Pap János is így döntött volna

2012-10-11 19:36:51

Friss hír! Betemetik a pincét! Szerintem az első pillanattól be akarták temetni. Meggyőződésem, hogy amíg mód volt rá, az elsumákolása volt a cél. Aztán a sajtó- nem éppen véletlenül- megtudta, hogy a Jutasi út átépítése során érdekes leletre bukkantak az építők.

S mivel a médiamunkatársak nem kértek engedélyt arra, hogy hírül adják az igencsak sokakat megörvendeztető eseményt, csak némi trükközés után lehetett mára meghozni és sajtótájékoztató keretében ismertetni ezt a 60 as évek gondolkodásmódját visszaidéző álláspontot.

A mai városvezetés semmiben sem különbözik a 60-as évek városvezetőitől. Akkor 20 emeletest „álmodtak” nekünk a Kossuth utca megújításaként, ma a Pap gödörből Brányi kanyont, és annyi acélt és betont a környékére, mint amennyit a 20 emeletesbe annak idején.

Itt már az isteni gondviselés sem számít, s hiába került elő egy sokakat lázba hozó izgalmas lelet, túl hamar született meg a „halálos” ítélet. Földet (még jó hogy nem betont) bele!

Meggyőződésem, hogy a felfedezését követő első percben már az volt a szándék, hogy eltüntessék a belvárosi rehabilitáció útjába kerülő pincét! Hiába volt a lelkes lokálpatrióták egész hada, a sok önkéntes kutató és sokat sejtető visszaemlékező, Brányi Mária régen eldöntötte, nem kell ez nekünk! Amikor a közgyűlésen rákérdeztem, mert hogy addig hallgattak róla, azt állították, a pince megőrzése fontos nekik! S mindent megtesznek, hogy megőrizzék! Nos, nem sok idő telt el, míg kiderült, nem ér semmit a szavuk. Nem őrzik meg. Sőt! Állítom, hogy az építőknek már akkor kiadták az utasítást, tegyék tovább amit tenniük kell, húzzák csak fel a boltívet feltáró bejárat elé a sok-sok betonvasat. Napok múlva betonnal is beöntik. S akkor már csak az látszik majd, ami a körforgalomban. Az áthatolhatatlan és cementszínű, szürke falak.

Így ad hír a Veszport a pince betemetéséről!

"A sajtótájékoztatón Márkusné Vörös Hajnalka, a megyei levéltár igazgató-helyettese beszélt a Cserhát történetéről. Felhívta a figyelmet arra, hogy még több helyen is lehetnek hasonló pincék a belvárosban. A korábbi, 1958-as óvóhely-nyilvántartás szerint lehet többek között a Lordok háza és a Bástya áruház alatt, a Kossuth utca meglévő és elbontott oldalán egyaránt és a piacnál lévő zebra közelében is. Ez szintén a Jutasi út alatt helyezkedhet el és hasonló statikai állapotban lehet, mint a most megtalált pince, így mindenképpen szükséges lenne kideríteni, ott van-e még vagy már elbontották korábban."

S így a Napló!

Vissza...