Nem írnak a valóságról

2012-09-14 17:48:53

Veszprém mára a tudatos és totális elhülyítés állapotába került és a helyi ügyekről korrekt információkat nyomtatott formában egyáltalán nem kap. Pedig az adófizetők pénzéből hétről hétre megjelenik az ingyenesnek hazudott Veszprémi 7 Nap.

S lehet vásárolni vagy előfizetni a Naplót is, de rejtélyes okokból ez a napilap sem ad korrekt tájékoztatást a város életében fontos ügyek igen jelentős részéről. Ha nem lenne egy-két internetes portál, korrekt tudósítókkal, már régen a teljes elbutultság állapotában leledznénk.

Tegnap közgyűlés volt. A közgyűlésen számos olyan ügy került megvitatásra, amelyek egészen biztosan nagy érdeklődést váltanának ki, feltéve ha tudnának róla az érintettek. Ha Veszprémben 400 munkavállaló sorsa válik bizonytalanná, azért ilyesmiről illenék írni, legalább egy pár korrekt mondatot. A Napló tudósítója a testületi ülésen ugyan végigülte a napot, de erről a témáról már egy szót nem írt, vagy nem is írhatott. Persze írt már korábban, hisz Némedi Lajos ebben az ügyben a közgyűlést megelőző napok egyikén, sajtótájékoztatót tartott. S írt a Veszprémi 7 Nap mindenese, Mátyus Tamás is a mai napon megjelent kiadványban. „Új utakon az oktatás” címmel írta le az alpolgármester által szépre színezett, sokakat viszont igencsak nagy rémületben tartó, egy szűk kör által jó előre eldöntött intézkedéseket. Mondhatom persze őszintébben is, a városvezetők kétségbeesetten és tehetetlenül az utolsó pillanatokig füllentenek. Most magyarázatul hetet-havat összehordanak, de fogalmunk sincs valójában, kinek mi lesz pár hónap múlva a sorsa. A közgyűlési vitában mi ellenzékiek, meg hiába mondtuk el kritikáinkat és kéréseinket. Mindez manapság nem férhet bele a többséget gátlástalanul kiszolgálni akaró, a megfelelési kényszert nyilvánvalóan magában hordozó tudósításokba.

Szomorú tény, hogy hova tovább már egy éve tartanak teljes bizonytalanságban közel 400 olyan közalkalmazottat, akinek január elsejétől most már bizonyossá vált, hogy igazán komoly megpróbáltatásokkal kell szembenéznie. Megszokott munkahelyükről eltávolítják őket és nem tudják biztosan, lesz-e még munkájuk januártól és ha igen hol, s az eddigieknél mennyivel kiszolgáltatottabban. Létrehoz a város egy un. Összevont Intézményi Szolgáltató Szervezetet, amely szervezet a közoktatási intézmények gazdasági feladatait végzi és a műszaki teendőket, a parkgondozást, a karbantartást és a takarítást majd a VKSZ Zrt-vel végeztetik el. (Megjegyzem az önkormányzatiság hajnalán pont ezeket a mamut intézményeket, a középiskolai GAMESZ-t (gazdasági-műszaki ellátó szervezetet) szüntették meg, elsősorban pazarlónak vélt működésük miatt.)

Jó egy évvel ezelőtt terítéken volt már ez az elképzelés, de a központi szabályozatlanságok miatt és abban megnyugodva, hogy a tanulmányra már elköltöttek egy csomó pénzt, a végrehajtást a lejárt határidejű határozatokban rendszeresen elhalasztották.

Most sem látnak ugyan sokkal világosabban, de úgy csinálnak, mintha már tudnák mi fog történni a közoktatási intézmények technikai dolgozóival. Az vált mindössze bizonyossá, hogy az állam az iskolák pedagógusait átveszi és ha az önkormányzatok nem akarnak a tulajdonaiktól megválni, akkor azok működtetéséről maguk gondoskodhatnak. Félő, hogy mindezt egy forint normatíva biztosítása nélkül. Nekem egyre inkább tűnik úgy, hogy a pedagógusok béreinek központi rendezésére való hivatkozásával megszűnik mindenféle közoktatási normatíva. Az intézmények működtetése, az energiaköltségek előteremtése, az iskolák takarítása, a portaszolgálat biztosítása és számos egyéb feladat megoldása meg a város lakóinak adóbefizetéseiből lesz csak finanszírozható.

A drága pénzen elkészíttetett szakértői anyag több száz millió forintos megtakarítás elérésének lehetőségéről beszél. Vajon miből? Nyilván a munkahelyek egy részének a megszüntetéséből.

Hiába állítja azt Némedi úr, hogy egyetlen munkavállalót sem szándékoznak elküldeni. Aztán majd könnyeiket törölve mi van, ha mégis azt jelentik majd januárban be, igyekeztünk, de nem sikerült. A város anyagi helyzete ezt nem tette lehetővé. Megígérték a cafeteriák kifizetését is, de április óta mégsem fizetik azt, s ha ezek a dolgozók nem lesznek közalkalmazottak, ez már nem is fog járni nekik. A 400 nehéz helyzetbe hozott munkavállaló nagy többsége havonta alig 60-70 ezer Ft-ot keres, s alig pár éve van még a nyugdíjkórhatár eléréséig. Ha megszűnik a munkahelyük, reménytelen lesz újhoz jutniuk. Kevés lesz akkor az alpolgármesteri vagy akár a polgármesteri sajnálkozás.

Vissza...