A vizsga napja

2010-10-03 05:25:02

Megjegyzés: A blogbejegyzést ma hajnalban írtam, de csak most teszem olvashatóvá. Mielőtt még az eredmények ismertté válnak, de az urnákat már lezárták a szavazókörökben.

Ma vizsgázunk. Kérdés, hogy ki az aki vizsgázik, és ki az aki vizsgáztat. Sokan gondolják ilyenkor azt, hogy csupán a képviselő- és polgármester jelöltek megmérettetésére kerül sor. Véleményem szerint ennél sokkal árnyaltabb a kép. Ma este 9 körül már egészen biztosan tudni fogom, miként döntöttek a gyulafirátóti és kádártai választók arról, ki képviselje őket a következő 4 évben a veszprémi testületben. Döntenek (elvileg) arról, kihez fordulnak majd a legszívesebben, ha problémáik megoldását keresve elakadnak, s kiben bíznak a leginkább, hogy valóban segítője lesz ügyeik rendezésének. (Kit tartanak a legalkalmasabbnak és kiben van a legtöbb bizodalmuk.)

 

Nos, egészen biztos vagyok abban, hogy amíg egy-egy ember döntésében lehet nagyon fontos, meghatározó az előbb említett szempontok valamelyike, a várhatóan több ezer szavazat összeszámolása után kapott végeredményben nem ezek a szempontok fognak már dominálni. Sokan mennek el szavazni úgy, hogy nem a jelölt alkalmasságáról akarnak elsősorban véleményt formálni, hanem arról, szeretik-e azt a pártot, szervezetet, aki a jelölt mögött van. Bizony elmondhatjuk, nem volt általában meghatározó erejű szempont az elmúlt 20 év szavazásainak végkimenetelére, hogy ki mennyire volt felkészült és alkalmas arra a feladatra, amire jelentkezett. Sokszor választottak meg már olyanokat, akiknek nem igazán volt fogalmuk  arról a munkáról, amire vállalkoztak. A nép mégis őket emelte magasra, mert megfelelő színű felszerelésben futottak ki a pályára. A kampány most is tele volt olyan elemekkel, ami arra inspirálhatta a választókat, hogy a többséghez tartozás a fontos, nem pedig a személyes kvalitás. Erős volt az a fajta sugalmazás, hogy a párt "tudja", kit érdemes indítani és bízzák rá nyugodtan magukat arra a pártra az emberek, amelyik pártot ma a leginkább el tudnak fogadni. Hisz ők tudják helyettünk is eldönteni, kik a leginkább megfelelőek az önkormányzati munka elvégzésére. Sajnos a valóság az, hogy a pártok néha nagyon is "érdekes"  szempontok alapján, és egyáltalán nem elfogadható módon döntenek arról, hogy kiket indítanak az egyes választókerületekben. Vannak olyan pártok, ahol a kényszer szülte állapot miatt azt indítják, aki maga is rendelkezik ilyen ambíciókkal. Máshol olyan embereket válogatnak erre a célra, akiket egy szűkebb csoport irányíthatónak, kellően fegyelmezhetőnek tart. Széles tehát a skála.

Péntek este a postaládában érdekes üzenetet találtam. Gondolom megkapta a városrészben minden kádártai. Már a levelet tartalmazó borítékra is az volt írva "Kádárta nem lehet ellenzékben."  Csak az nem tisztázódott kinek és minek az ellenzékéről szólt ez az üzenet. Miért ne gondolhatnánk arra is, ma olyan eredmények születnek, ahol a 12 egyéni választókerület többségében ugyanannak a szervezetnek, tömörülésnek, pártnak a jelöltjei kapnak bizalmat. Öt olyan szerveződés is van, amelyik mind a 12 körzetben állított egyéni jelöltet. (Tehát nemcsak a kormányzó párt volt erre képes.) Nos akkor, ki lesz az ellenzék és ki lesz a többség?  Ezt most még valójában nem tudhatjuk. Hacsak nem a közvéleménykutatási adatok alapján számítunk arra, hogy ki lesz a várható győztes. S aki terjesztette ezt, az a közvéleménykutatási adatokból indult ki és azt remélte, őt azért választják majd sokan, mert ő oda tartozik, amelyik párt jelöltjeit ma a közvéleménykutatók a legesélyesebbnek vélik. Egy szót sem szólnék, ha az alkalmassága mellett kardoskodott volna. Előttem ugyanakkor már nem először szerepel le azzal, amikor kinyilatkoztatásaival azt erősíti, nem ő és nem az ő teljesítménye a fontos, hanem a támogató szervezetének a "színe" és pillanatnyi "ereje".

Akármi is lesz az eredmény ma este, már most mondom, nem veszem a szívemre. Bevallom, nagyon örülnék annak, ha az elmúlt 12 év kemény munkáját a választáson résztvevők szavazatukkal "honorálnák". Ugyanakkor nem vagyok már olyan naiv, hogy azt gondoljam, feltétlenül ez fog történni. Sokan nem gondolják végig, miről mondanak ma valójában véleményt. Sokan hisznek ideig - óráig új és új, de később mégis hamisnak bizonyuló ígéretekben. S ezért gondolom azt, nem biztos, hogy ma én vizsgázom. S nem feltétlenül az igaz, hogy ma azt a teljesítményt értékelik az emberek, amit az elmúlt 4 évben, illetve az azt megelőző ciklusokban, érdekükben felmutatni tudtam. Szerintem vizsgáznak a szavazók is. Leginkább bölcsességből!      

 

Vissza...