Nyílt levél Veszprém művésztársadalmához

2012-09-30 07:42:18

Tisztelt Művészvilág! Kérem segítsenek! Segítsenek megállítani ezt az őrületet! Veszprém csak az elmúlt egy-két évtizedben is többször híresült el olyan botrányokról, ahol a politika a józan ész használatát elkerülő módon avatkozott be köztéri alkotások áthelyezésébe, illetve köztéri alkotások eltüntetésébe.

Úgy tűnik, most Lugossy Mária Óváros téren elhelyezett köztéri alkotása van soron. A millenniumi emlékmű a jelenlegi városvezetésnek van útjában. A legutóbbi közgyűlésen egy napirend előtti kérdés során a polgármester közölte, át akarják azt helyezni a Jutasi és Budapest utak kereszteződésében most kialakításra kerülő körforgalom közepére. Ez szerintem egy barbár elképzelés!

A művésznő türelemmel viselt hosszú betegség után idén augusztus 15-én hunyt el. Ahogyan azt a polgármester úr is közölte, kegyeleti okokból nem léptek eddig, de olyasmiről is beszélt a közgyűlésen, hogy az alkotóval, Lugossy Máriával próbáltak ebben a kérdéskörben egyeztetni.

Csak remélni tudom, hogy a művésznő életének utolsó óráiban valójában már nem szembesülhetett ennek az elképesztő és barbár ötletnek a tartalmával.

Nem tudom, mi ennek a költöztetési elképzelésnek az oka. A művet megálmodása és az Óváros térre helyezése óta sok kritika érte. Azt is tudom, sokan szerették, szeretik és örültek annak, hogy a millenniumra készülve Veszprém akkori döntéshozói egy pályázati eljárás részeként erre a térre, a volt Kaszinó épületének főhomlokzati vonalába éppen egy ilyen elgondolkodtató és kellően izgalmas, érdekes nonfiguratív alkotást helyeztek el. Az sem világos, mi az így megüresedő hellyel a további cél. Mi a valódi oka annak, hogy a többi mint egy évtizede életünk részeként ott lévő műalkotást most a körforgalom középpontjába akarják telepíteni. Azt viszont tudom, hogy ez nem pár ember ügye kell legyen csupán! Kérem szólaljanak meg, merjék ismertetni bátran álláspontjukat! Tegyék mindezt addig, amíg nem történik meg sem egy kiváló művész emlékének, sem az alkotásának a meggyalázása!

Veszprém, 2012. szeptember 30.

Katanics Sándor (Veszprém polgára)

Vissza...