Ki nem járt még Kolontáron?

2010-10-07 19:32:56

Végiggondolták már ki mindenki járt az elmúlt 3 napban a vörös iszapár sújtotta térségben? A teljesség igénye nélkül próbálom felsorolni. Ott járt a kormánytagok közül Navracsics miniszterelnök helyettes, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Illés Zoltán államtitkár, tegnap a kormányszóvivő, ma pedig váratlanul felbukkant Orbán Viktor kormányfő is. S ott járt Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Dalma asszony, Mádl köztársasági elnök úr felesége is. Nagyon szimpatikus, hogy ennyire odafigyel szinte mindenki a térségünkben történt szomorú esetre.

 Feltéve, ha valóban odafigyel és nem a politikai hasznát keresi csupán a történteknek. Megvallom, a mai nyilatkozatok után eszembe jutott ilyesmi is. Ha nem figyelnék olyan érzékenyen az elhangzó nyilatkozatokra, azt is hihetném, a tragédia enyhítése miatt sürög csupán most ott mindenki. Csak hát ami átjön a médián, az bennem egyre inkább azt erősíti meg, a valós segítség megadása helyett megint a PR tevékenységen van inkább a hangsúly. Napról-napra egyre határozottabb kereteket öltve megy az agyakba sulykolása annak, a tragédiának nem a természet, hanem a Mal Zrt, vezetése a felelőse. A naponta újra és újra összehívott lakossági fórumon egyre kézzelfoghatóbb a népharag. S a nép véletlenül sem a kormányra haragszik, aki még mindig nem mond arra semmit, miként oldja meg majd a súlyos helyzetbe jutottak problémáját, hanem a média által következetesen sulykolt információk alapján, magára a cégvezetésre. Miközben az változatlanul nem érdekel senkit, mit is mondanak a szakemberek, az annál inkább, hogy mit derít ki a média pl. arról, hogy a vállalat melyik vezetője éppen hányadik az ország milliárdosainak a rangsorában. Egy-egy elejtett szóval azt is tökéletesen érzékeltetve, reszkessetek burzsujok, közeleg a személyes felelősségre vonás órája. Már azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a jogszabályok gyors megváltoztatásával maga a parlament mondja majd ki, a bűnös a Mal Zrt. és ezért vezetői teljes vagyonelkobzásra ítéltetnek. A céget pedig újra állami tulajdonba veszik és így biztosítják a több ezer alkalmazottnak, hogy állásuk ne kerülhessen felelőtlen vezetőik miatt veszélybe. Hallották, hogy a miniszterelnök milyen megdönthetetlen okosságokat mondott ma Kolontáron? Pl. azt, hogy "itt nem lehet élni." Nahát! Ez ám a lényeglátás. Na meg azt, hogy "valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak." Csak nekem nem sikerült megfigyelnem, hogy mit mondott arra, és ezt ki fogja finanszírozni? Talán nem is az állam, egyfajta szolidaritásból, hanem maguk a bűnös és hanyag Mal Zrt. vezetői? Bizony, könnyen meglehet. S talán még a volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc is felelhet majd mindezért a vagyonával. Indoknak pedig bőségesen elegendő annyi, ismeri a Zrt. mai vezetőit és a régebbi vezérek közül is vélhetően volt ennek, vagy annak ideig-óráig üzlettársa.

Én még nem éltem a Rákosi korszakban. S szerencsémre abban már nem is élhetek. Az viszont egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy kísértetiesen hasonló politikai berendezkedésű, a személyi kultuszt is elfogadó rendszert még pechemre lesz esélyem megtapasztalni. Ha így mennek tovább közös dolgaink, ha ennyire nem az számít, mit mondanak a szakemberek, s csak a kormányfő személyes véleményének lesz bármilyen kérdésben is jelentősége, egyáltalán nem tartom a történelem megismétlődését kizártnak. 

  

Vissza...