlĂ­tani. S Bajnainak is jĂłl jött ez a partnersĂ©g, hisz nekik ugyan vannak okos gondolataik, csak szervezetĂŒk nem volt. A SzolidaritĂĄs is okkal örĂŒl, egĂ©szen addig, mĂ­g ki nem derĂŒl, elkĂ©pzelĂ©seikbƑl mennyit kell feladniuk.

Ma mĂ©g sokan gondolhatjĂĄk, ĂĄllhat Ășgyis a zĂĄszlĂł, hogy pĂĄr tĂ­z vagy szĂĄzezer szavazat -ezzel a Ti tetszetek nekĂŒnk, Ti meg nem kelletek, mert mĂĄr „vezettetek” bĂ­rĂĄlattal- elveszik. S lehet indoklĂĄsul azt is mondani, több jön be az eddig egyik oldalon sem lĂ©vƑk tĂĄmogatĂĄsaibĂłl, ha azokat mondvacsinĂĄlt okokkal is kizĂĄrjĂĄk az egyĂŒttmƱködĂ©sbƑl, akiket OrbĂĄnĂ©knak, mint egykori legyƑzƑiknek ocsmĂĄny trĂŒkkök sorozatĂĄval sikerĂŒlt a padlĂłra kĂŒldeni Ă©s a bajok forrĂĄsĂĄnak megjelölve gyƱlölt ellenfĂ©lkĂ©nt megjelenĂ­teni. No, de hamarosan eljöhet az az idƑ, hogy aki azt fel nem ismeri, hogy a naprĂłl napra egyre izmosabbĂĄ vĂĄlĂł diktatĂșrĂĄval szemben mĂĄr egy szavazat is szĂĄmĂ­t, az bizony nemcsak a halvĂĄnyan mĂ©g pislĂĄkolĂł demokrĂĄciĂĄt, hanem mindent, ami mĂ©g Ă©rtĂ©k vĂ©gleg elveszĂ­t.

Vissza...