Csak nevében létezik a demokrácia

2012-10-19 18:38:41

Katanics Sándor úgy véli, azt teszi, ami egy ellenzéki képviselő dolga, s úgy tűnik, jól végzi munkáját, mert gyakran vált ki a tevékenységével jelentős érdeklődést.

– Ellenzéki képviselőként más a feladatom, mintha egy választókerületet képviselnék, most szinte az egész város vált a körzetemmé. Minden olyan közüggyel foglalkozom, ahol a választók nem tudják hallatni a hangjukat és érvényre juttatni az akaratukat. Azokat a problémákat kell intenzívebben képviselnem, amit kevésbé tart fontosnak a jelenlegi többség. Több olyan témát is felvetek a közgyűlésben napirend előtti kérdés formájában, ami sokak számára fontos városi ügy, de az önkormányzat arról szívesebben hallgatna. Kénytelen-kelletlen a saját blogomon is rendszeresen közvetítem ezeket a dolgokat.

– A közgyűlési hozzászólások, illetve sajtótájékoztatók számát tekintve van miről beszélni.

– Meggyőződésem, hogy sokkal több témával kellene a nyilvánosság előtt foglalkozni. Elszomorító, hogy a képviselőtársaim nagy része úgy ül a bizottsági és közgyűlési üléseken, hogy nincs mondanivalója, nem vesz részt az érdemi munkában, csupán szavazógépként végzi tevékenységét. Az önkormányzati munka nem erről szól. Azok az ügyek, amelyekkel foglalkozom, gyakran okoznak vitát, de ez lenne a normális sok egyéb ügyben is, ha jól működne a demokrácia. A problémák felvetése és a figyelem adott ügyre irányítása általában az ellenzéki képviselők feladata.

– Mit emelne ki hibaként az önkormányzat működésével kapcsolatosan?

– Örömteli, hogy általunk megkezdett uniós projekteket tovább vittek a jelenlegi többség tagjai, s nem az a gond, hogy újabbakat is elkezdtek. Az viszont baj, hogy a közeljövőben jelentősen megváltozik az önkormányzatok feladatrendszere, mindez jelentősen kiüresedik, város sokszínűségét adó intézményrendszer pedig néhány éven belül lepusztul. Itt főként a közoktatásra gondolok, hiszen az ott folyó pedagógiai munkába ezek után nem lesz beleszólása az önkormányzatnak. Büszkék voltunk arra, hogy iskolavárosként sokszínű képzés folyik nálunk, ez idővel elszürkül majd az államosításnak köszönhetően.
Úgy tűnhet a laikusnak, mintha minden rendben lenne a városban, de gyakorlatilag egy jelentős adósságállomány növekedés zajlott le az elmúlt években, az intézményrendszerünk működésének elbizonytalanodásával. A következő időszakban rengeteg feladatot vesznek el az önkormányzattól, de szerintem még ennél is több pénzt. A kormánypárttal azonos színű többség Veszprémben mindezt szó nélkül tűri.

– Gyakran említi a város elkeserítő gazdasági helyzetét. Miként lehetne ezen javítani?

– Papíron minden rendben van, de közben rogyadozik a rendszer. A városban zajló jelenlegi beruházások – amik egy részére sokkal többet költünk, mint amennyit kellene – annyira megterhelik a költségvetést, hogy ha nem érkezik jelentős kormányzati segítség, az idei évnél még durvább működési zavarok is kialakulhatnak. Rossz gazdálkodás jellemzi a várost, amihez egy bizonytalan feltételrendszer párosul. Sokkal átgondoltabban kellene működni és jobban oda kellene figyelni az ellenzéki javaslatokra, észrevételekre. Meggyőződésem, hogy lehetne kedvezőbb feltételeket teremteni gazdasági társaságok ide telepítésére.
Csak nevében létezik mára a demokrácia, a városvezetést nem igazán érdekli, hogy az ellenzék konstruktívan formál e véleményt és tesz bármelyik ügyben is megfontolandó javaslatokat.

– Milyennek ítéli meg Porga Gyula munkáját?

– A polgármester korrekt politikai ellenfél, de valójában nem ő irányítja a várost. Láthatóan arról szólnak a mindennapok, hogy próbálja a háttérben megfogalmazott politikai utasításokat megvalósítani. Erre jó példa a repülőtér melletti földterület megvásárlása.

– Megállja a helyét ellenzéki képviselőként?

– Sokan támadnak, ebből arra következtetek, hogy eredményes a munkám. Sokszor váltok ki véleményemmel jelentős mértékű figyelmet, épp azért, mert olyan ügyeket hozok nyilvánosságra, ami közérdeklődésre tart számot. Okosabb lenne a többség, ha ezeket a problémákat nem a szőnyeg alá igyekezne söpörni, hanem a megoldásukat keresné.

– Miért vált szükségessé az MSZP-n belül külön platformot létrehozni, majd önálló pártot alapítani, a Demokratikus Koalíciót?

– A szocialista párt modernizálása érdekében általunk megfogalmazott javaslatok jelentős belső támogatottságot kaptak, azonban a pártvezetésnek nem sikerült, nem volt elég akarata elindítani a megújuláshoz szükséges belső változásokat. Ezért úgy döntöttünk, hogy önálló politikai szervezetként próbálunk létrehozni egy modern, demokratikus, haladó gondolkodású baloldali pártot. Egy olyan politikai tömörülést, amely az ország sorsának jobbítása érdekében dolgozik, lehetőségeinek gyarapítását segíti.

– Ez a másfajta politizálás városunkban is érezhető?

– Másképp, az eddigieknél sokkal intenzívebben tartjuk a kapcsolatot a választókkal, itt Veszprémben is közöttük élünk, rendszeresen folytatunk velük fontos közügyekben párbeszédet. Örömmel látom, hogy sokan szimpatizálnak, támogatnak minket. A közvélemény-kutatások által mutatottnál meggyőződésem, hogy sokkal jobb a helyzetünk, komoly tömegbázisunk kezd kialakulni. 

forrás: vehir.hu

Vissza...