Gyurcsány: az ország belepusztul Orbán kormányzásába

2012-09-15 18:38:25

Több ezren gyűltek össze a Demokratikus Koalíció demonstrációjának kezdetére a fővárosban a Batthyány-örökmécsesnél. Az előzetes választási regisztráció ellen szervezett tüntetéshez a szocialista párt is csatlakozott. A demonstráció rendbontás nélkül fejeződött be.

Már a rendezvény kezdete előtt több százan gyűltek össze a Bathyány-örökmécsesnél, délután három órára több ezren voltak a tüntetők. A demonstrálók közül sokan nemzeti színű zászlókkal, transzparensekkel érkeztek. Egyikük azt írta a táblájára: "Orbán eladta a hazát." Másikuk azt hirdette transzparensén a választások változásaira uitalva: "1976 óta bejegyzett vagyok! Akkor most minek?"

A demonstrációra a rendőrség láthatóan nagy erőkkel készült, a BRFK több furgonja állt a rendezvény helyszínének közelében.

A tömeg tapsviharral fogadta a térre érkező volt miniszterelnököt. Elsőként Vadai Ágnes beszélt, aki kemény szavakkal bírálta a "náci söpredéket", amelynek szerinte egyes tagjai a parlamentben is jelen vannak. A DK vezetőinek éhségsztrájkja kapcsán úgy fogalmazott: ezzel nem a kormánynak üzentek, hiszen ezzel a kormánnyal nekik már nincs dolguk. A magyar demokratákat akarták bátorítani arra, hogy emeljék fel szavukat a szabadságért, a demokráciáért. Ki kell jönni az apátiából, mondta Vadai.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető elnöke beszédében arról szólt, hogy elsöprő erejű változásra van szükség, mert Magyarország nagyon nagy bajban van. Úgy fogalmazott: ha a változás elmarad, napról napra rosszabb helyzetbe kerül az ország. Ennek a változásnak pedig a legfőbb akadálya a regisztrációhoz kötött választás. Ezért tiltakoztak, ezért éhségsztrájkoltak.

Molnár szólt arról is, hogy Orbán hatalmának falain egyre több a repedés. Szerinte hiába mondta Orbán, hogy a kétharmad áll, mint a cövek, ez már egyáltalán nem igaz. Lankad a kétharmad, hangoztatta az ügyvezető elnök.
Gyurcsány a kormány ellen, az ellenzéki egységért

A szónokok sorát Gyurcsány Ferenc zárta, aki hosszan beszélt arról, milyennek képzeli el Magyarország jövőjét. A volt miniszterelnök nyitott, befogadó országot szeretne, s olyan kormányt, amely nem hektikus, kapkodó intézkedéseket hoz, hanem átgondoltan, nyugodtan vezeti az országot.

Ha nem lesz változás, akkor Magyarország "belepusztul" Orbán Viktor "fékevesztett" kormányzásába - mondta Gyurcsány. Hozzátette: ezért is elengedhetetlen a demokratikus erők összefogása. Jó dolognak nevezte, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke támogatta a tüntetést, s így tett Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke is.

- Megrepedt a jég, de lehet, hogy át is tört - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, majd négy pontban foglalta össze a jövő legfontosabb teendőit. Bejelentette: felkérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy közösen bojkottálják a választójog átírását. Arra is buzdítot mindenkit, hogy írják alá a DK előzetes regisztráció ellen tiltakozó ívét.

Gyurcsány Ferenc közölte: ha az Országgyűlés elfogadja a választójog módosítását, akkor élőlánccal veszik körbe a parlamentet. Végezetül elmondta: a Szolidaritás mozgalom október 23-án megmozdulást szervez, melyet a Demokratikus Koalíció is támogat.
Utcai koalíció leginkább Orbán ellen

A Demokratikus Koalíció (DK) tüntetéssel zárta képviselői hétfőn kezdett éhségsztrájkját. A párt a Batthyány-örökmécseshez hívta a párt szimpatizánsait szombat délutánra, hogy közösen tiltakozzanak az előzetes választási regisztráció ellen, ami a DK álláspontja szerint „alkotmányellenes, súlyosan korlátozza az állampolgári jogokat, magyarok millióit zárja ki a döntés szabadságából, a hazából.”

Bár a megmozdulás hivatalos apropóját  az előzetes választási regisztráció adta, a DK nem is titkolta, hogy valójában Orbán-kormány ellen szól a tüntetés. A párt „meghívójában” ugyanis úgy fogalmaztak: „Ha van választási regisztráció, akkor nincs szabad választás. Ha nincs szabad választás, úgy Orbán Viktor demokráciapusztító kormánya Magyarország nyakán marad.  Ha Orbán Viktor marad, akkor marad az egykulcsos adó, amellyel a gazdag gazdagabb, a szegény még szegényebb lesz, generációk szorulnak ki az egyetemekről és a jövőből, tovább épül és rabol a fideszes rokonok és haverok mutyi- és Közgép-világa.”

A DK tüntetéséhez csatlakozott az MSZP is. A szocialista párt elnöke, Mesterházy Attila közleményében azt írta: támogatják Gyurcsány Ferenc és társai demonstrációját, hívnak mindenkit, aki fontosnak tartja a demokrácia védelmét, hogy vegyen részt a Demokratikus Koalíció rendezvényén.

A pártelnök úgy fogalmazott: „Közösen kell megmutatnunk, hogy nem félázsiai nemzet vagyunk, hanem egészen európai. Büszke magyarok, demokraták, akik a történelemben mindig lerázták magukról a hazugságra épülő hatalmat. Ez lesz a sorsa Orbán Viktornak is.”

Forrás: nol.hu

Vissza...