Bajnaiék most még a bizonytalanok és a civilek felé fordulnak

2012-11-03 18:26:33

Egyelőre a bizonytalan szavazók minél hatékonyabb megszólítására, majd a civil szervezetek bevonására koncentrálnak az Együtt 2014 alapítói, a pártok szövetségbe hívása csak ezután következhet – erősítették meg a Népszabadság információit a választói mozgalom vezetőinek környezetében.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy sem az LMP, sem pedig a sikeres együttműködés szempontjából elengedhetetlen MSZP felé nem akarnak „erőszakosan közeledni”, álláspontjuk szerint stratégiailag is szerencsésebb, ha hagyják „kiforrni mindegyik oldalon a közös többszöröst”.

Információink szerint az Együtt 2014 részéről „a helyzetnek megfelelően sikeresként” értékelték a zászlóbontást, bár többen is jelezték: szerencsétlen, a korszakváltás sürgetésének hitelességet akaratlanul is gyengítő momentum volt például, hogy elsők között a Kuncze Gábor által vezetett liberális egyesület jelezte együttműködési szándékát.

A Bajnai Gordon által meghirdetett mozgalomhoz való csatlakozás feltételrendszere, illetve az „erkölcsi és etikai” alapokat tartalmazó alapvetés egyelőre még nincs végleges formába öntve, annyi bizonyos, hogy az együttműködés ernyője alá beállni kívánók „felvételét” – amely kifejezést igyekeznek nem használni, de technikailag még sem lehet más –, a három alapító (Milla, Szolidaritás, illetve Haza és Haladás) közösen, konszenzussal dönti majd el.

Ennek alapján egyelőre nehéz elképzelni, hogy miként számíthat például a Demokratikus Koalíció – már amennyiben lesz ilyen szándéka – a csatlakozásának elfogadására, miután a Milla vezetősége nem egyszer éles kritikát fogalmazott meg a pártot vezető Gyurcsány Ferenccel és kormányzásával szemben. Igaz, az Együtt 2014 oldalán erre azt mondják: Gyurcsány tett túlzottan is éles kijelentéseket a Millával szemben, az alapítók pedig szolidárisak egymással, így előbb a volt kormányfőnek kell feloldania ezt az ellentétet.

Lapunk információi szerint függetlenül Mesterházy Attila pártelnök nyitott, de kellően távolságtartó nyilatkozataitól, az MSZP közép- és alsóbb vezetői szintjein egyelőre legalábbis kétkedően állnak az Együtt 2014 kezdeményezéséhez, mondván: „Gordonnal alapvetően nincs baj, de megint kívülről akarják megmondani nekünk, hogy mit akarjunk; ez pedig rendre összébb szokott minket zárni”. Lapunk számos meghatározó szocialista politikussal beszélgetett, akik közül többen „fizetett provokátort” látnak Juhász Péterben (Milla), a Szolidaritást vezető Kónya Pétert pedig azért kritizálják, mert szerintük csak egy szűk réteget képes megszólítani, a szélesebb mozgósításhoz már kevésnek gondolják.

A véleményt formáló szocialisták álláspontját Juhász esetében nyilvánvalóan befolyásolják a Milla-elnök helyenként karcos, MSZP-ellenes megnyilvánulásai, amelyeket egyébként az utóbbi napokban vissza is fogott. „A helyzetet most azzal lehet a legjobban feloldani, ha nem akarjuk feloldani. Mindenki tegye a dolgát, a többi kialakul” – tette hozzá lapunknak az MSZP egyik meghatározó politikusa. Némileg más típusú zavar érezhető a Lehet Más a Politika köreiben. Forrásaink amellett érveltek, hogy – bár korábban épp az együttműködés milyensége miatt voltak törésvonalak a pártban – most egységesnek mutatkozik a vezetés.

Schiffer András, aki korábban egy HVG-interjúban még kizárta a Bajnai Gordonnal való együttműködést, az ATV-ben legutóbb azt mondta: minél szélesebb a politikai paletta, annál biztosabb, hogy a Jobbik nélkül is le lehet váltani Orbán Viktort. Az ex-frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az LMP nyitott minden, hasonló értékeket valló formációval szemben, a kinyújtott kéz a Milla és a Szolidaritás felé is megvan. Schiffer ugyanakkor azon véleményének is hangot adott – ami lapunk értesülései szerint egységes álláspont párton belül –, hogy külön kell választani az alkotmányos rend visszaállításának lehetőségét és az abban való részvétel fontosságát, illetve a kormányváltást és az ahhoz való asszisztálást.

Előbbihez ugyanis kétharmados többség kell, vagyis a Fidesz és a Jobbik erőinek együttes egyharmad alá szorítása; erre pedig a jelenlegi tendenciák alapján kevés az esély. Ha pedig az alkotmányos rendszert nem lehet kijavítani és a szisztéma továbbra is kétpólusú marad, az Schiffer szerint mindenféle jó kormányzás akadálya lesz. Mint hozzátette: a kormányváltással kapcsolatban világos politikai célok kellenek, amelyeket egyelőre az Együtt 2014 oldaláról nem látni. Schiffer szerint baloldali gazdasági fordulatra van szükség és nem mindegy, hogy Orbán Viktor uralkodása után ki milyen világot és Magyarországot akar.

A Bajnai-féle választói mozgalom sem az LMP-től, sem pedig az MSZP-től nem erőltet azonnali választ. A Lehet Más a Politika novemberben tart kongresszust, ahol várhatóan az együttműködéshez való viszonyulásról is állást foglalnak majd, így addig az Együtt 2014 sem sürgeti az egyeztetéseket. Forrásaink szerint ugyanakkor egyelőre az látszik, hogy az LMP-nek és az MSZP-nek is az az érdeke, hogy elszívja a levegőt Bajnaiék elől és a saját hitelességüket építsék. „Most annak látom legnagyobb esélyét, hogy formailag az utolsók között fognak besorolni a közös ernyő alá, ami egyébként stratégiailag is indokolt lehet” – fogalmazott egyik meghatározó forrásunk.

Forrás: Nol.hu

Vissza...