"Brusznyai Árpádék szellemében tudjuk csak megoldani a problémáinkat"

2012-10-23 05:26:09

- Tisztességes emberekkel együtt lehet és kell működni, mert másképpen nem tudjuk a demokratikus jogállamot helyreállítani - mondta Veszprémben Mécs Imre '56-os elítélt civil szervezetek és politikai pártok közös megemlékezésén.

A Lovassy gimnázium udvarán, Brusznyai Árpád mellszobránál tartott emlékezett meg együtt az 1956-os forradalomról hétfő este a DK (Demokratikus Koalíció) Veszprém, a JÉT (Józan Ész Társasága), a Lokálpatrióták a Városért Közhasznú Egyesület, a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) Veszprém megyei szervezete, az MSZP (Magyar Szocialista Párt) Veszprém, a SZEM (Szövetségben Együtt Magyarországért) Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, valamint a Szolidaritás (Magyar Szolidaritás Mozgalom) Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei.

A megemlékezés elején Mezriczky Beáta szavalta el Bródy János Ezek ugyanazok című, édesapjához írt versét, majd Mécs Imre volt országgyűlési képviselő, '56-os elítélt mondott ünnepi beszédet.

Mint fogalmazott, Brusznyai Árpád sorsa '56-ra abszolút jellemző volt. Tantárgya, a klasszika filológia szellemét átvette és haláláig kitartott mellett. Bátor, hős mártírként halt meg, amikor százakat végeztek ki, mert saját országuk szabadságáért, törvényes formáik védelméért, a többi ember védelméért léptek fel.

Mécs Imre felidézte a Brusznyai Árpád ügyében hozott, eredetileg életfogytig tartó ítéletet, melyet Pap János kezdeményezésére súlyosbítottak - sokszoros törvénysértéssel - halálbüntetésre. Hangsúlyozta, kísértetiesek a hasonlóságok, órák alatt hoztak törvény erejű rendeleteket, ezekben szabályozták a bírósági rendszer felrúgását,, bevezették az úgynevezett népbírósági rendszert, ahol a jogi garanciák nem voltak kötelezőek.

Mécs Imre emlékeztetett, 1956-ban nem volt, mobil, tv, telefon is alig, mégis tízezrek, százezrek tették ugyanazt, mondták ugyanazt országszerte - mert ez belülről jött. Kiemelte, a rendszer az akkori társadalom minden rétegét, minden osztályát súlyosan megsértette, súlyos károkat okozott, nem véletlen, hogy annyian összefogtak a megváltoztatására.

Hangsúlyozta, semmi se fejlődhet demokrácia, demokratikus jogállam nélkül, nem lehet a nép feje felett, a nép akarata ellenére kormányozni. Visszaidézte, a rendszerváltáskor is az '56-os mártírok segítették őket. Mint mondta, most is erre van szükség, hiába jött létre egy demokratikus jogállam. Meg kell döbbenni, hogy egy formailag demokratikus rendszerben egy '56-os nemzet ide jutott el - mondta Mécs Imre.

- Brusznyai Árpádék szellemében tudjuk csak megoldani gondjainkat, fel kell rázni az embereket, legyenek erősek, önállóak gondolkozzanak. És az eliteknek létre kell jönniük, nem csak a baloldalon, hanem a tisztes konzervatívoknak is, hiszen a konzervativizmus és a baloldali értékek kézenfogva járnak egymással - emelte ki. - Tisztességes emberekkel együtt lehet és kell működni, mert másképpen nem tudjuk a demokratikus jogállamot, az emberi jogok teljességét helyreállítani és azt elérni, hogy az emberek mindezt magukénak érezzék - zárta szavait Mécs Imre. A megemlékezés végén a résztvevők virágokat, mécseseket helyeztek el a szobornál.

Forrás: Veszport.hu

Itt olvasható el a Napló tudósítása

Videoriport Mécs Imrével

Vissza...