Kormányzástan

2012-11-04 16:52:17

Pető Péter: Orbán Viktor bejelentette: a kormány átvállalja az önkormányzatok adósságállományának meghatározó részét. Az egyeztetések még zajlanak a részletekről, ám aligha azért, mert az illetékesek felismerték időközben, hogy az intézkedés a rossz kormányzás szimbólumává válhat.

A történet tanulsága ugyanis az: nem kapnak elismerést azok a kompetens városvezetők, akik akár településük iránt érzett felelősségérzettel, akár politikai racionalitásból, akár becsületből úgy osztották el a közösség forrásait, hogy az önkormányzat ne adósodjék el. Sőt, úgy érezhetik majd, hogy rosszabbul jártak, mint a felelőtlen kollégák, akik ész nélkül költöttek, s bíztak abban: valaki majdcsak megoldja a problémát. Hazardíroztak, de nem szerencsével nyertek.

A valaki ők maguk lettek. Hódmezővásárhely, melyet Lázár János korábbi frakcióvezető, a miniszterelnökséget vezető államtitkár irányított, az V. kerület, amelynek Rogán Antal jelenlegi Fidesz-frakcióvezető az elöljárója, illetve Debrecen, amelynek polgármestere Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke történetesen nagyon jól jár. Az üzenet egyértelmű: nem a jó döntés, s a közpolitikai haszon határozza meg a sikert, hanem a lobbierő.

A Fidesz különleges struktúrájából fakadóan ez annyit tesz: az Orbán Viktor szolgálatában szerzett érdemek. E konklúziónak igen súlyos következményei lehetnek: a becsületes, kompetens jelöltek távol maradnak a politikai versenytől, mert megválasztásuk esetén sem teljesítményük határozza meg hivatali munkájuk eredményét. Akik a közösség szolgálatát tekintik fő célnak, aligha vetélkednek ott, ahol a közjó szempontjából értelmezhetetlen tényezők befolyásolhatják munkájuk megítélését.

Ilyen környezetben ugyanis lehetetlen az önkormányzatok hatékonyságát mérni. Az adófizetők nem szembesülnek azzal, milyen döntést hozott a polgármester és a testület, ha annak következményeiért az állampolgárok összessége fizet. Azaz azok a választópolgárok is állják a számlát, akiknek lakóhelyén, mondjuk, kevesebb fejlesztés valósult meg, mert a vezető a tisztességes, a fenntartható gazdálkodást tekintette legfőbb missziójának. Ez a jelenség korántsem egyedi.

Nyilván az úgynevezett erős emberek nem aggódnak a többi választókerületért, amikor kijárnak egy-egy brutális értékű, amúgy indokolhatatlan fejlesztést. Csakhogy a kormánynak a közjót kellene figyelembe vennie, fel kellene mérnie, hogy hasonló mértékben és feltételekkel képes-e segíteni más körzeteken is.

Amint a mellékelt példa is jelzi, az aktuális kormány aligha az ideálok felé siet. Az efféle intézkedések szépen mutatják, milyen a rossz kormányzás. Mert e lépések olyan működési mechanizmusokat alakítanak ki, amelyekben az átláthatóság, a teljesítmény, s az igazságosság nem kaphat szerepet. Ebből pedig kormányzati kudarc, s a demokratikus folyamatok iránti bizalom csökkenése következik.

Mindennek semmi jelentősége nincs a Fidesz-kormány regnálása idején, mert Orbánék biztosan sikerként értékelik, hogy nem engednek az érdem csábításának, s a felelőtleneket jutalmazzák. Viszont legalább újabb tankönyvi fejezetet írnak azoknak, akik nem ezt, hanem a jó kormányzást tekintik céljuknak.

Forrás: Nol.hu

Vissza...