Vészharangot kongat az önkormányzatokért Kósa Lajos

2012-10-24 17:52:28

Januárban működésképtelenné válhat az önkormányzati rendszer, ha a kormány nem dönt sürgősen az 1200 milliárdos adósságállomány részleges konszolidációjáról. Kósa Lajos és más önkormányzati vezetők azt javasolják, ne legyen általános az adósságátvállalás, és a konszolidáció után állítsák saját lábára az önkormányzati rendszert. 

A helyhatóságok adósságállományának konszolidációját sürgetik az országos önkormányzati szövetségek vezetői, akiket szerdán hívott össze tanácskozásra Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Kósa szerint az önkormányzatok finanszírozásának átalakítása azt eredményezi, hogy veszélybe kerül a rendszer működőképessége.

A bankok Kósa szerint annak idején, a hitelek folyósításakor egy sor olyan pénzügyi mutatót vettek figyelembe, ami januártól megváltozik, így a pénzintézetek akkor sem tudnának további hiteleket nyújtani, ha akarnának. A meglévő, 1200 milliárd forintra rúgó hitelállomány megújításának lehetősége nélkül pedig az önkormányzatok csődbe mennek – mondta Kósa.

„Ha november közepéig nem születnek meg a szükséges döntések, akkor január 1-jétől furcsa helyzetek állhatnak elő” – sürgette a döntést Dancsó József, Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke. Kósa szerint az önkormányzati vezetők egyetértettek abban, hogy az önkormányzati finanszírozást zárttá kell tenni, vagyis a települések saját bevételeinek fedezniük kell a kiadásokat.

A 3200 magyar önkormányzat közül körülbelül 500 nem adósodott el, vagy azért mert túl kicsi hozzá, vagy pedig azért, mert „úszik az iparűzési adóbevételben” – mondta Kósa, aki szerint olyan rendszert kell kitalálni, amely nem bünteti ezeket a településeket sem. „A legnagyobb hiba az lenne, ha egy normát állapítana meg a jogalkotó, és annak, aki alatta van, elengedik az adósságát” – mondta erről Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere, a Magyar Faluszövetség elnöke, aki szerint egyedi döntésre van szükség minden konszolidáció esetében.

Kérdésre válaszolva Kósa azt mondta, minden település alkalmas lenne arra, hogy a pénzügyileg zárt rendszerben működjön, ha más nem azért, mert terveik szerint lennie kellene valamilyen kiegyenlítésnek is. Ez azt jelentené, hogy minden önkormányzat beletesz valamennyit a saját bevételeiből egy kalapba, amit aztán előre meghatározott elvek szerint újraosztanának. Így biztosítva lenne, hogy a legkisebb település is működőképes legyen.

Kósa Lajos kérdésre azt mondta: a nemzetgazdasági tárca már megkereste az önkormányzati szövetségeket, hogy adatokat kérjen tőlük, tehát tudnak róla, hogy a kormány is készül valamire. A hvg.hu kérdésére a polgármester úgy fogalmazott: az adósságkonszolidáció nem rontaná a központi költségvetés fedezetét, hiszen például az állam elvonhatná azokat a forrásokat az önkormányzatoktól, amelyekből fizethető a törlesztés.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban a hvg.hu-nak arra utalt, hogy esetleg az átvállalt önkormányzati adósságokat a kormány állampapírokra cserélné, így összességében nem nőne az államadósság. Kósa erre azt mondta: az a kormányra tartozik, hogyan kezeli meg a konszolidált hiteleket, az önkormányzatoknak az a fontos, hogy mielőbb döntés szülessen.

Forrás: HVG.hu

Vissza...