Lenni, vagy nem lenni?

2012-10-11 04:35:30

Nagyjából két hete folyik a sajtókampány Bajnai Gordon visszacsalogatása érdekében. A korábbiakkal ellentétben a találgatások már nem arról szólnak, hogy visszatér-e, hanem arról, hogy mikor és hogyan. És főleg: hogy kinek az oldalán.

Pontosan ez az a kérdés, amelyet Bajnai Gordon csapata mindeddig nagyon nem akart megválaszolni. És erre volt racionális okuk is. Azok, akik érdemi politikai erőt tudtak Bajnai mögé állítani, korábbi kormányzásuk súlyosnak tűnő terhét cipelték a vállukon. Az MSzP, és áttételesen a DK is. Akik pedig úgymond „tiszták” voltak igencsak messze álltak attól, hogy a támogatásukra építeni lehessen - különösen a 2014-es választójogi szabályozás tükrében. A Szigetvári Viktorék által kiszámolt 3-4 mandátummal az LMP bizony nem fog tojást festeni.

Az őszi politikai szezon elején sok minden megmozdult. A FIDESZ a legújabb megszorítások után már végképp nem tudja letagadni: a Matolcsy-mese befuccsolt. Orbánnak maximum arra van ereje, hogy egész oldalas hirdetéseivel adjon még egy-két súlyos gyomrost a forintnak, a Jegybanktanácsba bezsilipelt mamelukokkal felpörgesse az inflációt, és elkergesse az utolsó egy-két őrültet, aki Magyarországon még be akarna fektetni. Közben az MSzP két hét alatt megnyert két választást, és - bár jelöltjei még mindig nem merik kitenni a piros szegfűt – lassan kezdi elhinni, hogy van keresnivalója 2014-ben. A DK-nak a legutóbbi közvélemény-kutatások már 6-7%-ot mértek – majdnem annyit, mint az LMP-nek.

Ami ősszel nem változott, az egyedül az új pólus helyzete. Ők az egyetlenek, akik az elmúlt egy hónapban semmit nem tettek le az asztalra. És míg a többiek hasítanak, körülöttük mintha fogyna a levegő. Ezért kell nekik sürgősen Bajnai skalpja. Tudom: Schiffer András nemrég (még?) kerek perec tagadta, hogy egy Bajnai vezette kormányt az LMP támogatni tudna, de azért esélyes, hogy az új póluson nem mindenki ennyire vak. És ha ez így van, akkor nagyon is hehetséges, hogy a Millának nagyjából az jár a fejében, mint ami a Forma 1-es Mercedes csapat vezetőinek a múlt héten. "Három éve szar az autónk, három éve nem tudunk egyről a kettőre jutni - igazoljuk le gyorsan Lewis Hamiltont - mielőtt valaki rájön, hogy reménytelen balfékek vagyunk!"

A dolog akár működhetne is. Nem kétséges, hogy az LMP-Milla tábor nagyot ugrana, ha le tudná nyúlni pilótának a volt miniszterelnököt. Akkorát, amekkorát az elmúlt három év összes politikai teljesítményével sem tudott előre lépni. Az alapképlet azonban nem változna. A baloldal nélkül a FIDESz 2014-ben sem lesz verhető. Az LMP nélkül azért sokkal inkább.

Azzal, hogy a Szolidaritást sikerült eltántorítani a közös október 23-i ellenzéki tüntetés tervétől, a MIlla időt nyert. És ha tényleg sikerül az MSzP és a DK híveit befírolni, hogy elmenjenek a Milla-féle dzsemborira, és elég ostobák lesznek ahhoz, hogy ezt pártlogók nélkül is megtegyék, akkor a végén majd mondhatnák, hogy lám-lám, a Milla, meg az új pólus tényleg a térképen van. Pedig nincs. Politikai program, politikai pártok nélkül, pusztán tagadással nem lehet választást nyerni. Az LMP ugyan párt – de vannak bizonyos hiányosságai. Pl. nincs neki világos, közérthető ideológiája, nincs hiteles vezetője, nincs országos szervezete, nincs pénze, és nincs elég támogatója. És 2014-ig már nem is lesz.

Bajnai Gordon csak olyan feladatokat szokott vállalni, amelyeket meg is tud csinálni. Az LMP-t, vagy a Millát győzelemre vinni nem tűnik ilyennek.

Forrás: Ghostwriter.blog.hu

Vissza...