A választási társasjáték felrúgása

2012-11-02 09:16:21

Ha már így alakult, mai tudásom szerint el kell menni regisztrálni - mindenki vigyen magával még egy mindenkit - és soha nem tapasztalt választói aktivitással el kell kergetni Orbán Viktort. De úgy, hogy soha többet ne jöhessen vissza.

Mindezt, persze, fájó szívvel írom le - nem Orbán elkergetését. A gondom az, hogy a 2014-es választás már a mostani szabályok szerint sem lesz sem szabad, sem demokratikus. És miközben a demokratikus oldalon némelyek azt mérlegelik, kik a demokraták, a Fidesz a szabályok folyamatos átírásával gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kormányváltást. Ha pedig mégis megtörténik, félő, hogy az új hatalom képtelen lesz majd élni a lehetőséggel. Utcai csetepaték, bebetonozott pártkatonák állják majd útját a változásnak.

Azt latolgatom tehát, meddig hajlandó elmenni az ellenzék abban, hogy elfogadja a rá kiszabott méltatlan feltételeket, tudva, hogy Orbán szemrebbenés nélkül bármikor tovább csorbíthatja jogaikat és lehetőségeiket? Meddig teszünk úgy, mintha úgy is lehetne nyerni, hogy átírták a körzethatárokat, hogy csak fideszes ül az OVB-ben, megszüntették a második fordulós visszaléptetési lehetőségeket, hogy a szavazati jog mellett több lehetőséget adtak a határon túliaknak a regisztrálásra, mint az anyaországi polgároknak, hogy nyíltan közölték: a szerintük primitív ember ne szavazzon, hogy ne legyen boríték az urna mellett, hogy a regisztrálási lehetőség éppen a legizgalmasabb hajrá idején egyszer csak véget ér? Ha két héttel a voksolás előtt már nem lehet regisztrálni, akkor minek a tévévita a jelöltek és a programok között? Nem dönthetünk egy utolsó pillanatban felbukkant jó ötlet, egy szimpatikus gesztus vagy egy előkerült korrupciós botrány hatására? Vagy tévévitára már nem lesz szükség, mert valaki megint leveri Orbánt, mint Gyurcsány 2006-ban? Azt is benyelik a demokraták, hogy nem indulhat egyesület? Azt is, hogy Orbán leveszi a pártok állami támogatását, hogy a kisebbeknek végképp ne jusson egyetlen fillérje sem kampányra?

Ma ott tartunk, hogy a házibulit rendező gyerek meghívta a haverjait a szülinapjára. Leültek társasjátékozni. A házigazda előbb azt találta ki, hogy az ő bábuját nem lehet kiütni. Aztán azzal állt elő, hogy a többieknek két kört kell menni, míg célba érnek. Majd úgy döntött, hogy ha ő hatost dob, akkor dobhat még egyet, a többiek hatosa pedig ötöst ér. Mégis mindenki játszik tovább, hátha így is lehet nyerni, és ha nem muszáj, ne legyen botrány. Csendesen kérdezem: van-e az a pillanat, amikor az egyik vendéggyerek mégis csak fellöki a táblát és közli, hogy na ebből elég?

Amikor B-vel kezdődő és ajnaival folytatódó, valamint Gy-vel kezdődő és urcsánnyal folytatódó nevűek nem indulhatnak, az MSZP-t pedig annak nevében, hogy Kunhalmi Ágnes felelős Farkas Mihály rémtetteiért, betiltják, akkor lesz elég ebből? 

LMP-s akció keretében kék cédulák már hullottak az országgyűlés karzatáról, a DK már szervezi a végszavazás napjára a Kossuth téri élőláncot, de az igazi kérdés még nem dőlt el: meddig szabad és demokratikus egy választás Magyarországon, ha úgy tetszik az Európai Unióban. Ki merjük-e mondani, ha minden kötél szakad, hogy a folyamatos választási csalás miatt - bár elindult az ellenzék - illegitimnek tekintjük a 2014-es Orbán-kormányt? Lehet, hogy ez a pillanat több szempontból veszélyes, de szabadság és demokrácia, valós életesély  nélkül meg nem érdemes élni.

Ha a Fidesz nyer 2014-ben kb. másfél millió egységes szavazattal, az kellő felhatalmazás? Akkor pedig minden megy tovább, hiszen az ellenzék a részvétellel legitimálta a választójogi törvényt? Vagy akkor jön csak az ellenállás? És ha nyer az ellenzék, érdemes-e ma 2006 ősze kapcsán rendőri felelősségről beszélni, amikor az új kormányt lehet, hogy éppen a rendőröknek kell majd megvédeni a "békemenettől"?

És akkor még nem beszéltünk új alkotmányról, egészségügyről, oktatásról, esélyegyenlőségről, nyugdíjrendszerről, a romákról, a gazdaság és az erkölcsi viszonyok rendbetételéről. 

Amíg nincs ellenzéki összefogás, az egymást méricskélők között Orbán sokkal nagyobb eséllyel farigcsálja leendő kihívói jogosítványait. A lehető leggyorsabban meg kellene állítani. Magyarország ugyanis már ezt a másfél évet is alig bírja ki, ami hátra van. Még négy év Orbán pedig végképp tönkre tenné és százezrek exodusával kiürítené az országot.

Forrás: Gréczyblog.hu

Vissza...