Tűréshatár

2012-09-27 20:38:12

Úgy tűnik, a mai veszprémi rendkívüli közgyűlésen mi ellenzéki képviselők átléptük a többség tűréshatárát. Bevallom, tesztelgetem már egy ideje, miként reagál a városvezetés arra, ha egyszerre több napirend előtti kérdéssel is megörvendeztetem őket.

Sajnos vagy sem, egyáltalán nem esik nehezemre olyan problémák tucatjait fellelni, amelyekkel a közgyűlés érdemben nem foglalkozik, de a városban élőket mégis foglalkoztatja (feltéve ha a helyi média egy részének hathatós közreműködésével nem sikerül ezeket az ügyeket elsinkófálni). A problémákból közgyűlésről közgyűlésre kiválasztom az általam legizgalmasabbnak tartottakat és megcélzom velük a közgyűlés tagjai közül a területért leginkább felelősöket. Nem nehéz utána nézni a közgyűlési jegyzőkönyvekben, hogy az elmúlt két év egyik legaktívabb problémafelvetője valójában én voltam. Örömömre a közgyűlés többi tagja is elkezdte egy idő után követni a példát és ma már nincs olyan közgyűlés, hogy ne szólalna meg mind az 5 listáról bekerülő ellenzéki képviselő és akár egyszerre több problémát is ne próbálna így az érdeklődés középpontjába állítani. Lehet azon vitatkozni, hogy ez mennyire helyes, vagy sem, de aki egy kicsit is ért hozzá és figyelemmel kíséri mi történik helyben, látja, hogy még ez a legeredményesebb módszer arra, hogy eljussunk a veszprémiek egy jó részéhez felvetéseinkkel. A napirendi pontok vitájában zajló folyamatokról általában nem mond el sokat a helyi média. A Veszprémi 7 Nap inkább csak a napirend előtt történteket sorolja fel, messze nem teljes körűen bemutatva még azokat sem. A Vehir alkalmanként ír ugyan egy közgyűlési krónikát, de sajnos azt nem állíthatom, hogy mindezt teljesen elfogulatlanul és igényesen tenné. A Napló munkatársa viszont legtöbbnyire teljesen feleslegesen tölti ott az időt. Amit a tudósításokban visszaadnak a Városházán zajló ülésekről, az értékelhetetlen. A Veszprémi TV közgyűlésekről készült összefoglalóiban sikerül még időnként az ülésen történtekről ezt, azt -ha nem is teljeskörűen- megmutatni. Leginkább a Veszport ad korrekt képet a közgyűlésen zajló eseményekről. Szerintem a Veszport az a média, ahol valóban elfogulatlanul, kenyerüket nem féltve képesek informatív módon bemutatni egy-egy izgalmasabb napirendi pontot is.

Mindezeket figyelembe véve mára az 5 listás képviselő közül mindenki rájött, hogy napirend előtti kérdésekkel érdemes a leginkább foglalkozni és ezeken keresztül lehet érdemben a legtöbbet a város lakóival kommunikálni. Ezt ismerte fel vélhetően ma a polgármester is, mert szóvá tette, nem tetszik neki ez a folyamat és arra kérte az ügyrendi bizottság elnökét, tegyen valamit az általa vezetett bizottság az elhangozható kérdések számának visszaszorítására. Miközben ezt tette, a vele egy oldalon politizáló Némedi alpolgármester úr más módon próbálta meg ennek a nekik nem tetsző folyamatnak az elejét venni. Látva a jegyzőhöz beérkező kérdések magas számát, azt eszelte ki, hogy ő és két Fideszes képviselőtársa napirend előtti hozzászólással kompenzálja majd az ellenzéki túlsúlyt. Nagy óvatlanságában viszont elkövette azt a hibát, hogy a titkárnőjével másik két képviselőtársának is megíratott beadványt a téma kivételével szinte mindenben azonos szövegezésűre szabta. S persze nemcsak a szövegkörnyezetből lehetett megállapítani, hogy manipulált a három általuk benyújtott napirend előtti felvetés. Megvizsgálva a képviselőknek előzetesen kiküldött dokumentumok tulajdonságait egyértelműen derül ki az, hogy nem a beadványban jelzett képviselők készítették azt. S még arra sem sikerült ügyelniük, hogy a szervezeti és működési szabályzatban rögzített feltételek teljesítésével nyújtsák be a jegyzőnek ezeket a beadványokat. Erre hívtam fel a figyelmét a város jegyzőjének és polgármesterének tegnap, az előzetes egyeztetésen. S bár ezek után a jegyző a szabályzatot sértő helyzet kialakulására figyelmeztette is ma reggel a polgármestert, ő pozíciójával visszaélve mégis elég sajátos módon értelmezte azt. Úgy vélte, hogy elegendő intézkedésnek az, ha csak az egyik szabálytalankodót nem engedi szólni, míg másik párttársa esetében, a problémát fontosnak ítélve, elnéző maradt.  S a három általam előzetesen jelzett kérdéskör közül sem engedte az egyik téma felvetését. Arra hivatkozva, hogy az hatósági ügy, nem engedett kérdezni egy a Napló által oknyomozó riportban rámutatott súlyos és a várost is érintő ügyre, a Házgyári és Tüzér utca kereszteződésében lerakott bontási hulladék kezelése körüli anomáliákra. (Erről még hamarosan írok.) Némedi úr egyáltalán nem halaszthatatlan sürgősségű és már többször más fórumokon is elmondott problémáját ugyanakkor szintén fontosnak ítélve, hallgattatta velünk végig azt.

A rendszerváltás óta egészen biztosan nem történt még közgyűlésen meg az, ami a mai napon szinte konfliktusmentesen (némi kis ügyrendi vita mellett) megvalósulhatott. A polgármester pár perc különbséggel amit az egyik döntésében még szabálytalannak minősített, a másikban mindazt elnézhető és a részéről megtűrt hibaként kommunikálta.

Vissza...