Hangvilla pankrációmentesen

2012-10-10 18:22:50

Tegnap írtam arról, hogy ma délutánra a polgármester az ellenzéki képviselőket egyeztetésre hívta. A meghívó mellé nem került oda a jelzett témával kapcsolatos előterjesztés. Az sem derült ki az invitáló sorokból, hogy lesz meglepetés vendég.

Nemcsak a polgármester, nemcsak az alpolgármester asszony, és a hivatal pénzügyi irodájának vezetője, hanem a Hangvilla megálmodója, a beruházás megvalósításában leginkább érdekelt vállalkozó is jelen volt ugyanis a megbeszélésen. Polgármester úr rövid bevezetője, és alpolgármester asszony szintén röviden ismertetett gondolatainak elmondása után, gyakorlatilag ő vitte a szót.

Porga úr a bevezető mondataival nyugtatni próbált minket. Azzal kezdte, hogy minden a legnagyobb rendben, de egy idő után nyilvánvalóan elő kellett jönni a megbeszélés valódi céljával. Meg kellett tudni azt is magyaráznia, hogy ha már háromszor is úgy tárgyaltuk a Hangvilla ügyét Veszprémben, hogy azt mindig sürgősséggel tűzte napirendjére Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése, s legutóbb azt állították, most már aztán egészen biztos, hogy jóra fordul a város kulturális élete, akkor mégis miért ez a nagy egyeztetési kedv. Nyilván azért, mert ezek a "csúnya" pénzintézetek nagy mohóságukban még mindig nem elégedettek annyi garanciával, amit eddig nyújtani akart és tudott az önkormányzat a vállalkozónak, pontosabban a banknak immár közös céljaink és boldogságunk megteremtése érdekében. Mert tudni kell mindenkinek, a vállalkozó missziót teljesít. Okos és művelt emberfőket akar, akik teljes körűen és olcsón élhetik ki kulturálódási igényüket itt Veszprémben és megkérdőjelezhetetlenül ez mindannyiunk közös érdeke. S egyébként is csupán az a baj, hogy mi - azaz az önkormányzat - is bekapcsolódtunk ebbe a projektbe, mert ha (szűklátókörűen) nem tettük volna, már akár állhatna is a város jövőbeni büszkesége. No, de szükségszerű nekünk is beszállni, hisz egyértelműen jobb érzés a siker közös elérése.

Vállalkozó úr bejelentette, hogy 5 év fáradtságos munkája beérni látszik, s ma elindult az építkezés. Körbekerítették a volt Séd-mozi épületét. S tulajdonképpen ők már alá is írták a hitelszerződést. Csak még nekünk, önkormányzatnak van egy kis feladatunk, ha már egyszer részesei lehetünk ennek a hozzáértőek számára nyilvánvalóan hasznos beruházásnak. S vállalni kell még egy pár tíz millió forint erejéig évente, némi készfizető kezességet az eddig vállalt összegeken felül is. Csak annyira, amit egyébként is erre akarunk a következő közel tíz évben költeni. Ragaszkodik ehhez ez a "csúnya" bank, bár legutóbb erről egy kukkot sem szóltak. (A bankok azért "csúnyák", mert  az önkormányzatokon keresztül akarják büntetni a kormányt.) No, de most már csak ez a kis apróság van hátra és a heroikus küzdelem véget ér, a közös sikert nem akadályozhatja meg semmi.

Az egyeztetés végén vállalkozó úr elég határozottan szegezte a jelenlévő ellenzéki képviselőknek, no "akkor van-e még valakinek kérdése"? S tette még magyarázatul hozzá: "mert ne ám a közgyűlésen csináljuk csak a pankrációt!"

Egészen eddig nem szólaltam meg, hisz a tájékoztatás meghallgatása miatt mentem csak oda. S mivel előterjesztést sem láttam (s miután közölték, holnap majd megküldik) nekem a jelenlegi helyzetben ennyi információ bőven elég volt. No, de a meglepetés vendég kissé pikírt megjegyzésre azért óhatatlanul is arra inspirált, hogy visszakérdezzek, "már miért is lenne az pankráció, ha a közgyűlés nyilvánosság előtt mondom el véleményemet?" S mondom most is átgondolva újra a történteket, már miért is lenne az baj, vagy pankráció, ha én a jegyzőkönyvben rögzített módon osztom majd meg az álláspontomat az ügy iránt érdeklődőkkel. Nem pedig egy zártkörű beszélgetésen, tájékoztatón, amiről még egy emlékeztető sem készül.

Vissza...