A Fidesz kizárná az egyesületeket a választásról

2012-10-31 06:21:38

Több mint hatvanoldalas, 227 pontos bizottsági módosítóindítvány-tervezetet nyújtott be a választási eljárási törvényhez a fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén, amelyen az MSZP és a Jobbik is kifogásolta, hogy nem volt idejük a csomag áttanulmányozására.

Végül a testület fideszes javaslatra úgy döntött, este folytatja ülését. A javaslatot jegyző Papcsák Ferenc az ülésen azt mondta, hogy a javaslattervezet, néhány érdemi módosítás mellett, 85-90 százalékban technikai pontosításokat tartalmaz. Kiemelte többek között azt az érdemi változást, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár kérheti, hogy az illetékes jegyző tartózkodási helyén keresse fel, így biztosítva számára a regisztrációt. Szintén a változások között említette, hogy a választópolgár jogosult lesz megtiltani, hogy a választási szervek a róla nyilvántartott adatokat kiadják. Papcsák Ferenc a technikai pontosítások közé sorolta, hogy a javaslattervezet több helyen a választási körzetek határait is a módosítja. 

A bizottság szocialista és a jobbikos tagjai ugyanakkor kifogásolták, hogy csak röviddel, egy órával az ülés előtt kapták meg a módosító indítványt, nem volt idejük áttanulmányozni azt. Ezért azt javasolták, hogy egy másik napon tárgyalják meg a tervezetet. Az MSZP-s Bárándy Gergely és Lamperth Mónika a bizottsági ülésen és a később tartott sajtótájékoztatójukon is szégyenteljesnek és arcátlannak tartották az eljárást, és arra figyelmeztettek, hogy formai alkotmányellenesség vetődik fel az üggyel kapcsolatban. Emlékeztettek arra, hogy korábban a köztársasági elnök a járásokkal kapcsolatos törvényt is arra hivatkozva küldte vissza: az országgyűlési képviselőknek biztosítani kell a jogot, hogy érdemben megismerjék a javaslatokat.

Bárándy Gergely a módosítók érdemi részét illetően a sajtótájékoztatón azt mondta: szerintük messze nem technikai pontosításokról van szó, hiszen változnak az adatkezelés szabályai, nem hozzájáruláshoz, hanem tiltáshoz kötik az adatkezelést, valamint komoly módosítások vannak az ajánlásokkal kapcsolatban is, emellett megemelik például a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak fizetését, és szavazókörök változnak meg.

Lamperth Mónika a bizottsági ülésen emellett azt is felvetette, hogy a módosító javaslat az egyesületek indulási lehetőségeit korlátozza, és feltette a kérdést, hogy erről miért pont most, a Haza és Haladás egyesületté alakulása idején nyújtanak be módosítót. Papcsák Ferenc erre reagálva ugyanakkor azt mondta: egyesületek továbbra is indulhatnak választáson, ha pártként regisztrálják magukat.

A jobbikos Gaudi-Nagy az ülésen szintén azt hangsúlyozta, hogy rendkívül rövid idő volt a javaslat áttanulmányozására, ezért erre megfelelő időt kért, és azt vetette fel, hogy a törvényjavaslat jövő heti határozathozatalát is elcsúsztathatnák. Salamon László, a bizottság KDNP-s elnöke ugyanakkor házszabályszerűnek tartotta az eljárást, Papcsák Ferenc pedig arra figyelmeztetett, hogy éjfélig be kell nyújtani a módosító javaslatot ahhoz, hogy a jövő héten szavazhassanak a választási eljárási törvényjavaslatról.

Hosszas vita és egy szünet után végül a fideszes Gulyás Gergely javaslatára a bizottság fideszes, KDNP-s és jobbikos tagjainak támogatásával arról döntöttek, hogy este 7 órakor folytatódjon a bizottsági ülés. Lamperth Mónika az MTI kérdésére, hogy az esti ülésen részt vesz-e az MSZP, azt mondta: összehívják az MSZP közjogi kabinetülését, és megbeszélik, hogy milyen döntést hozzanak, valamint konzultálnak a frakcióvezetéssel is.

Forrás: Nol.hu

Vissza...