Katasztrófa egyenes adásban

2010-10-09 18:38:47

Vajon érdekel még valakit, milyen eredmények születtek alig egy héttel ezelőtt az önkormányzati választásokon? S kit érdekel, milyen aránytorzulásokat eredményezett a Fidesz 2/3-os többségnek köszönhetően sebtében megváltoztatott helyhatósági választási törvény? Amikor egyenes adásban lehet nézni a tőlünk alig pár tíz kilométernyire zajló borzalmas tragédiát, akkor nyilvánvaló, hogy arrafelé fordul minden figyelem. S nemhogy a közelmúlt, még a közeli jövő sem érdekel senkit sem.

Nem kérdez rá ilyenkor egyetlen normális állampolgára sem ennek az országnak, hogyan is állunk a következő évi költségvetés előkészítésével, s mi lesz pl. a nagyarányú adókedvezmények bevezetésének ígéretéből.

Ma igazán elemében volt a miniszterelnökünk. Az ország atyjaként személyes irányítása alatt zajlott le Kolontár evakuációja. Még a köztudottan baloldali orientáltságú Klubrádió is meglehetősen szervilis hangvételű beszámolókkal jelentkezett óránkénti hírműsorával. Érzékletesen ecsetelte, hogy a kormányfő hajnalban hogyan igyekezett a honvédelmi miniszter, az országos rendőrfőkapitány, a katasztrófavédelem igazgatója társaságában Kolontárra, hogy megkezdjék a település gyors kiürítését. S a hozzá kérésekkel forduló kolontáriaknak személyesen engedélyezte, hogy pl. az állatok gondozása miatt mégis ott maradhatnak. Ugye nem érti azt a kedves olvasó, mi nekem most ezzel a bajom? Pedig örülhetnék is annak, hogy végre egy ilyen karizmatikus ember az ország miniszterelnöke. Megmondom, mi a bánatom. Szerintem mindaz, ami ebben a szomorú helyzetben a szemünk előtt történik nem más, mint egy tudatosan megkomponált népszerűség-növelési akció. Törekvés a "jófiú" szerepének minél tökéletesebb megformálására. (Kapóra jött katasztrófa.) A miniszterelnök személyes irányítása nélkül is működni kell, kellene a mentésnek, ha egy normális országban élnénk. Mindenkinek tudni kellene a dolgát, s nyilván a katasztrófavédelem igazgatója egyedül is képes lenne dönteni, ki maradhat a helyszínen, vállalva egy újabb gátszakadás kockázatát és ki nem. Ha valós a kockázat, akkor meg tényleg menni kellene onnan mielőbb mindenkinek. Kivéve a helikopteres megfigyelés biztosításával kockázatmentesen munkájukat végző gátépítőket. Még az állatokat is biztonságosan lehetne elszállítani órák leforgása alatt. Na, de kell a cirkusz, kell a nemzetközi sajtótájékoztató és a megtört és fáradt, emberek sorsáért aggódó miniszterelnök imázs, hisz miből lehetne -ha nem pont ebből - majd a későbbi "kopásra" is hozni most valamit, hisz október van és hamarosan megkezdődik a szigorú költségvetési intézkedések bevezetésének időszaka.

Engem bizony zavar ez a látványos, a médiát is jól felhasználó tömegmanipulálás és a furcsa, kettős beszéd! Mivel a nép most azt akarja hallani, hogy ezek a "csúnya és bagóért" az alumíniumipart maguknak privatizáló nagytőkések a felelőtlenek, és képbe az illeszthető jól, hogy ők okolhatók a tragédiáért, (minden módon, még a tárgyilagosságról is megfeledkezve) ezt igyekszik a média is alátámasztani. Ki merné ilyenkor pl. azt előhozni, hogy azért ezek a most szívtelennek és csak a pénz után sóvárgó nagybefektetőknek bemutatott vállalkozók évtizedeken át munkahelyeket teremtettek és nem eresztették szélnek az egész alumíniumipart. Mielőtt bárki azzal akarna megvádolni, védeni akarok őket, vagy bárkit is, hadd szögezzem le, szó sincs róla. Ha kiderül a független szakmai vizsgálatok elvégzése után, van személyes felelőssége bárkinek is a történtek mögött, legyen kemény a büntetés. Na, de az Isten szerelmére, ne a miniszterelnök mondja meg, mi történt és a szakma meg ezek után minden igyekezetével ne azt próbálja csupán visszaigazolni, amit Orbán úr hallani akar. Nincs még egy hónapja sem, hogy büszkén jelezte a  miniszterelnök, két autógyártó cég is fejlesztéseket tervez a közeljövőben Magyarországon. S ez ezres nagyságrendben segít új munkahelyek megteremtésében. Az előző kormány ezekben az ügyekben elvégzett előkészítő munkálatait egy laza mozdulattal büszkén írta a maga javára és hozzájárult  ő is ahhoz, hogy az államkassza több milliárdos bevételektől essen el, adókedvezmények és egyéb a letelepülést segítő lépések biztosítása érdekében. Amikor a Mal Zrt. a térség munkaerőpiacát segített életben tartani, nem valami hasonló történt? Még ha privatizációnak is hívtuk? Most ne akarjuk elkapálni őket már azelőtt, mielőtt pontosan tudnánk, valójában mi történt. Annyi, de annyi hamis hír, rémhír kering már, és ha a miniszterelnök is segíti ezeket életben tartani és a vele szembeni személyi kultusz megalapozását tervezetten erősítteti szerepléseivel, akkor történelmi bűnt készül elkövetni. Olyat, amit majd csak úgy 3 évtized elmúltával fognak felismerni és kimondani utódaink. 

Vissza...