Szoborvita: Dióssy László óva int a rossz példák követésétől

2012-10-09 17:27:42

Veszprém - Élénk vitát váltott ki a Napló on-line kiadásában és a közösségi oldalakon Katanics Sándor önkormányzati képviselő levele, amelyben tiltakozott Lugossy Mária köztéri alkotásának, a veszprémi Óváros téren álló millenniumi emlékműnek a várható áthelyezése miatt. Megszólal az ügyben dr. Dióssy László, akinek polgármestersége idején készült az alkotás.

Dr. Dióssy László először is arra emlékeztet, hogy a köztéri alkotások a történelem során sokszor megosztották a közvéleményt:

– Az Eiffel torony építésekor a párizsi írók, költők Maupassant vezényletével vehemensen tiltakoztak az „átkozott vasszerkezet” ellen, melyről úgy vélték, hogy elcsúfítja azt a várost, melyre a könnyedség, a lírai hangulat, a más típusú építészeti értékek voltak a jellemzőek. Mára a torony Párizs jelképe lett. A Lugossy Mária által tervezett alkotást már a létesítése során vita övezte, voltak olyanok, akik nem gondolkodásra késztető nonfiguratív alkotást képzeltek el az Óváros térre, hanem hagyományos, a magyarság történelmére utaló alkotást, esetleg az akkor gyakorta született, István királyt ábrázoló lovas szobrot. A tér időszerű és szükséges rekonstrukciójához, a millenniumi emlékmű kialakításához az önkormányzati és állami források mellett több mint negyven magánszemély, intézmény, vállalkozás – köztük magam is – járult hozzá jelentős adománnyal.

Az adományozóknak különösképpen, de minden adófizető polgárnak joga van az ügyben megszólalni, főleg akkor, amikor az emlékmű már elfogadottá vált, megszokták a polgárok, sok ifjú pár számára a házasságkötés utáni fényképek készítésének kedvelt helyszíne lett – érvel a volt polgármester. Hozzáfűzi:

– Akkor, amikor napjainkban a fővárosban a magyar irodalom jeleseitől, így Gelléri Andor Endrétől, Tersánszky Józsi Jenőtől és másoktól elveszik a róluk elnevezett utcákat, mikor József Attila szobrát vidékre száműzik, akkor mi, veszprémiek ne legyünk a rossz példák követői, és álljunk ki az értékeink mellett.

Azt mondja, reméli – sokak szerint naivan –, hogy nem politikai megfontolás áll a szobor evakuálása mögött, mert „régen rossz annak a településnek, mely az elődök kulturális, művészeti tetteit és eredményeit akarja annullálni”. – Reflektálva arra az általam tisztelt és elismert vállalkozónak e tárgyban elhangzott véleményére, mely a Naplóban jelent meg, hangsúlyozom, hogy akkor kellett volna megszólalni, eljönni a nyilvános önkormányzati ülésre, amikor a döntés született. Ma nagyon furcsán és disszonánsan hangzik a tér esetenkénti, üzleti haszonélvezője szempontjából, ha a szobor eltávolítása érdekében nyilvánul meg és szeretné ezzel is bővíteni a mozgásterét. Abban azonban igazat adok neki, hogy a rendezvények számára szükséges hiányzó infrastruktúrát pótolni kell és az Óváros teret még mozgalmasabbá tenni.

– Úgy vélem, hogy egy olyan totálisan eladósodott városban, mely 2006 óta megháromszorozta adósságállományát, ne a szoboráthelyezés és a most már harmadik típusú városi üdvözlőtáblák kihelyezése kapjon prioritást, hanem a legszükségesebb és legfontosabb kiadások finanszírozása – szögezi le Dióssy László volt polgármester.

Játsszunk el a gondolattal, milyen felháborító lenne sokak számára, ha a Megyeház téren felállított Meloccoféle alkotást kívánná egy következő önkormányzat egy körforgalomba áthelyezni – vetette fel Dióssy.

Forrás: Napló online

 

Vissza...