Már megint hülyének néznek minket?

2012-10-28 12:20:34

A 2012. október 25-i közgyűlésen napirend előtt kérdéssel fordultam a polgármester úrhoz. Arról szeretettem volna tájékoztatást kapni, hogy rendelkezik-e a város polgármestere bármiféle információval arról a közvélemény-kutatásról, ami az elmúlt hetekben zajlott városunkban.

(A közvélemény-kutatást a Nyilvánosságért és a Civil Társadalomért Alapítvány végezte Veszprém város területén. Az alapítvány a honlapján azt állította, hogy mindezt a lakossági identitás, városfejlesztéssel kapcsolatos és egyéb közéleti témakörben teszi. A kérdezőbiztosok szeptember 20. és október 5. között végezték a munkájukat.)

Az alábbi kérdések hangzottak el egy csokorba szedve: Ismeri-e polgármester úr a kérdőívben szereplő, azon keresztül feltett kérdéseket? Az önkormányzatnak van bármiféle köze ehhez a közvélemény-kutatáshoz? Van-e információja polgármester úrnak arról, hogy ki és miből rendelte meg ezt a kutatást? A városban élők mekkora körét érintette mindez? Mikor van arra lehetősége az érintetteknek, s a város egész lakosságának, hogy megismerje a kutatás eredményeit?

Az önkormányzattól kértem meg, mit mondott szó szerint erre válaszul az év polgármestere.

ĂŤme:

Porga Gyula: Köszönöm szépen a kérdést. Abban a könnyű helyzetben vagyok, hogyha egy kérdésre válaszolok, akkor az összes többire is válaszoltam, hiszen nem az Önkormányzat volt a megrendelője ennek a közvélemény-kutatásnak. Tehát ebből adódóan a képviselő úr kérdésre nem fogok tudni válaszolni. Forduljon azt gondolom ahhoz az alapítványhoz, aki ezt a közvélemény-kutatást végezte. Természetesen annyi információm volt, hogy megkereste az Önkormányzatot, illetve a Polgármesteri Hivatalt a közvélemény-kutató cég és különböző társadalom-statisztikai adatokat vásárolt az Önkormányzattól. Tehát tudtunk arról, hogy készül egy ilyen kutatás, de sem a kérdőívet, sem a válaszokat meg pláne egyébként nem ismerem, nincs róla információm.

Kérdezem képviselő urat, hogy elfogadja-e a választ?

Katanics Sándor: Köszönöm szépen a választ polgármester úr. Nyilván addig, amíg az ellenkezőjét nem fogom tudni egyértelműen igazolni, addig kénytelen vagyok hitelt adni a szavainak, de azért majd egy-két megjegyzésem a nyilvánosság előtt lesz, ugyanis ebben a közvélemény-kutatásban elég sok furcsaság van benne. Köszönöm szépen.

Porga Gyula: Elfogadta képviselő úr a választ vagy nem?

Katanics Sándor: Igen.

Amit ebből a jegyzőkönyvrészletből nem tud kideríteni a tisztelt olvasó, azt jobb híján megpróbálom én „közvetíteni”. Képanyag sajnos minderről nem áll rendelkezésünkre. Fontos megjegyezni, miközben Porga Gyula azon kérdésre, hogy elfogadom-e a választ, a tőle balra helyet foglaló Mihalovics Péter és Óvádi Péter igen jól mulatott. Kevésbé finoman mondva, gunyoros képet vágva egymás felé fordulva röhögcsélt. Miért is? Szerintem azért, mert ők egészen pontosan tudják, mi történik a választók szeme elől egyelőre jól elrejtett módon. Óvádi Péter Navracsics Tibor személyi titkáraként „lótifutizik” ebben a városban. Navracsics úr azért is szorgalmazta, hogy képviselőként ott üljön Óvádi Péter a testületben, hogy ilyen módon is rajta tartsa a „szemét”, no nem az ellenzéken, hanem az övéiken. Mihalovics Péter már "túl nagy ember" lett ahhoz, hogy mindig jelen lehessen az ülések egész időtartama alatt. Ezen az ülésnapon is késve érkezett és érzésem szerint Pestről, vélhetően a „szolgálati” gépkocsiján állított be egy egész kis csapatot magával hozva az ülésterembe. A segítőhad azért is vonult be az ülésterembe, hogy meghallgassák a „főnök” (államtitkár úr) polgármestert és annak elmúlt két évben elvégzett és el nem végzett munkáját méltató, s persze egyúttal a Fidesz egészének nagyszerűségét is a nyilvánosság elé táró napirend előtti hozzászólását. Ha nem ért volna ide, biztonsági okokból megjelölték, hogy a méltatást Óvádi Péter olvassa fel okulásul a számunkra. (A felolvasás szerencsére még úgy ahogy megy, önálló gondolatoknak eddig én nyomát sem láttam.)

Az említett urak a szóbeszéd szerint a Vehir „kézzel-vezérlését” is szorgalmasan végzik. A Vehir pedig a Bakony Balaton Média Kft. tulajdonában működő hírportál. Ha alaposan körülnézünk az oldalukon, érdekes dolgokat állapíthatunk meg. A hirdetők között számos olyan cég található, aki kapcsolatban van az Önkormányzattal, illetve az önkormányzat többségi tulajdonú cégei még a hírdetők. (Az Aditus Zrt. jószerével csak itt hirdet, gyakorlatilag attól a pillanattól kezdve, amióta Veszprémmel szerződést kötött. Jelentős mértékű sikerdíjakat tesz zsebre az elnyert pályázati pénzek után. Itt hirdet a Veszprémi Közüzemi Zrt, aminek a város 100%-os tulajdonosa. Itt reklámozza magát az a Vemévszer, amelyik szinte minden építési munkát elnyer a városban és a megyében is és és most pl. együttműködést tervez(ett) az önkormányzat készfizető kezességével megvalósuló Hangvilla projektben. Amíg a többi hírportál csak sóvárog hirdetésekért és belehal a pénztelenségbe, addig ide számolatlanul ömlik a pénz. Egészen pontosan a BBM Kft.-be. Ez a Bakony Balaton Média Kft. kapja azokat a megbízásokat, ahol milliárdos uniós projektek kommunikációs feladatait kell megoldani. Nem véletlenül van pénzük tehát olyan futóverseny megrendezésére, ahol a Fidesz helyi és országos politikusainak a népszerűsítése tűnik a legfontosabb célnak. S úgy látszik van pénze a BBM Kft.nek arra is, hogy közvélemény kutatást rendeljen meg. Veszprémben egy 700 fős mintán, rengeteg kérdést sorra véve. Már írtam a kérdések egy részéről a honlapomon. S írtam arról is, hogy érdekes módon a Bakony Balaton Média Kft. azt az alapítványt kérte fel a közvélemény-kutatás elvégzésére, amely alapítvány alapító tagja az a Bélafi László, aki most a Hangvilla projekt megvalósításába „bevonta” Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatát. S ott ül a kurátorok között az a Jokesz Antal, aki képviselője annak a Kft.nek, amelyik elkészíthette a város logóját.

A kutatás kitér (áttételesen) a helyi média ismertségének, kedveltségének mérésére is. Megkérdezik pl. azt is, „mennyire ismeri Ön a Belváros rehabilitációs projekt keretében megvalósuló fejlesztések lényegét? Az Ön által igénybe vett hírforrások közül melyektől reméli elsősorban a projekt alakulásáról szóló tájékoztatást? (Válaszlehetőségként felsorolják a Naplót, a vehir.hu-t, veszprem.hu-t, proveszprem.hu-t, Veszprémi 7 napot, Helyi Témát, VTV-t, Regina Tv-t, de hallgat pl. a Veszport.hu-ról, az iveszprem.hu-ról. Aki tud erről, beírhatja az egyebekbe. :)) Felmérik a város intézményeinek a kedveltségét, vizsgálják a róluk kialakult képet és a politikusokról, a politikai pártok elfogadottságáról is mindent tudni akarnak. Sőt! Mérik a kormánytagok elfogadottságát is és megkérdezik azt is kire szavaztak 2010-ben a kérdőív kitöltői.

S íme az egyik legérdekesebb kérdés: „Az utóbbi időben szóba került, hogy a veszprémi önkormányzati ellenzék egy része esetleg dr. Bősze Ferenc veszprémi ügyvédet kérheti fel polgármester -jelöltnek a következő önkormányzati választásokon. Kire adná Ön a szavazatát, ha Porga Gyula kihívója dr. Bősze Ferenc lenne a következő önkormányzati választáson?”

Normális dolog ilyet Önök szerint kérdezni? Két évvel a választások előtt? Úgy, hogy fogalma sincs a kérdést olvasónak, hogy ennek van-e bármiféle valóságalapja?

Elhiszik Önök, hogy ezt a közvélemény-kutatást papíron megrendelő Bakony Balaton Média Kft.nek erre a kutatásra van csak úgy pénze és ezt szeretné 700 fős mintán keresztül mindenáron megtudni?

Önök elhiszik Porga Gyulának, a mindössze két év polgármesterkedés után az év polgármesterévé választott veszprémi polgármesternek a nekem hivatalosan, a nyilvánosság előtt adott válaszát?

A teljes kérdőív már nem érhető el a honlapomon. Ennek oka az előző percekben zajló levelezés:

Katanics Sándor
Képviselő Úrnak

Veszprém

Tisztelt Képviselő Úr!

A térség, benne Veszprém város közéleti kérdései iránt érdeklődő emberként jutott tudomásomra múlt heti csütörtöki városi képviselő testületi interpellációjának a híre, és tegnap olvastam az Ön honlapján az e témában jegyzett blog bejegyzést. Bár csodálkozom azon, hogy Ön, aki korábban hosszú időn keresztül, és több minőségében volt haszonélvezője hasonló módszerrel készült kutatási eredményeknek,  képviselői aktivitásának ezen eredményeiben kivetni valót nem látok. Rendhagyónak és kifogásolhatónak tartom viszont eljárásának azt a részét, hogy a "Már megint hülyének néznek minket?" című bejegyzés mellékleteként ön publikálta szervezetünk, a Nyilvánosságért és a Civil Társadalomért Alapítvány tulajdonát képező, "Identitás, lakossági tájékozódási szokások, fejlesztési prioritások, a helyi politikai elit és a vezető kormánytisztviselők munkájának ismertsége, reputációja Veszprémben" című kérdőívünket..

Fel szeretném hívni a figyelmét arra, hogy a kérdőív alapítványunk tulajdona, történetesen az én szellemi termékem. Azzal, hogy Ön jogtalanul jutott hozzá egy példányához, megkérdezésünk és beleegyezésünk nélkül publikálta azt, politikai haszonszerzés érdekében folytatott aktivitása során érvényes jogszabályokba ütköző módon járt el.

Alapítványunk elnökeként arra kérem, hogy:

- a kérdőív szkennelt változatát haladéktalanul távolítsa el honlapjáról,
- azt a jövőben semmilyen célra és módon ne használja,
- közölje velem azt, hogy miként jutott a kérdőív birtokába.

Tisztelt Katanics Ăšr!

Öntől, mint egykori törvényhozótól elvárom, hogy jogkövető módon tegyen eleget kéréseim teljesítésének, melyet előre is megköszönök.

A köz érdekében végzett munkájához sok sikert és jó egészséget kívánva
Üdvözli:
Oláh Miklós

 Tisztelt Oláh Miklós Úr!

Levelében leírtakkal kapcsolatosan az alábbiakat válaszolom.

Nem tudom honnan veszi, hogy bármiféle módon is "haszonélvezője voltam" több minőségemben is hasonló módon készült kutatási eredményeknek. Én ilyen kutatásokat sohasem kértem, rendeltem meg, ahogyan ebben az esetben sem tettem. Márpedig a kutatás több kérdésében is konkrétan rám, elfogadottságomra a munkám értékelésére vonatkozó kérdéseket tesznek fel.

A hozzám eljutó kérdőíven annak semmiféle nyomát nem találtam, hogy tiltanák a kérdőív tartalmának mások általi megismerését is. Tudomásom szerint a kérdezőbiztosok a kutatás alanyainak nem jelezték, hogy ez titkos anyag, erről nem beszélhetnek, azt adott esetben nem másolhatják le.

Levelében azt kéri, hogy a honlapomról a kérdőív szkennelt változatát haladéktalanul távolítsam el. Ezt megtettem, hiszen levelében jelezte, amit eddig nem tudtam, hogy az az Ön szellemi terméke és az alapítvány kizárólagos tulajdona. Azt is kérte, hogy a kérdőívet a jövőben semmilyen célra és módon ne használjam. Tiszteletben tartva az Ön kérését és jelzését, közzé ezután nem teszem, senki számára nem adom át, de azt nem tudom megígérni, miután megismertem annak kérdéseit, hogy ne legyen véleményem és gondolatom a kutatás során feltett kérdésekről. Sőt, mivel Veszprém képviselője vagyok, kötelességemnek érzem, hogy a továbbiakban is foglalkozzam azzal, hogy kiderüljön, a megrendelése során került-e sor közpénzek elköltésére, vagy sem. S azzal is foglalkozni fogok a későbbiekben is, azért cselekedni is akarok, hogy a benne szereplő kérdésekre adott válaszok közül mindazok eljussanak minden érintetthez, ami közérdekű adat. Önök számos veszprémi intézmény és vezetője, politikusok, közéleti szereplők munkájának értékelését kutatták meg. Olyan veszprémi ügyekre kérdeztek rá, ami közérdeklődésre tart számot. Abban bízom, hogy a kutatás megrendelője mindezt a nyilvánosság elé tárja és elmondja azt is, miért, milyen célból, milyen források felhasználásával tette. Önöknek erről nyilván nem kell, hogy legyen információja. A megrendelést adó céget viszont kérni fogom, esetleges elutasítás esetén pedig a veszprémi önkormányzatot is arra fogom inspirálni, kérje ezeknek az adatoknak, a kutatás eredményének mielőbbi nyilvánosságra hozását, hiszen számos olyan közügy értékelése, megítélése történt meg ezen a kutatáson keresztül, ami meggyőződésem szerint minden veszprémit érint és érdekel.

Kérte, közöljem miként jutottam a kérdőív birtokába. Gondolom, azt tudja, hogy nem kerestek meg a kérdőívvel kérdezőbiztosok, hiszen pechemre nem kerültem bele a mintába. Eljuttatták hozzám, mint képviselőhöz, a véleményemet kérve. Akik eljuttatták, ők sem tudták eddig, hogy ezt a kutatást végző alapítvány tiltotta volna.

Tisztelt Oláh Miklós Úr!

Levelét és figyelemfelhívását köszönöm. A levelében néhol megfogalmazott pejoratív megjegyzéseit viszont visszautasítom. Szeretném ezúton jelezni, semmiféle politikai haszonszerzés nem motivál. Legjobb tudásom és meggyőződésem szerint teszem tovább a dolgom, s mindezt a köz szolgálatában, a köz érdekében.

Tisztelettel üdvözli és kíván további eredményes munkát és jó egészséget: Katanics Sándor

Vissza...