Vissza a jövőbe...( levél a képviselőknek)

2012-09-28 13:23:57

Mottó: „A jövő elkezdődött” (Fidesz választási jelmondat 2002)

Óhatatlanul ez jut eszembe a veszprémi háziorvosi ügyelet kórházi be(nem)- költözésének kapcsán. A „nemköltözés” indokolásának megalapozottságát az érintettek különböző módon ítélik meg, de egy biztos, a Kórház részéről e célra rendelkezésre bocsátott helyiségek paraméterei adottak.

Adott a négyzetméter, adott a légköbméter, adott az ablakok mérete, s az is, hova nyílnak (már amelyik egyáltalán nyílik valahová), adott a „multifunkcionális” jellegük, s adott a helyiségek kórházon belüli „szétszórtsága”.

Vélhetően a fentiek okán csak azt „sikerült” elérni, hogy az ÁNTSZ állítólagos – azért e szóhasználat, mert látni még nem láttuk – véleménye azt rögzíti, hogy a „követelményeknek minimálisan megfelel”. S ehhez a Kórház hozzáfűzi, hogy mindez egy „EU-projekt keretében, 500 milliós EU-finanszírozással, s Veszprém MJV Önkormányzat 5 milliós támogatásával valósult meg”. Hát éppen ez az. Ekkora csinnadrattával a „minimumkövetelmény” szintjét elérni, az „éppenmegfelelőség” határán.

Jogos a kérdés, mennyit költöttek el erre a „projektelemre” ebből az ötszázötmillióból?

A Kórház főigazgatója rendkívül szabatosan fogalmazott az újságíró kérdésére válaszolva: „Amit megvalósítottunk, mindenben megfelel a támogatási szerződésben foglaltaknak”. Nincs szó tehát „önkormányzati elvárásról”, „betegérdekről”, „orvosi munka-feltételekről”. A válasz tehát rendkívül korrekt, semmi olyant nem állít, ami valótlan, s miután a szerződő fél nem is kérte számon, így „teljesítenie” sem kellett. Csak azt, amit a szerződés rögzít. Ha az együttműködési megállapodásban az Önkormányzat nem támasztott követelményt, úgy most azt számon sem kérheti.

Ezért helytálló a címbeli megfogalmazás, „vissza a jövőbe”! A betegellátás feltételei tehát a jelenlegihez képest romlanak. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a háziorvosi ügyelet hivatalos statisztikája szerint 5%-ot sem éri el az ügyeletre jelentkező betegek közül a kórházi ellátásra átküldött betegek száma, akkor tényleg elgondolkodtató a helyzet.

Veszprém, 2012. szeptember 25.

Dr. Bősze Ferenc

Előzmény: A betegek érdeke a legfontosabb

Vissza...