Ghostwriter: Felhívás keringőre

2012-09-16 09:25:54

Amikor sorkatona voltam, kiképző parancsnokunk az összes foglalkozást azzal a rituális mondattal zárta, hogy „a gyakorlat elérte célját”. Nyilván azért, hogy ezt aztán beírhassa a jelentésébe is – pedig nemigen tanultunk meg semmi hasznosat. Az első jelekből ítélve a DK eheti akciója, a Kossuth téri éhségsztrájk is "elérte a célját". De azon túl, hogy én ezt "a jelentésemben" szépen leírom, még az sem kizárt, hogy az érintettek tanultak is valamit.

Jó hete volt a demokratikus ellenzéknek. Nem azért, mert a kormánynak meg ritka pocsék. Hanem azért, mert mintha valami tényleg megmozdult volna a baloldalon. A Kossuth Camping egész héten tisztességes számú látogatót vonzott. Eközben csúfos kudarcba fulladt a Jobbik ellenmegmozdulása – nácikáim olyan kevesen voltak, hogy a magukkal hozott gulyást is az arra lófráló japán turistákkal kellett megetetniük. És harc nélkül elkullogtak a hatalmas poénnak szánt Gyurcsány-ingerlő Facebook piknik szervezői is. Nodepláne, még a szombat délutáni „tünti” is gól lett. Az ATV szerint 8-10 ezer ember vett részt. Hoppá.

A sztrájk eddigi legmeglepőbb fejleménye azonban az, hogy a bulihoz a végén az MSzP is csatlakozott. Az első jel, hogy „valami nem stimmel”, a Népszabadság meglepően pozitív hétfői glosszája volt. Aztán a Kossuth téren egyszer csak megjelent Lendvai Ildikó, és Szanyi Tibor. Szombat reggelre pedig lett hivatalos közlemény is: a „demokrácia nemzetközi napján” – a franc tudta, hogy ilyen is van, ideológiailag nyilván nem vagyok elég képzett – Mesterházy Attila a DK-s tüntetésre invitált „mindenkit, aki fontosnak tartja a demokrácia védelmét”.  Amit aztán magára vett Kónya Péter is a Szolidaritás nevében.

A fékezhetetlen agyvelejű Selmeczi Gabriella persze ebben nem lát semmi különöset. A Fidesz Cicerája csak annyit bírt kibökni, hogy „összenőtt, ami összetartozik”. De ha a szenátor asszony nem csodálkozik, akkor mi többiek bizony jól tesszük, ha figyelmezünk, mert alighanem valami érdekes fog történni.

És lőn: a DK mai tüntetésén Gyurcsány Ferenc felhívta az ellenzéket: maradjanak távol a regisztrációról szóló parlamenti szavazástól. Ugyanebből az okból élőláncot és aláírásgyűjtést hirdetett. Természetesen tudja, hogy a FIDESZ-t egyik sem fogja meghatni. De mindhárom jó nagyot szólhat. Főleg ha az MSzP és az LMP is tényleg beszáll.

Ha az eddigiek alapján ítélek, azt mondom, hogy az LMP nem csatlakozik. Inkább találnak valami ürügyet arra, hogy ne kelljen a DK-val – és a szocikkal? – egy gyékényen árulniuk. Ahogy a múlt héten, Veszprémben is inkább a Jobbik „törvényes gyülekezési joga”, nem pedig a fasiszták masírozása ellen tiltakozó civilek és baloldaliak mellett álltak ki. Pedig igenis újabb, világra szóló blama lenne, ha a regisztrációról a FIDESz-nek és a feketeruhásoknak egyedül kellene dönteniük. Ráadásul a szavazás bojkottjával az LMP – és az MSzP is – jóvátehetné azt a korábbi szarvashibáját, hogy részt vettek a választójogi törvény vitájában és hagyták, hogy narancsék komplett hülyét csináljanak belőlük. És ennek a mini-bojkottnak aztán tényleg semmilyen kockázata nincs.

Úgyhogy, barátaim, tanultatok-e valamit?

Forrás: ghostwriter.blog.hu

Vissza...