További biztosítékot kérnek a bankok

2012-10-27 17:05:01

Ismét heves vitát váltott ki a Hangvilla projekt a legutóbbi közgyűlésen. A beruházást támogató bankok további kezességet kértek az önkormányzattól. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011. december 15-i, illetve 2012. június 28-i ülésén tárgyalta és hagyta jóvá a belvárosi rehabilitáció részeként megvalósuló, volt Séd Filmszínház („Hangvilla”) fejlesztéséhez fűződő szerződéseket.

A kivitelező Swing Swing Kft. vezetői a projekt megvalósítására felvenni szándékozott hitel szerződésének megkötésére irányuló tárgyalásokat megkezdték és júniusban úgy tűnt, hogy minden részletkérdésben sikerült a pénzintézettel megállapodni, ezért az akkor igényelt önkormányzati szerepvállalást a közgyűlés jóváhagyta.

A hitelszerződés megkötésére mégsem került sor, a pénzintézet több ponton módosította feltételeit, többek között az önkormányzat kezességvállalásával kapcsolatban is, ezért szükségessé vált, hogy a kérdést az október közgyűlés is tárgyalja.

A most meghozott döntés értelmében az önkormányzat a 2013. évi költségvetésének terhére előzetes kötelezettséget vállal arra, hogy legkésőbb 2013. március 31-ig 100 millió forint összegű tőkeemeléssel 24,88 százalék mértékű üzletrészt vásárol a Swing-Swing Kft-ben, továbbá 2013-ban maximum 40 millió forint összegű tőkeemelést hajt végre. Ezzel együtt megmarad az a korábbi rendelkezés is, hogy 2014-2021 között évi maximum 120 millió forinttal emeli a kft. törzstőkéjét. A társasági és az opcionális szerződés feltétele még az is, hogy az önkormányzat készfizető kezességet vállal az 1,5 milliárd forintos beruházási hitelek visszafizetésére.

Hartmann Ferenc (MSZP) véleménye szerint egyszerűbb és gazdaságosabb lenne úgy megvalósítania ezt a projektet, hogy az önkormányzat visszavásárolja az épületet. – Ezzel a döntéssel újabb kötelezettségeket és pénzügyi kockázatokat vállalunk, egy magánberuházásra költünk el közösségi pénzeket – húzta alá a képviselő.

Katanics Sándor (DK) hozzászólásában emlékeztetett, több alkalommal tárgyalta már az önkormányzat ezt a kérdést, s mindig úgy tűnt, elindulhat a Hangvilla megvalósítása. – Uniós beruházásról van szó, ha itt vétünk, s vissza kell fizetni a pályázaton elnyert összeget, abba a város belerokkanhat, ezért a hatósághoz fordultam, hogy a szerződések jogszerűségéről meggyőződjek – ismertette. Hozzátette, a megyei főügyészség csak akkor nézheti át a társasági szerződést, ha azt aláírták, ezért később ismételten kérni fogja a vizsgálatot.

Porga Gyula polgármester válaszában „gratulált a szorgalmas feljelentésekhez”. Elmondta, most már érti, miért világítottak át a hatóságok valamennyi veszprémi projektet. Asztalos István korábbi képviselőt idézte, aki szerint ellenzéki munkát végezni olyan, mintha olyan hajón utazna, aminek elsüllyedésében érdekelt. – Úgy látom, ezen a hajón nem csak olyanok vannak, akik azért szurkolnak, hogy zátonyra fussunk, hanem olyanok is, akik fúrják ezt a hajót, hogy biztos elsüllyedjen. Sok sikert kívánok ehhez – mondta a polgármester. Megjegyezte még, az elmúlt két évben 10 milliárd forint uniós támogatást sikerült a városba hozni, amire büszkék lehetünk.

Nagy Piroska (független) képviselő szerint az önkormányzat a kezdetek óta olyan kötelezettségeket vállal, amelynek hatásaival nincsenek tisztában. Bízott benne, hogy a Swing-Swing Kft. olyan tőkeerős csoport kezében van, akik felelősséget tudnak vállalni a beruházásért, most mégis a városnak kell vállalnia a készfizető kezességet. Már csak azért sem érti a hitelintézet e kérését, mert a bankok kifejezetten kockázatosnak ítélik meg az önkormányzati szektort.

Katanics Sándor visszakapva a szót elmondta, az ellenzéki képviselőnek az a dolga, hogy a testületen belül kérdezzen, de ha nem veszik komolyan, akkor szakértőkhöz fordul. Az opciós joggal kapcsolatban többször intézett már kérdést a polgármesterhez, amikre nem kapott választ. – Nem feljelentettem, hanem a joghoz értő embereket kérdeztem meg, mi a véleményük erről a szerződésről – hangsúlyozta hozzátéve, nem akarja megakadályozni a projekt megvalósulását, csupán a jogszabályok betartására törekszik.

Forgóné Kelemen Judit emlékeztetett: az első perctől fogva ellenezte a beruházást. Az ellenzéknek egyetlen lehetősége maradt a projekt szemmel tartására: a felügyeleti bizottságba delegált képviselővel.

A közgyűlésen jelen volt Bélafi László, a Swing Swing Kft. tulajdonosa is, aki szerint a beruházás létével mindenki egyet ért, az oda vezető út lehet kérdéses, s arra biztatta a képviselőket, bátran keressék fel, ha valamiben bizonytalanok.

A közgyűlés 12 igen 4 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést.

Forrás: Vehir.hu


Előzmények

 

Vissza...