Éljünk a lehetőséggel!

2012-09-23 15:31:04

Már lassan két hete, hogy újabb nem várt probléma akadt a körforgalom Jutasi ágának a kiépítésével. Most már egészen biztos, hogy a legújabb határidő, a november eleje sem lesz tartható. Miközben a belvárosi rehabilitáció részeként a volt Pap gödör kiszélesítése, kanyonná alakítása zajlik és összeért a körforgalom építésével és belváros rehabilitációjával kapcsolatos beruházás, váratlan esemény történt.

Pincét találtak az építők. Olyan pincét, ami legalább fél évszázada tűnt el a szemek elől és nem tudni még pontosan, valójában mikorról is származik. A helyi média is felkapta a hírt és filmet forgatva, látványos képeket készítve adott hírt a beruházás befejezését minden bizonnyal tovább késleltető, váratlan eseményről. Nyüzsögnek azóta a várost magukénak érző, azt szívvel-lélekkel szerető civilek. A Cserhát múltját önként és lelkesen kutatók, már riadóztattak minden idős embert, s levéltárba mentek. Rég elfeledett képeken keresik, mely épület részeként tűnt el a szemek elől a valamikori, csodás boltívet is tartalmazó pincerendszer. Régi dokumentumokban keresik talán már tudós emberek is annak a nyomát, tesz-e bármiféle írás említést arról, amit most teljesen véletlenül megtaláltak.

A város vezetői közben nem szóltak egy szót sem. Nem ragadják meg a lehetőséget arra, hogy az ölükbe hullott lehetőséggel okosan éljenek. A lassan már az egész várost kiborító beruházást, pedig ez a váratlan esemény akár meg is mentheti. Az a betonmonstrum, ami készül, az a mellvéd a körforgalom egy jó része körül sokakban váltott ki joggal riadalmat. Amit most látnak a Kossuth utca helyén, az sem egy szívdobogtató látvány. Egyre többen gondolják, épül a 21. század 20 emeletese. Igaz nem az ég felé nyúlva, hanem hosszában elfektetve azt. Mire megvalósul a beruházás, lesz itt annyi beton és vas a földekben, a sétáló utca egész hosszán, mint a 20. században a „kommunisták” által nagy szomorúságunkra Veszprémbe álmodott toronyházban.

Ezzel a pincével pedig „megfoghatjuk az Isten lábát”! Végre valami, ami némi változatosságot, színt is hozhat, a rámpás le és feljárók, aluljárók oda tervezett sűrűjében. Bízzunk abban, hogy a véletlenül feltárt pince valóban barokk kori. S ha nem is az, nem mondja ki rá senki a „halálos” ítéletet. S nem tömik be újra, nem fedik el a kíváncsi szemek elől. Meghagyják látványosságnak, esetleg egy vállalkozó szellemű részévé teszi valamilyen jövőbe mutató beruházásának. Sokan már presszót álmodnak oda, vagy érdekes kiállítóhelyet. Sajnos, ahogyan sokan és sem tudom, hogy végül is mi lesz ennek a történetnek a vége. Azt azért őszintén remélem, a váratlan és első pillanatban talán még bosszantónak tűnő, a föld mélyéről előkerülő „ajándékot”, képes lesz ez a vezetés mindannyiunk örömére védelmébe venni és bölcsen hasznosítani.

A képek a Veszport.hu-ról és a Naplo-online-ról származnak 

Vissza...