Nem ezt ígérték az orvosoknak

2012-10-05 15:09:03

Veszprém - Létrejöhet a megállapodás a háziorvosok és a kórház között, melynek eredményeként átköltöztetik a veszprémi háziorvosi ügyeletet a megyei kórházba. Az új ajánlat tágasabb, világosabb helyiségekről szól.

Erről a 47 háziorvost képviselő ügyvéd tájékoztatta lapunkat. Dr. Bősze Ferenc elmondta, augusztus elején kereste meg néhány háziorvos, akik közölték vele, hogy a kórház által felajánlott helyiségekben rosszabbak a feltételek, mint a mostaniban a Cserháton.

Az ügyvédhez forduló háziorvosok nehezményezték, hogy a kórház által felajánlott helyiségek alapterülete kisebb, a felnőtt háziorvosi ügyeletbe természetes fény nem jut be, mert az ablak a fedett mentőbejáróra néz, így az nem is szellőztethető. Arra kérték dr. Bősze Ferencet, vállalja el képviseletüket, az érintettekkel (városi önkormányzat, megyei kórház) tárgyaljon a nevükben. A megyeszékhelyen 49 háziorvos látja el az ügyeletet, közülük 47-en adtak meghatalmazást az ügyvédnek.
 
Bősze Ferenc a meghatalmazások birtokában levelet írt a városi önkormányzatnak, kérte, tárgyaljanak az ügyelet áthelyezésének feltételeiről. Lefektette a háziorvosok igényét, hogy az önkormányzat biztosítson legalább a jelenlegivel  vagy a korábbi ígérettel  megegyező tárgyi feltételeket. Amennyiben ez nem történne meg, az orvosok joghátrány nélkül tagadhassák meg az átköltözést, a régi helyszínen biztosítva a folyamatos ügyeletet.

Megtörtént az egyeztetés az önkormányzatnál, de itt megállapodás nem született. Megismerték a kórház álláspontját, miszerint a helyiségek alkalmasak ügyeleti célra. (Mint az szeptember 19-i írásunkból kiderül, a megyei kórházban 500 milliós forintos európai uniós támogatásból felújították a sürgősségi betegellátó részleget, itt alakítottak ki helyiségeket a városi háziorvosi ügyeletnek. Ugyanebben az írásunkban a kórház főigazgatója, dr. Rácz Jenő elmondta, ezekről a helyiségekről az átvevő ellenőrök megállapították, hogy megfelelnek a terveknek és a támogatási szerződésnek. Az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal pedig arról tájékoztatott, a rendelők helyszíni szemléje megtörtént, a minimumfeltételeknek megfelelnek. Az is napvilágra került, ha a városi önkormányzattal kötött megállapodásnak megfelelően az orvosi ügyelet nem költözik át a kórházba, a milliárdos uniós támogatástól eleshetnek, több száz milliót pedig vissza kell fizetni.)
 
A kórház főigazgatója időközben tárgyalásra hívta a háziorvosokat. Előbb csak őket, az ügyvédjük nélkül, majd miután ezen a megbeszélésen mindössze ketten jelentek meg, a következő alkalommal, augusztus 29-én már Bősze Ferenccel és több mint 30 háziorvos részvételével zajlott az egyeztetés. Itt a város egészségügyi alapellátási intézményének vezető főorvosa elmondta, a kórház és az önkormányzat szerződésének megkötésekor más helyiségekről volt szó, nem azt kapják, amit korábban ígértek. Az önkormányzat egyébként ötmillió forinttal támogatta a beruházást.
 
Most úgy tűnik, a kórház ajánlatával erről a holtpontról mozdultak el a bemerevedett álláspontok. Az egyeztetést a megyei kórházban a pénteki napon tartják.

Bősze Ferenc lapunknak a sürgősségi betegellátó osztály 2008. júniusi elvi építési engedélyezési tervén mutatta be a felnőtt és a gyermek háziorvosi ügyelet számára tervezett helyiségeket. Úgy ítélte meg, ezek minden szempontból megfeleltek volna. Álláspontja szerint a kórház legutóbbi ajánlatában ehhez ugyan nem tért vissza, de többet kínál, mint eddig, tágasabb, világosabb helyiségeket, a zárt mentőbeálló helyett a Mártírok utcára néző ablakokkal. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az önkormányzat felelősségére, álláspontja szerint ezeket a tárgyalásokat nem a háziorvosoknak, hanem az önkormányzati illetékeseknek kellett volna lebonyolítani.

Forrás: Napló-Online

Vissza...