Küzdelem az újraéledő fasiszta eszmék ellen, az emberi értékekért

2012-10-28 16:01:04

Díjátadó ünnepséget rendezett a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 2012. október 27-én Budapesten. Az ünnepségen Antifasiszta Ellenállásért Emléklappal tüntették ki Vincze Andrásné hortobágyi polgármesterasszonyt, Vörös József egykori ellenállót, Szikra Sándor egykori ellenállót, dr. Pintér Endre egykori embermentőt, Fischer Ádám karnagyot, a dr. Kozma József elnöklete alatt működő MSZP Szeged - környéki Szervezetét, a Nagy Imre szóvivősége alatt működő Világos Veszprémért Mozgalmat.

A díjátadó ünnepségen résztvett Ulrich Schneider,a Federation Internationale des Resistans, Associtiation Antifasciste (az Antifaasiszta Ellenállók Nemzetközi Szövetségénének) főtitkára is. A FIR Végrehajtó Bizottsága október 26-28. között Budapesten tartotta ülését. A 61 éves FIR-nek tavaly történetében először magyar elnököt választottak Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke személyében. 

Hanti Vilmos bevezetőjében elmondta, a MEASZ köszönettel tartozik a kitüntetetteknek, mert ők példát adnak a mai nemzedékeknek is arról, hogy még a legsötétebb időkben is lehet a humánum szavát követve élni, bár kétségtelen rendkívüli kockázatvállalás és bátorság kellett ehhez az etikus magatartás, életvitel választásához. Példaként megemlítette, hogy a MEASZ alelnöke, Szigetvári Miklós együtt raboskodott Radnóti Miklóssal a bori táborban. A MEASZ tagjai között természetesen sok olyan ember is található, akik nem vettek, életkoruk miatt nem vehettek részt a 2. világháború poklában, de humanista életútjukkal ma is modellértékű életet élnek. Ma különösen fontos számunkra az ő életüzenetük, mert napjainkban azt tapasztaljuk, hogy újraéledt a fasiszta terjedése, Magyarországon is megjelentek a szélsőjobboldali eszmék.

Antifasiszta Ellenállásért Emléklapot elsőként dr. Pintér Endrének adta át a MEASZ elnöke. Dr. Pintér Endre nyugalmazott sebész főorvos 1944 novemberében, mint medikus hallgató, sokakat megmentett a Bécsi úton az óbudai téglagyár felé haladó menetből. A menetet a nyilasok és a csendőrök fegyveresen terelték, Pintér Endre a szalézi szerzetesek főnöke, Kiss Mihály segítségével, élete kockáztatásával mentette ki az embereket a menetoszlopból. A díj átvételekor dr. Pintér Endre arról szólt: akit érdekel, hogy pontosan mi történt Óbudán 1944 őszén, az olvassa el Kiss Mihály szalézi szerzetesnek a nyilvánosságra hozott naplóját. Ebben a rendfőnök részletesen leírja, hogy miképp sikerült megvesztegetni a csendőröket, kiket sikerült megmenteni és beszámol arról is, amikor a mentési kísérlet kudarcot vallott. “A mentés elemi kötelességem volt” – mondta dr. Pintér Endre.Szikra Sándor mérnök aktív ellenálló volt a háború alatt. 1936-ban került kapcsolatba az illegális kommunista párttal, amelynek rövidesen tagja lett. Megjárta a börtönt, volt munkaszolgálatos is de megszökött és bekapcsolódott a fegyveres ellenállásba. A díj átvételekor Szikra Sándor a következőket mondta: “Ma is ugyanaz a kötelességünk, mint régen: a magyar dolgozó nép érdekeiért küzdenünk kell a szélsőjobboldali erőkkel, mert ezek veszélyeztetik a magyar nép érdekeit.”Dr. Vörös József egyetemi évei alatt részt vett az 1944 októberében megalakult Táncsics Mihály egyetemi ellenálló zászlóalj tevékenységében. A zászlóalj tevékenységéből kiemelkedik a Rákoshegy felszabadításában játszott szerepük. Ebben a küzdelemben Vörös József együtt harcolt Göncz Árpád későbbi köztársasági elnökkel. “Amit mi tettünk, az ma már történelem – mondta dr. Vörös József. – Kevesen emlékeznek rá. Fontos azonban ez a történelem, mert a mai fiataloknak is szembe kell szállniuk a fasizmussal, mert a fasizmus örök ellensége a demokráciának.”Vincze Andrásné 2009. óta Hortobágy polgármestere. A településen található egy emléktábla, amely a szovjet hadsereg egyik tankcsatájára emlékeztet, ezt a táblát nemrégen ismeretlen egy, a náci németekre és a velük szövetségben harcoló magyar nyilas csapatokra emlékező táblára cserélték ki. Vincze Jánosné azonnal elítélte az emlékmű megrongálását és intézkedett az eredeti állapot helyreállításáról. “Munkámat szolgálatnak tekintem – mondta a kitüntetést megköszönő rövid beszédében Vincze Jánosné. – Feladatunk az egyetemes emberi értékek szolgálata.”Fischer Ádám nemzetközi hírű karmester többször is határozottan fellépett a hazánkban újraéledő jobboldali eszmék terjedése ellen. Több tízezer aláírás gyűjtésével tiltakozott például Dörner Györgynek az Új Színház igazgatójává történő kinevezése ellen, illetve nemzetközi tiltakozást szervezett Csurka István: Hatodik koporsó című darabjának tervezett bemutatásakor. Fischer Ádám a díjátadás idején külföldön tartózkodott, ő a kitüntetést korábban, október 23-án vette át.

A dr. Kozma József elnöklete alatt működő MSZP Szeged-környéki Szervezete tiltakozott az ellen, hogy egy kirekesztő, rasszista hangvételű, a Délvidéki EMI tábor rendezvényének az Újszegedi Rendezvényház adjon otthont. Dr. Kozma József a következő szavakkal köszönte meg a kitüntetést: “A gyűlölet mindenféle kirekesztés melegágya. A megsérült demokrácia táptalaja a szélsőségeknek. Amit mi most teszünk, az később válik csak történelemmé, de azzá válik, s ezért felelősségünk hatalmas. Nekünk most ezt kellett tennünk.”

A Nagy Imre szóvivősége alatt működő Világos Veszprémért Mozgalom fellépett a Magyar Élet Menete nevű, a megfélemlítést, a megosztást a kisebbségellenességet megerősíteni kívánó, 2012. szeptember elejére tervezett felvonulás ellen oly módon, hogy több, mint 400 gépkocsival zárták le Veszprém bevezető útjainak egyik oldalát. Nagy Imre rövid köszöntőjében megemlékezett arról, hogy Katanics Sándor (a Demokratikus Koalíció veszprémi koordinátora) az ellendemonstráció szervezésében döntő részt vállalt. Keresztény emberként számos bibliai idézettel bizonyította, hogy Magyarország csak akkor lesz képes kilábalni a válságból, ha kiveti magából az antiszemitizmust és a romagyűlöletet. “Szervezetünk ezért a következő Babits-idézetet választotta jelszavává: Vétkesek közt cinkos, aki néma” – mondta Nagy Imre.

A kitüntettek listája nem teljes, ugyanis a nyolcadik kitüntetett, arra hivatkozva, hogy kormányhivatalnokként dolgozik, nem merte átvenni az oklevelét, ezért az ő nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, a díjat majd akkor veszi át, amikor ez számára nem jelent egzisztenciális veszélyt.Ulrich Schneider, a FIR alelnöke előadásában elmondta, a FIR nagyra értékeli a MEASZ tevékenységét, s úgy találja a kitüntetett személyeket is igen alaposan, nagy figyelemmel és felelőséggel választották ki. “Számunkra ez fontos jel, mert láthatjuk, hogy vannak köztünk olyan emberek, akik a múltban is és a jelenben is készek tenni azért, hogy a szélsőséges eszmék ne kerülhessenek hatalomra.” Ulrich Schneider a nemzetközi szervezet szolidaritásáról biztosította a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségét.

A FIR görög alelnöke, Christos Tsintzilonis magyarul üdvözölte az egybegyűlteket, mert ő egyike volt azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei 1948-ban Magyarországra menekültek a hazájukban hatalomra került fasiszta junta elől. Az itt töltött évtizedért köszönetet mondott Magyarországnak a görög alelnök és gratulált a MEASZ tevékenységéhez. “Bárhol üsse fel fejét az újfasizmus – mondta a FIR alelnöke –, nekünk kitartóan folytatni kell a harcunkat az antifasiszta küzdelmet emberi értékekért.”

Forrás: antifasiszta.hu

Vissza...