Értelmetlen pótcselekvés

2012-10-02 18:37:17

Önleleplező az MSZP és az LMP kezdeményezése, hogy a parlament fideszes többsége népszavazáson kérje a választók jóváhagyását a választási regisztrációról szóló törvényhez. A javaslat arról tanúskodik, hogy a törvényjavaslat parlamenti vitáját a másik két ellenzéki párt is reménytelennek és értelmetlennek tartja; tisztában vannak azzal, hogy a Fidesz semmit sem fog változtatni elképzelésein a vitában elhangzó érvek hatására.

A kezdeményezéssel tehát közvetve elismerik, hogy a DK-nak volt igaza, amikor a demokrata pártok számára a törvényjavaslat parlamenti vitájának bojkottját javasolta.

A megerősítő népszavazás sajátos intézmény: kiírására nem (kétszázezer aláírással megerősített) állampolgári kezdeményezésre kerül sor, hanem az országgyűlés fideszes többsége dönt arról: kéri-e az általa elfogadott törvényre annak kihirdetése előtt a választók jóváhagyását.
Ilyen népszavazást kiírni tehát az egypárti alaptörvény szerint csak Orbán Viktor személyes jóváhagyásával lehet. Abban a helyzetben, amikor a közvélemény-kutatások (nem utolsó sorban a DK vezető politikusainak egyhetes, figyelemfelhívó éhségsztrájkja hatására) az előzetes regisztráció 80 százalékot meghaladó társadalmi elutasítottságát jelzik, illúzió és álhírgyártás a miniszterelnök jóváhagyását várni ahhoz, hogy az általa kierőszakolt, és súlyos konfliktusok árán elfogadtatott törvényjavaslatot népszavazásra bocsássák, amelynek elutasító döntése előre látható.

A Demokratikus Koalíció az érdemi ellenzéki fellépés hiányát leplezni próbáló pótcselekvésnek tartja a népszavazási kezdeményezést.

A DK az értelmetlen parlamenti eljárásban való részvétel helyett a korábban meghirdetett módon folytatja saját akcióját az előzetes regisztráció ellen. Tovább gyűjtjük a tiltakozó aláírásokat, és tartjuk magunkat a parlamenti bojkotthoz. Minthogy az előzetes regisztrációnak a törvényjavaslatban fölvázolt módja több nemzetközi egyezménybe ütközik, az illetékes nemzetközi fórumokhoz fordulunk. A törvényjavaslat elfogadásának napján a meghirdetett módon élőlánccal vesszük körül a Parlament épületét, október 5-én, pénteken 11 órakor pedig konferenciát rendezünk arról, hogyan hamisítja meg a regisztráció a választói akaratot, akadályozza meg annak kifejeződését.

Demokratikus Koalíció

Forrás: demokratikuskoalicio.hu

Vissza...