Visszalépés az új központi ügyelet?

2012-09-22 08:54:43

Sajtótájékoztatóval hívta fel a figyelmet a központi ügyelet körül kialakult helyzetre pénteken Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője.

Mint azt korábban az MTI-re hivatkozva megírtuk, az ügyeletet ellátó háziorvosok elégedetlenek a kórház épületében kialakított új központi ügyelettel.

Úgy gondolják, hogy az új hely visszalépés a jelenlegi, Cserhát lakótelepen található rendelőhöz képest.

A képviselő szerint az önkormányzat igyekszik elhallgatni az ügy részleteit, miközben mindannyiunkat érintő kérdésről van szó. Emlékeztetett, hogy a múlt heti közgyűlésen rákérdezett: miért nem költözött a tervezett szeptember 1-jei határidőig az új helyére az ügyelet, ám a polgármester kitérő választ adott. Katanics Sándor ezt a közgyűlés és ezáltal a képviselt veszprémiek megsértésének tartja. Az érdemi válasz nélkül maradt kérdés a feledés homályába veszett volna, ha az MTI nem teszi közzé a – képviselő szerint félinformációkat és pontatlanságokat tartalmazó – hírt, amit aztán az országos médiumok is átvettek.

Katanics Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzet mindenkinek rossz. Az orvosoknak, akik méltatlan körülmények közé kényszerülhetnek; a kórháznak, ami a pályázati forrásból kialakított új ügyelet kihasználatlansága esetén uniós forrásoktól eshet el; és az embereknek, akik szélsőséges esetben egy szűkös rendelőben idegen, nem veszprémi orvosok kezelésére szorulhatnak. Ez utóbbi azért problémás, mert megrendítheti a beteg-orvos kapcsolatot. A képviselő hozzátette: Veszprém presztizsét is rombolja a nyilvánosságra került konfliktus.

Az érintett orvosok jogi képviselőjükön keresztül ismertették álláspontjukat. dr. Bősze Ferenc ügyvéd a távirati irodához eljuttatott közleményében azt írta: a háziorvosok az önkormányzattal folytatott egyeztetéseken jelezték, hogy a kórházban kialakított ügyeletei helyiségek – amelyek között korábban egyszemélyes orvosi pihenőnek, raktárnak használt helyiség is van – nem felelnek meg az ügyeleti céloknak.

Az ügyvéd megjegyezte: az irodát megbízó 47 háziorvosnak nem azzal van problémája, hogy szeptember elsejétől a kórházban kellene ügyelnie, hiszen az integrált kórházi és háziorvosi ügyeletre más városban is van példa, hanem azzal, hogy a szakmai elvárásoknak nem tesz eleget a kórházban kialakított központi ügyelet.

Bősze Ferenc közlése szerint ugyan a kórház és a város megállapodást írt alá arról, hogy az újonnan kialakított sürgősségi részlegben helyezik el az integrált ügyeletet, erről az érintett háziorvosokkal nem kötöttek megállapodást. Szóbeli egyeztetések voltak, s azokon a hiányosságokat a háziorvosok jelezték, a gyakorlatban azonban nem változott semmi – tette hozzá.

A háziorvosok az alapellátás részeként az ügyeletet a régi helyen, a Cserhát lakótelepen ugyanolyan formában folytatják, de a kórházba csak akkor hajlandóak "költözni", ha az általuk kifogásolt hiányosságokat megszüntetik – szögezte le Bősze Ferenc.

Némedi Lajos (Fidesz-KDNP), Veszprém egészségügyért felelős alpolgármestere az MTI-nek azt mondta: a háziorvosokkal idén júniusban helyszíni bejárást is tartottak a kórház új sürgősségi osztályán, s az orvosok tettek ugyan kifogásokat, de élesen nem határolódtak el attól, hogy a kórházba "költözzenek".

Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója az MTI-nek korábban azt mondta: a város erkölcsileg és anyagilag is támogatta a sürgősségi osztály létrejöttét, a megállapodásban pedig az szerepel, hogy a projekt befejező szakaszában a központi ügyelet beköltözik a kórházba; a beruházást átvették, tehát minden olyan feltétel adott, amely a működéshez szükséges.

Véleménye szerint nincs miről tárgyalni, hiszen eldöntött tény, hogy a központi ügyelet a kórházban működik tovább, s azt öt évig ott fenn kell tartani. Ha ez nem így lesz, a támogatást vissza kell fizetni, a kórház nem kapja meg az eredeti feltételek szerint a finanszírozást a sürgősségi osztályhoz, és kizárják a többi projektből, ami a veszprémi kórház esetében tízmilliárd forint pályázati forrás elvesztését jelentheti – mondta korábban a kórházigazgató.

Forrás: Vehir.hu

Vissza...