Horváth Judit: Gyurcsány védelmében

2012-11-08 21:00:50

Azon kevesek egyike vagyok, akik nem tartják katasztrófának Gyurcsány Ferenc kormányfői és politikai teljesítményét, sőt, meggyőződésem, lenne mit a javára írnunk. Ha én újságíró lennék, bizony összeállítanék egy hosszú listát tényekkel, pontos adatokkal, mit is végzett Gyurcsány Ferenc négy és fél év alatt (ennyi volt, nem nyolc!), miért is van „egyre kevesebb szégyellnivalója” (plágium Tóta W. Árpádtól).

Ráégett Gyurcsányra a hiteltelen jelző azon egyszerű oknál fogva, mert évek óta minden rendű és rangú újságíró, elemző és politikus naponta ismétli anélkül, hogy indokolná, miért is száműzné a magyar politikai életből, miért is tartja hiteltelennek. Számomra egy politikus morális hitelességének első követelménye, hogy előbb egzisztenciát teremt, vagyont szerez, aztán válik politikussá. Gyurcsány ezt tette. Hitelességét bizonyítja továbbá az általa tervezett párt- és pártfinanszírozási törvény, szándéka saját pártja alapszabályának módosítására, az összeférhetetlenség szabályozásának, az ügynöklisták nyilvánosságra hozásának terve vagy akár a Petrétei-féle alkotmánytervezet. Mind megbuktak az MSZP és/vagy az ellenzék ellenállásán.

A kétszer fél ciklus alatt jó volt a kormányfő külföldi elfogadottsága. Ha én újságíró lennék, felsorolnám mindazokat a mérvadó politikusokat, akikkel tárgyalt, akikkel jó viszonyt ápolt. Mellette szólnak a szomszéd országokkal közös kormányülések is. Gyurcsány sikere volt az előző uniós költségvetés tárgyalásakor az országnak kiharcolt plusz támogatás. Egymilliárd euróra emlékszem.

Akkor is felsorolnám a nagy építkezéseket, ha tudom, hogy a teljes folyamat nem fér bele abba négy (ez esetben összességében nyolc) évbe, de folytatták, befejezték a megkezdett beruházásokat. Emlékeztetnék akkor is, ha tudom, hogy az adósságállomány növekedésével jártak, de elkészültek, itt vannak, használjuk. Példák: autópályák, Megyeri híd, Dunaújvárosi híd, Völgyhíd (arról szívesen megfeledkezik mindenki, hogy az eredeti nyomvonalat a Balaton-parti önkormányzatok nem szavazták meg, ezért került oda, ahol van!). Gáztározók épültek. NB: a Déli Áramlatot Gyurcsány indította el! Kapott is érte moszkvázást, putyinozást, hazaárulózást a mostani aláíróktól! Munkahelyteremtő beruházás volt a Hankook (befejezve), a Mercedes Kecskeméten (szerződés: Gyurcsány, alapkő: Bajnai, átadás: Orbán, az előző kettő nélkül!) Az Audi is ekkortájt indult.

Vége-hossza nincs továbbá a Gyurcsány–Bajnai-korszak alatti építkezéseknek, felújításoknak, természetesen sok-sok uniós forrással (a pályázatok viszonylag flott elbírálása Bajnai érdeme). Összeírtam néhányat: Debrecen: Richter, Pécs: Őskeresztény katakombák, Pannonhalma: apátság, Debrecen: repülőtér, Esztergom: Bazilika, Gödöllő: kastély, Gyöngyös: biomassza erőmű, Győr: hulladékfeldolgozó, Szombathely: szennyvíztisztító, Szolnok: Tisza híd, főiskola. Az ELTE, a SOTE, a Corvinus új épületei, a Szent Imre, a Bajcsi Zsilinszky Kórházak felújítása (ehhez a vizitdíj is hozzájárult). Számadatokat nem ismerhetek, de tudomásom szerint több városközpont, fürdő, iskola, orvosi rendelő megújult, sportcsarnokok épültek (Veszprém, Nagykáta), a lakótelepkorszerűsítések folyamatosak voltak főváros- és országszerte.

Hogyan lehet mindezt úgy kezelni, mintha nem történtek volna meg?!

Ha én neves újságíró lennék, mindezt és mindazt, amit nem említhettem, mert nem tudok róluk, felsorolnám és nagyon hangosan megkérdezném: tessék mondani, mit tett tönkre Gyurcsány, mitől is hiteltelen annyira, hogy a Millától a szélsőséges liberálisokon és az LMP politikusain keresztül saját volt pártjáig (amelynek választást nyert!) évek óta mindenki csak tőle akar távolságot tartani?

Az őszödi beszédet ismerjük, tudható, az a hazugság, hogy hazugságbeszéd volt!

Csak nem azzal akarják hiteltelenné nyilvánítani a volt kormányfőt, hogy 56 jubileumának délutánját elvonatkoztatják a megelőző öt héttől? Csak nem akarnak úgy tenni, mintha szeptember 17-től október 23-ig nem történt volna semmi? Nem voltak szervezett utcai bandák, nem égett a székház, nem égtek kukák, nem szónokoltak fideszes képviselők a Kossuth téren, mintha Orbán nem szervezett volna puccsot?

Azóta is első számú közellenségnek tartják, elegáns és érdemi megszólalásait negligálják, sommás, egyszavas ítéletekkel lesöprik, ha egyáltalán tudomásul veszik létezését, holott csak annyit kellene belátniuk e véleményformálóknak, hogy Gyurcsány Ferencnek vannak elismerésre, tiszteletre méltó emberi és politikusi tulajdonságai is. Az „is” a lényeg.

Forrás: galamus.hu

Vissza...